Номинации за ГСП

Анализ на политическата блогосфера, февруари 2009
Автор: Ния Нейкова

Автор: Ния Нейкова

През месец февруари в политическата блогосфера като цяло липсваха събитийни акценти. В този смисъл в много по-голяма степен беше наблегнато на изграждането и затвърждаването на образи на различни играчи в политическото пространство, които продължаваха вече утвърдени траектории.

блогър Боян Юруков

Твърда тенденция се оказаха подходите на осмиването и гротеската. И именно тук трябва да се отбележи един много интересен факт. Както констатират анализите в блогосферата, повечето блогове се заявяват предимно като сериозни, за разлика от традиционните медии, които се възприемат като все по-жълти. Същевременно подобна претенция се подкрепя с множество атрактивни и комедийни подходи, характерни предимно за създаването на шоу. Тогава какво различава блоговете от традиционните медии и защо първите се възприемат като по-сериозни? Какво всъщност значи да си „сериозна” медия? Вероятно отговорът е свързан с призивите на блогърите към експертни спорове, които да заменят „хроникьорския спринт на популярен език от сутрешен новинарски блок” или „въпроса кой и защо да представи България на Евровизия в Москва”, който е станал по-екзистенциален от всичко случило се досега – задаващите се избори за ново правителство остават в сянка на дилемата и мега конспирацията при вота за визията. Като алтернатива на безумно излелия се върху Красимир Аврамов гняв, изразил се в протест пред БНТ, онлайн петиция и група във Facebook „Песента на Красимир Аврамов на Евровизия е позор за България!” с над 6000 членове, повече отколкото на първия протест пред Парламента, блогърите призовават да снимаме живите хора, които живеят на улицата, онези, които играят истинския „Сървайвър”. Според коментарите единствено изключенията в подобна тенденция като в-к Дневник и в-к Капитал, Re:TV, програма Христо Ботев на БНР и Дойче веле са и онези медии, които осъзнават значението на блогосферата и й обръщат сериозно внимание. В един свой коментар, озаглавен със симптоматичното „Блогърите и политиците – деца и старци” Боян Юруков заявява, че, като всяко пробуждащо се същество, и блогосферата започва да се пита: „Кои сме ние и какво правим тук?” . Самоопредението винаги се изгражда спрямо другия, а в случая той е провидян в аудиторията, останалите блогъри, традиционните медии и управляващите. Като основно предимство, но и недостатък на блогърите е посочена непредвидимостта – политиците и хората в бизнеса не обичат непревидимото, не харесват да нямат контрол, затова и предпочитат традиционните медии, с които са развивали отношения в течение на десетки години и се познават добре. Вероятно „сериозно” означава най-вече „коментарно”, от една страна, и, от друга, „освободено от институционална цензура”. В този смисъл посланията могат отново да са подчертано визуални, явно гротескни и „жълти” в избора на теми, но се мислят като сериозни, доколкото се считат за опозиционни и конкретни в анализите си.

Типичен пример в това отношение ми се струва един текст на Иван Бедров, в който той говори за различен вид ГСП (груба селска проява). Ще използвам този израз, който изглежда симптоматичен за очертаването на настроенията в блогосферата, за да представя основните личности, които бяха дискутирани в нея през изминалия месец.

В рубриката ГСП този месец са номинирани:

ВЛАДИМИР ПУТИН

2
С най-много гласове за месец февруари е номиниран президентът на Русия Владимир Путин заради присъждането му на титлата „доктор хонорис кауза” от Великотърновския университет. Заглавията на коментарите „За Путин и безсилието на глупаците”, „Да хвърлим обувка по Владимир Путин”, „А вие против Путин ли сте?” и т.н. бяха показателни за настроенията в политическата блогосфера по тази тема. Реални реакции отново произтекоха от новото пространство за гражданска съпротива – Интернет. Едната беше свързана с призивите за подписване на декларация против оказването на тази чест, която се разпространяваше в блоговете и препращаше на приятели. Другата – с анонимна заплаха да се взриви сайта на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, появила се в интернет пространството и бързо събрала привърженици. С цел да покажат своя протест срещу връчването на титлата, ентусиасти изпращат google бомба, като пренасочват към сайта на университета една фраза на Захари Стоянов, че има и „рубладжии” в България.

