Re:TV спря да излъчва

27 ноември 2009, Автор: Николета Даскалова
Публикувана в Блог

Тази вечер в 22.00 часа телевизия Re:TV спря да излъчва.

В писмо, публикувано на сайта на медията, собствениците на телевизията обясняват причините за нейното затваряне:

Преди почти две години решихме да инвестираме средства и усилия в създаването на гражданска телевизия, водени от разбирането, че публичния дебат има нужда от място, в което се съобщават важните новини и където се провеждат качествените разговори за проблемите на обществото и държавата.

Със създаването на телевизията искахме да покажем няколко неща - че може да има прозрачна собственост и финансиране на медии в България, че и в българското общество има място за сериозна и независима телевизионна журналистика. Не успяхме.

Телевизионният рекламен пазар не подкрепи нуждата от съществуването на подобна телевизия. В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лева средства на дарители на фондация “Граждански медии”, но тежката финансова криза направи финансирането на телевизията невъзможно за по-дълъг период по този начин.

Недългият престой на Re:TV на телевизионния пазар показа и нещо друго. Има огромни бариери за влизането на нови участници и поради това няма конкуренция и разнообразие на мнения. Регулаторите и политическият елит системно през годините подкрепят свърхконцентрацията на телевизионния пазар. Разбиването на този порочен модел е ключово за българското общество и за обществения дебат, но се оказа непосилна задача за Re:TV.

Взехме трудното решение да затворим телевизията. Смятаме, че е по-правилното пред това да оставим успешен екип и телевизионен продукт с добро име, да стане зависим от евентуално бъдещо неясно финансиране.

Благодарим на журналистите и целия екип на Re:TV за желанието им да работят за проекта и усърдието, с което го правиха. Благодарим и на съмишлениците, които ни подкрепяха. И, разбира се, на десетките хиляди зрители, на които Re:TV ще липсва.

Учредители на Фондция “Граждански медии”,

(едноличен собственик на Re:TV)

Светослав Божилов

Иван Кръстев

Иво Прокопиев

Коментари

1 коментар за “Re:TV спря да излъчва”
  1. Алекс казва:

    Ре-Тв приключи, защото некадърни финансисти застанаха зад некадърни журналисти. И да се оправдават с конюнктурата на пазара е най-смешно, щото тя си е такава от 15 г.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!