КОАЛИРАЙ СЕ С МЕН

Блоговете на политиците, февруари 2009
Автор: Марина Кирова

Автор: Марина Кирова

След динамичния откъм събития, наситен с кризи и протести месец януари, февруари изглежда затихнал. Привидно затихнал. Не че политиците не са писали и творили на страниците на блоговете си, напротив. Но има и едно ослушване, едно оглеждане. Чуват се първите реплики за коалиране, за обединение, за съвместно явяване на изборите. Това са индикации за сондажите и преговорите, които вече се водят в предизборните щабове. Политическите лидери оферират своята готовност да се включат в коалиции. Десният съюз готов до март, оповестява Севлиевски. Мартин Димитров тръби, че без СДС не може да има дясно управление, водят се преговори. Цветан Цветанов* смята, че имаме някакъв диалог … да спрем това противоборство в център-дясно. Очевидно сега е разгарът на пазарлъците и уговорките кой, с кого и как ще се яви на изборите.

От друга страна политиците много засилиха авторекламата с цел да са по-успешни в коалиционните преговори. В блоговете и публичните си изяви политиците доста авторитетно декларират безспорен потенциал и влияние на своята партия. Уверяват, че именно тяхната партия ще изиграе възлова роля на изборите. Любен Дилов твърди, че движение «Напред» ще има ключова роля, защото притежава силата на изключително ясно представителство на конкретни социални интереси. Мартин Димитров е убеден, че представлявайки средната класа и активните хора в България, ще увеличава подкрепата за СДС. Цветан Цветанов защитава лидерската позиция на Бойко Борисов и е убеден, че това е най-уважаваният човек и най-добре оценяван от обществото през последните 8 години. Съвсем нормално е той да бъде лидер вдясно. Мирослав Севлиевски пък обещава, че ще положим усилия да дадем алтернатива на всички мислещи българи. Кой е бил най-убедителен в авторекламата и кой с кого ще се коалира - ще научим подробностите много скоро.

Визуализация на материалите за м.февруари в блога на Любен Дилов
Визуализация на материалите за м.февруари в блога на Любен Дилов

В контекста на предизборните вълнения, коалиционните преговори и авторекламата политиците оцветяват материалите в блоговете си като черно-бели филми отпреди 50 години. В черно, по-черно, най-черно. Такъв е нюансът, в който болшинството политици –блогъри представят управляващата коалиция. Негативизмът и критиката към правителството струят от две трети от постингите на политиците. Най-бяло, най-бяло, най-бяло пък е цветът на нашата партия. Ние сме не само най-добрите, но и единствената разумна алтернатива. Този сюжет и цветова гама са съпоставими за блога на политик от коя да е опозиционна партия.

Явно обаче Бойко Борисов не попада в графата на опонентите, които трябва да бъдат критикувани. Реплика за човешкия материал, която той изрече в началото на февруари в Чикаго почти не намира място в постингите на политиците, камо пък да получи коментар – одобрителен или осъдителен. Любен Дилов-син, Атанас Щерев, Стефан Иванов регистрират случката мимоходом, в повечето случаи споменавайки я в интервюта за вестници. Дори и често иронизиращият ГЕРБ Кирил Арсов лаконично отразява думите на кмета. В блоговете на политиците скандалната изява на Бойко Борисов не предизвиква и стотна от възмущението, което бурно се изрази в социалната мрежа Фейсбук, в граждански блогове, интернет медии и форуми.

Визуализация на материалите за м.февруари в блога на Кирил Арсов
Визуализация на материалите за м.февруари в блога на Кирил Арсов

Че изборите наближават и политиците търсят всякакви възможни начини да се популяризират сред избирателите е видно и от други детайли в блоговете. Доскоро масово незаинтересовани какво пишат хората в техния сайт, сега политиците започват все по-често да отговарят на коментарите под текстовете си. Дори и мълчаливият досега към коментарната част Атанас Щерев вече не само репликира посетителите на сайта си, но дори и открито призовава към диалог - Давайте с въпросите!

Някои пък правят промени в дизайна на блога си. Николай Младенов смени този месец снимката в блога си. Вместо стария неглижиран фотос на евродепутата по тениска, посетителите на уебдневника му могат да гледат далеч по-представителната му, но все пак приятелска визия с делови костюм и слънчеви очила.

Николай Младенов

С нов сайт предизборно може да се похвали и депутатката Надежда Михайлова (http://www.nadezhdamihaylova.eu). Вероятно рубриката „Надежда в 100 думи” има ролята на блог форма, в която тя споделя свои мисли, но пък липсва така ценната и отличителна за блоговете опция да можеш да оставяш свои коментари.