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ

Призовото място за най-коментираната българска политическа личност в блогосферата неизменно остава за българския президент. Първият акцент в неговото представяне е свързан с книгата му „България в глобалния свят”.
4
Вторият с изказването на Георги Първанов след срещата му в Ханой с Нгуен Мин Чиет, с което предлага България да окаже експертна помощ на Виетнам в областта на съдебната система. Подобно действие е определено като най-краткия виц за 2009-та, „толкова нелогично и смразяващо, че всъщност няма нужда от коментар.” Третият е по повод изявата на държавния глава в предаването „Панорама” по БНТ. Изказването му е интерпретирано от блогара като отделни удари в боксов мач. Единият, свързан с констатацията, че за президента финансовата и икономическа криза е оръжие, изобретено от загниващия Запад и насочено срещу прогресивните сили, които управляват България и други олигархични републики – „именно капиталистите са виновни за заразата с капитализъм, а оттам и за появата на кризата. Другият, възприет като признание на президента, че е кукловод на правителството и че ще поиска министерски оставки, нещо, което не е в правомощията му. Последният, свързан с констатацията, че Барак Обама следва политиката на Георги Първанов, илюстрирана със следния откъс от изказването: „Прави впечатление, г-н Василев, че новият екип, който вие споменахте, президентът Обама още като кандидат направи много силни послания за отварянето на американската външна политика. Буквално в последните дни имаше една много силна програмна реч, бих казал, на вицепрезидента Байдън в Мюнхен, в която той разви тезата за новия старт на отношенията с Русия в позитивен смисъл… Нещо, което ние направихме преди 7 години. Така че ние сме в курса на политиката на съюзниците.” Естествено реакциите отново са основно лаконични и иронични. Като илюстрация може да послужи следният пример:

Сега очаквайте:

1. Барак Обама да посети седем пъти Москва.
2. САЩ да подпишат „Голям шлем” и да подарят енергетиката си на Русия.
3.Масачузетският технологичен институт да присъди титлата „доктор хонорис кауза” на Владимир Путин.

СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

сергей станишев
Снимка: Красимир Юскеселиев, в-к Дневник

„Идиотите трябва да мълчат. Идиотите не трябва да работят като съветници на министър-председателя. Съответно и министър-председателите е добре да не бъдат идиоти.” С този увод един от най-популярните политически блогъри Иван Бедров започва коментара си върху възмущението, изразено от Сергей Станишев във връзка с репортажа от Плевен по времето на газовата криза, излъчен от CNN. Загрижен за спазването на принципи на журналистиката, професионалната и човешката етика, министър-председателят заявява, че „много българи, в това число и самият той, са възмутени от простоватия и стереотипен начин, по който ние, страната ни и Плевен са представени”.

6

Trend Terms / Back to search results

Posts per day

Average %

Total posts

Boyko Borissov

0.20

0.0000

12

Vladimir Putin

114.55

0.0134

6,873

Georgi Parvanov

2.30

0.0003

138

Sergei Stanishev

1.30

0.0002

78

 

Оценките за Георги Първанов и Сергей Станишев остават, както и в предишните месеци, изцяло негативни и най-често обвързващи политическите личности с комунизъм и русофилство. Подобна тенденция е видима не само през призовите места на най-дискутираните личности – Владимир Путин, Георги Първанов, Сергей Станишев, анализите за които правят множество връзки между тези личности, но и характерните визуализации, които придружават посветените им текстове.

Приз за новоизгравяща звезда:
БОЙКО БОРИСОВ

бойко борисов
С леки стъпки Бойко Борисов заема все повече от коментарното пространство във водещите политически блогове. През месец февруари се дискутира предимно изразът „човешкия материал” и открито се заявява негодувание от факта, че се налага да се изяснява реч, чиито думи масово са изкривени от медиите. Отклоняването на общественото внимание към подобна инсинуация се обяснява с политически цели на ДПС и БСП.

В ролята си на столичен кмет обаче Бойко Борисов търпи сериозни критики. Непрестанните му оправдания с некомпетентността на другите и с липсата на средства се подлагат на съмнение, а София става известна и с нарицателното си име „Бойколенд”, където „всяка една дупка е по-голяма от другата и всеки един път е по-разбит от съседния”.
9
Подобна двустранна оценка е симптоматична. Вероятно Бойко Борисов все още не е политически разпознат в блогосферата, за която принципно е характерно сравнително консолидирано политическо мнение и оценка. Столичният кмет обаче се оказва противоречив играч, вниманието към когото нараства всеки месец и действията на когото все още не са единно възприети. Дали коментарите за него ще се доближават по-скоро до традиционно неутралните или позитивни към СДС и ДСБ, до изцяло негативните към тройната коалиция или до мълчанието, което съпровожда партии като Атака? Това тепърва предстои да видим.

 

„БИГ БРАДЪР”

„МВР ламти за тотален контрол” беше най-често повтаряният рефрен в политическата блогосфера по повод желанието да се пазят данните от електронни комуникации за 24 месеца назад, заедно с ЕГН, адрес и други лични данни. Министър Миков беше централна фигура за тази тема. Коментарите бяха категорични – в една демократична държава с реформирана полиция никога нямаше да може да бъде зададен въпрос от типа: Какво ви пречи, че ще имаме достъп до информацията за вас без основание? Алюзията с големия брат от „1984” беше още по-явна в „свободната валентинка” – картичка със социално послание за борба срещу следенето в Интернет, която се препращаше онлайн.

7

ОПОЗИЦИЯТА

И този месец темата за опозицията имаше слабо присъствие в политическата блогосфера. Отново единствените партии, припознати многократно от блогърите като дяснополитически, СДС и ДСБ, за разлика от всички останали, не са обект на критика за позициите, които отстояват, а по-скоро за неефективния начин за борба с тройната коалиция. В този контекст седмият вот на недоверие срещу правителството изважда много повече негативи, привидяни в необходимостта лидерите на двете партии да застанат редом с представители на Атака, Българска нова демокрация, Движение Напред – комбинация, която според блогърите не предлага алтернатива. Опозицията е обвинена и в закъсняла реакция по повод възможностите за дистанционно и електронно гласуване. Изобщо отново трябва да се отбележи, че темата за избори беше споменавана пряко единствено по повод организационни въпроси като този, но не и под формата на явна политическа пропаганда за която и да било партия. Подобен феномен трябва да бъде осмислен много внимателно от перспективата на загуба на доверие във властовите институции и застъпничество на определени политически идеи и в желанието за превземането на активното гражданско пространство без стари идеологии.

А КАКВА Е НОВАТА УТОПИЯ?

„Тези, които бъдат избрани по мажоритатен принцип, няма да подлежат на ПАРТИЕН КОНТРОЛ. Те ще кажат, ами ние сме избрани мажоритарно. Не може така!” С това цитирано по спомен изказване на депутат от ДСБ по повод предложението за мажоритарен вот, блогър илюстрира един нов начин на парламентаризъм – „партиен мандат”, припомнящ му една друга епоха, в която „Партията решаваше всичко, дори и вместо нас, с идеята за по-добро бъдеще за всички…” Утопичното противопоставяне на тази визия в политическата блогосфера се изгражда през америкеанската демокрация и най-вече правото на търсене на щастие и принципите на либертарианството. Последните бяха подробно обяснени в блога на Богомил Шопов, който сам определя политическата си ориентация като обвързана с тях, а цялата идея като „философия на свободата”:

1. Философията на свободата се основава върху принципа на личната неприкосновеност. 2. Човек съществува във времето: в бъдещето, в настоящето и в миналото. Израз на това са твоя живот, твоята свобода, и продукта от твоя живот и свобода. 3. Продуктът на твоя живот и свобода е твоята собственост. 4. Понякога, за да отнемат нещо от другите без съзнателно, доброволно съгласие, някои хора използват насилие или измама. Насилственото отнемане на живот е убийство, отнемането на свобода е поробване, а отнемането на собственост е кражба. 5. Ти имаш право да защитиш собствения си живот, свобода и законно придобита собственост от насилствената принуда на други хора. 6. Ти имаш право да избираш лидери за себе си, но нямаш никакво право да налагаш управляващи над други хора. 7. Тъй като ти притежаваш своя живот, за своя собствен живот си отговорен ти… Твоите действия от името на други хора, или техните действия от твое име са добри само когато произтичат от доброволно взаимно съгласие. Защото добродетелта може да съществува само там, където има свобода на избора. 8. Това е основата на истински свободното общество. Това е не само най-практичната и хуманна основа за човешката дейност, но също и най-етичната. 9. Проблемите в света, които произтичат от употребата на сила от държавата, имат решение. Решението е хората в света да престанат да искат от държавните служители да използват сила от тяхно име. 10. Да имаме доверие в свободното общество означава да се съсредоточим върху свободния избор на морални ценности, а не върху някаква наложена с принуда визия или цел. Употребата на държавната власт за налагане на визия на други хора е интелектуален мързел и обикновено води до нежелани извратени последствия. Създаването на свободно общество изисква смелостта да мислим, да говорим и да действуваме — особено когато е много по-лесно да не правим нищо.

В най-общи линии подобна философия търси силите на отделния индивид и се стреми да преодолее държавния политически контрол, свързван с ограничение на свободата. Блогърите очевидно придобиват самочувствието на новите активни граждани. То се изгражда, от една страна, като все повече лекционни инициативи. Ето само някои от предложенията за дискусии, създадени в блогосферата: Има ли обратна връзка между политика и избирателя; Самиздат или как блоговете продават книги; Пътят на блогъра от соушъл буукмаркинг системи към изграждане на собствени общества; Блогове и туризъм - защо българските хотелиери, туристически агенции и институции имат нужда от тях и т.н. От друга, като редовно организирани протестни инициативи. Освен вече споменатите подписки против следенето в Интернет, през месец февруари те подеха и действия против уволнението на директорите на три природни паркове, които не са позволявали застрояването им. Средствата отново са блокади, организирани чрез препращане на съобщенията онлайн.

Основни изводи

 • Тенденцията в развитието на блоговете е да се заявяват предимно като сериозни, за разлика от традиционните медии, които се възприемат като все по-жълти.
 • В рубриката ГСП („груба селска проява” – Иван Бедров) този месец са номинирани Владимир Путин, Георги Първанов, Сергей Станишев.
 • Партийният мандат е отживелица, напред към „философията на свободата”.

Коментари

2 коментара за “Номинации за ГСП”
 1. Боян Юруков казва:

  Харесва ми статията, но имам две забележки:

  В последното изречение на втория параграф “Вероятно „сериозно” означава най-вече…” не ми стана ясно от първия прочит, че говорите за отношението на медиите към блоговете, а не обратното.

  Тъй като формата на този сайт е като блог, имам един малък съвет - слагайте линкове. Така и получавате четири неща - читателите ще могат да видят това, което коментирате, самите блогъри ще пишат за вас, ще се добавят автоматично trackbacks към техни статии, които сте линкнали (коментари с линк към тази статия) и не на последно място - няма да ги има смесените чувства за използване на мултимедията. Почти всички сме пуснали съдържанието си да се използва свободно под CC и “признанието” е единственото изискване там. В този случай няма нищо лошо в статията, но просто ви давам съвет за една добра практика.

 2. доц. д-р Любима Йорданова казва:

  Много приятен анализ.

  Вж. и това, ако имате време - http://www.obshtestvo.net/content/view/1169/4

  Любима - ljubima@abv.bg

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!