С тиктакането на изборния часовник все повече се увеличават нападките и взаимните обвинения на политическите партии в използване на различни техники за въздействие и влияние върху обществото. В текстовете в политическите блогове редовно можеш да се прочете, че опонентът манипулира обществото, че си е направил никак не евтин ПР, че ползва техниката червена херинга, за отвличане на вниманието от съществените проблеми на обществото.

В блоговете си депутатът Минчо Спасов (http://spassovm.blog.bg, http://spassovm.parliament.bg) и секретарят на омбудсмана Борислав Цеков (http://www.btsekov.com) дистанцират съуправляващата партия НДСВ от неуспехите на правителството и се опитват да я позиционират като опозиционна или поне невинна. Единственият коментар на Минчо Спасов за февруари „До Европа и назад. Писмо от Виена относно дали да пуснем РаховеЕЦ-а и АЕЦ –а” перифразира Алеко Константинов и визира идеите за отварянето на блокове в АЕЦ „Козлодуй”. Читателят недвусмислено се ориентира, че поведението на предлагащите включване на атомните реактори са асоциативни с доста срамното и излагащо Бай-Ганьовско поведение. Уточнението, че това е неосоц издание на разказа пък насочва читателя, че алюзията в разказа е БСП=Бай Ганьовщина. Борислав Цеков също атакува коалиционния си управляващ партньор, квалифицирайки становищата на БСП за избори 2 в 1 като несъстоятелни аргументи и странни приумици.

Това поведение на представителите на царската партия бившият царист Атанас Щерев (http://www.atanas-shterev.com) определя като шизофренно, тип “опозиция на власт”. С което пък самият Щерев си спечелва репликата предател от възмутена коментаторка в блога му.

Визуализация на материалите за м.февруари в блога на Атанас Щерев

Борислав Цеков обаче продължава и този месец да е флагманът на интернет общуването. Той има три постинга за февруари, посветени на развитието на кауза във Фейсбук, която подкрепя ( искане за оставка на магистратите по случая „Борилски”). Цеков е и единственият политик – блогър, който пише в защита на честта на ползващите интернет, в момента, в който традиционните медии гръмнаха с новината „блогър отвлече автобус”.

Визуализация на материалите за м.февруари в блога на Борислав Цеков

През февруари Мартин Димитров (http://www.martindimitrov.com) има двойно по-малко материали отколкото за предходния месец. Материалите са му два типа и са в крайните полюси – силно позитивни – за СДС и силно отричащи – за управляващата коалиция. Блогът на Мартин Димитров обаче се радва на най-многобройните коментари от посетители. Ако в другите сайтове има максимум десетина отзива под един материал, то при Димитров са около 20 – тина, а за януари месец дори и средно по 30 коментара.
Тук процентно (спрямо общият брой коментари) са най-много коментарите, които визират личността на самия политик, а не толкова конкретната тема. Изненадващ е и още един факт, че тези личностни коментари са преобладаващо свръхпозитивни към личността на Димитров. А това е контрастна разлика с другите блогове. Позитивните коментари понякога са стилистично сходни и носят внушението за майчинска загриженост към неопитно, но смело дете, на което лошите (разбирай тройната коалиция) ще направят някоя злина. Отдаваме това на факта, че е нов на лидерския пост и съмишлениците му го окуражават в действията.

Визуализация на материалите за м.февруари в блога на Мартин Димитров

След мълчанието си през януари Пламен Юруков (http://www.youroukov.org) отново пише в блога си. За разлика от месец декември обаче експредседателят на СДС говори отнесено и дистанцирано от политическата си роля. Демонстрира ерудиция и интелект, но в постингите си акцентира повече на народопсихологията на българина, отколкото на конкретни политически или СДС теми.

Визуализация на материалите за м.февруари в блога на Пламен Юруков

Евродепутатите Петя Ставрева (http://pss.blog.bg/) и Николай Младенов (http://nmladenov.blog.bg/) , двамата избрани с листата на ГЕРБ, в постингите си за месец февруари критикуват управляващата коалиция. Материалите им тематично са пречупени и аргументирани с незадоволителния доклад на ЕК и спрените средства по еврофондовете.

Бюджетът на София за 2009 година е темата, която логично е залегнала в постингите на общинарите Стефан Иванов (http://www.stefan-ivanov.com), Кирил Арсов (http://kirilarsov.com), Мартин Заимов (http://www.martinzaimov.com) и Ивайло Йонков (http://www.ivoyonkov.com/blog) Предложенията на кмета Бойко Борисов и най-многобройната общинска група са подложени на критика и от четиримата общинари, макар всеки от тях да атакува различни пера и направления на плансметките. И ако за Заимов и Йонков с тази тема приключва дейността в блоговете им за месец февруари, то Стефан Иванов и Кирил Арсов отново творят активно в личното си уеб пространство. Блогът на Стефан Иванов освен, че води първенството по брой постинги за месец февруари, развива коментарната част под материалите досущ като дискусионен клуб, където общинари и съмишленици разискват общинските и общополитически теми.

Визуализация на материалите за м.февруари в блога на Стефан Иванов
Визуализация на материалите за м.февруари в блога на Стефан Иванов

Визуализация на материалите за м.февруари в блога на Николай Камов Визуализация на материалите за м.февруари в блога на Николай Камов

Изводи:

1. В момента политическите централи сондират и разговарят помежду си. Отворени са за преговори, инициират срещи, в момента обсъждат възможности за обединение, ориентират се за възможни коалиции…

2. Време е за … автореклама. Политиците блогъри използват медийните си изяви и респективно блоговете си да подчертават значимостта на партията си и безспорно ключовата роля, която според тях ще окажат на изборите.

3. Месец февруари бе по-слаб откъм сюжети и брой постинги от страна на политиците блогъри сравнено с месец януари. И все пак материали има, посланието почти винаги е критика към управляващата коалиция, а темите се въртят около оставката на Мария Мургина, доклада на ЕК, вотът на недоверие към правителството и т.н.

4. За разлика от други онлайн канали (блоговете на граждани за политика, социалната мрежа Фейсбук, информационни сайтове) тук почти не присъстват думите на Бойко Борисов за качеството на човешкия материал в България. Някой политици мимоходом, без излишни коментари едва споменават репликите на столичния кмет, изречени в Чикаго.

Приложение

Активността на политиците в техните блогове, подредени по брой постинги за месец февруари

Политик

Партия,

Институция

Тематични акценти за февруари

Брой постинги

Стефан Иванов

СДС, СОС

Общински, Общополитически

13

Атанас Щерев

БНД, НС

Протестите пред НС , Общополитически, Здравеопазване

12

Мартин Димитров

СДС, НС

Победите на СДС в НС, Критика на управляващите

9

Борислав Цеков

НДСВ

Църква, Фейсбук, Общополитически

8

Кирил Арсов

НДСВ, СОС

Общински, анти-ГЕРБ

5

Любен Дилов-син

ОДС, НС

Медийни интервюта

3

Николай Камов

Социалдемократи, НС

Критики към управляващите

3

Пламен Юруков

СДС, НС

Общополитически-народопсихологически

3

Мирослав Севлиевски

Новото време

Общополитически, За обединението на десните

2

Меглена Кунева

НДСВ, еврокомисар

Евровъпроси

2

Иван Сотиров

ОДС, НС

Медийни интервюта

2

Петя Ставрева

ГЕРБ, ЕП

Евровъпроси, Критика към управляващите

2

Николай Младенов

ГЕРБ, ЕП

Медийни интервюта, Общополитически

2

Минчо Спасов

НДСВ, НС

Газови

1

Мартин Заимов

ДСБ/СДС, СОС

Общински бюджет

1

Ивайло Йонков

ДСБ, СОС

Общински бюджет

1

 

Коментари

6 коментара за “КОАЛИРАЙ СЕ С МЕН”
 1. Симеонов казва:

  До госпожица Кирова
  Уважаема госпожице, нямаше да пиша коментар ако не бях прочел “сериозното ” заключение, че ” почти не присъстват думите на Бойко Борисов за качеството на човешкия материал в България”…
  Ами вземете ,че го чуйте записа от Чикаго и ще разберете защо сериозните политици няма да пишат…аз няма да ви давам жокер.
  Чудя се как да квалифицирам и тукашното ми включване…примерно инфокиберетична профайлова лаборатория или нещо подобно…но май по-простичко ще ме разберат повече хора с имената - Данчо Симеонов

 2. Кирил Арсов казва:

  Здравейте!
  Може ли да Ви корегирам малко?……..Благодаря :)

  Темата за думите на Борисов в Чикаго развих достатъчно. Написах два материала: “Хора ли сме ние или сме човешки материал” и “В Чикаго прозвуча едно безумие”. Не е коректен изводът, че темата е подмината, едва ли не от страх. Развих я достатъчно отговорно и смело. Обърнах внимание върху расистките елементи, съдържащи се в подобна позиция. Порицах платените “учени”, които тръгнаха по радия и телевизии да защитават Борисов. По-честно и по-смело от това не бих могъл. Но…., останал е незабелязан напънът ми :(

 3. Петер Манолов казва:

  Ето още един млад и обещаваш политик - http://bogomep.eu

  Petyr

 4. oggin казва:

  Петер Манолов : Бого веднага ще ограви класацията по брой постове :-)

 5. Dimitur казва:

  Бихте ли направили анализ на този блог:
  http://bulgariangreens.blogspot.com/

Връзки към публикацията

Виж какво другите казват за тази публикация...
 1. [...] Анализът на Фондация “Медийна демокрация” на блоговете на политици за м.февруари - прочети тук. [...]Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!