Предизборни relationship статуси

19 октомври 2011, Автор: Ели Александрова
Публикувана в Анализи, Лаборатория за медиен мониторинг, Онлайн социални мрежи

 Ели Александрова

Ели Александрова

Когато в началото на 2009 г. Лабораторията за медиен мониторинг започна да отразява случващото се във Facebook на тема българска политика, бяхме абсолютни новатори. Политическото съдържание в мрежата беше повече от скромно, а включването й в сферите за анализ, наред с традиционните медии и популярните новинарски сайтове, изглеждаше екзотична идея. Днес, близо 3 години по-късно, всички пишат и говорят за Facebook, а броят на регистрираните в него българи достигна 2.2 млн. души.

Традиционната медиа и Facebook: In a relationship

За този период от време социалната мрежа не просто се наложи у нас като масово популярно средство за общуване. Смело можем да кажем, че тя утвърди нови правила в отношенията медии – аудитория. Ако допреди няколко години обратната връзка протичаше под формата на интимна комуникация между двете страни, то днес тя вече е публично достъпна и провокира интереса на много повече активни потребители.

Наблюдаваме проникване на съдържанието от Facebook в традиционните медии и същия процес в обратната посока. Както шоупрограмите (напр. Гласът на България по bTV), така и авторите на сериозната публицистика (напр. Референдум по БНТ 1) търсят мнението на аудиторията от социалната мрежа на живо в ефир, а предаванията и лицата на електронните и печатни медии имат собствени страници в сайта, където всички се състезават за одобрението на възможно най-голям брой хора. Потребителите от своя страна пренасят съдържание от традиционните медии във Facebook, под формата на препратки към статии и клипове от сайтовете за видеосподеляне.

Този взаимен обмен на информация разширява влиянието на медиите до там, че дори самата аудитория се оказва в ролята на пряк разпространител на тяхното съдържание. Ефектът от посланията в медиите се мултиплицира многократно онлайн (където комуникацията не протича задължително в реално време), а социалната мрежа се превръща в източник на новини и информация за начина, по който аудиторията възприема и оценява съдържанието в средствата за масова информация.

Актуален пример за симбиозата между новите и утвърдените медии беше случаят със закрития Facebook профил на журналистката от bTV Миролюба Бенатова. След като тя участва в предавания на живо по темата за убийството в Катуница, вълна от недоволство се надигна срещу нея и представляваната от нея медиа. Журналистката беше обвинена в необективно отразяване на събитията и пристрастно отношение към участниците в последвалите безредици на етническа основа. В знак на протест, във Facebook се появи групата Миролюба Бенатова – враг на българския народ, към която до момента са се присъединили 11,941 потребители.

Миролюба Бенатова

В допълнение, профилът й в социалната мрежа е бил докладван на администраторите като вреден или обиден и в резултат на това – изтрит. Колко важен за известен журналист от националната електронна медиа с най-висок рейтинг може да бъде един профил в социалната мрежа? Ето колко:

Веднага подадох сигнал в ГДБОП, които изпратиха официално писмо до администрацията на сайта. Освен това се свързахме и директно с пресцентъра на Facebook. Изпратих и копие от личната си карта, за да докажа, че личният ми профил е реален, казва Миролюба Бенатова в интервю за в. Капитал.

За мнозинството потребители на Facebook профилът в мрежата се е превърнал във важно продължение на личността, под формата на което те съществуват онлайн. Активността в този профил е въпрос на личен избор: от пасивност и общуване в тесен приятелски кръг, до възможност за израз на гражданска позиция по актуални теми, вълнуващи още много други потребители с интереси в съответната сфера. На база тези характеристики на общуването онлайн, нееднократно сме доказвали утвърждаването на социалната мрежа като важен фактор и в политическия живот.

Политици и избиратели went from In a relationship to It’s complicated

В навечерието на президентските и местни избори 2011 е време да разгледаме онлайн кампаниите на новите кандидати за власт. Необяснимата им многочисленост – цели 18 кандидат-президентски двойки, ни принуждава да ограничим броя на разглежданите профили, като ги отсеем по два критерия: най-голяма популярност в мрежата и най-вероятни победители, по данни на предварителните социологически изследвания.

За начало ще обърнем поглед към 2009 г. и тогавашната кампания преди изборите за национален и европейски парламент. Най-мащабната политическа кауза по това време във Facebook беше стимулирането на избирателна активност. Групата Да организираме най-масовото рекордно гласуване в историята на България набра над 42,000 поддръжници, а сумирайки присъединилите се към различните каузи по тази инициатива в сайта тогава установихме, че броят им надхвърля 80,000 потребители. Ключова роля за мащабите на тази онлайн кампания изигра т. нар. наказателен или анти-ДПС вот, който се мобилизира след изказването на Ахмед Доган, че той контролира порциите във властта.

Днес най-популярната група за стимулиране на вота за предстоящите избори привлича в пъти по-скромен интерес.

Аз ще гласувам на избори 2011

Отсъствието на стимулиращ вота дразнител вероятно ще се отрази и на реалната избирателна активност в деня на изборите. За момента можем само да заключим, че ако през 2009 г. определихме Facebook като запазена територия на електората в тогавашната предизборна кампания, то избори 2011 изглежда съвсем не вълнуват толкова голям брой потребители. Вероятно защото интригата в тях липсва.

Дали в такъв случай бихме могли да кажем, че кампанията за предстоящите избори в социалната мрежа протича главно в посока от политици към електората, след като почти липсва съдържание по темата, генерирано от избиратели към избиратели? Имаме основания за това, защото някои от кандидатите водят последователна кампания, концентрирана предимно онлайн. Въпреки напредъка в интегрирането на новите средства за комуникация в предизборната агитация, все още попадаме на не особено адекватно съдържание в някои от политическите профили в мрежата.

Росен Плевнелиев и неговата брендинг връзка

Соченият от социолозите за фаворит кандидат-президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев има пасивно присъствие във Facebook. Управляващата партия предпочете създаването на собствена социална мрежа пред това да използва масовата платформа за целите на своята предизборна кампания. Според информация, разпространена от пресцентъра на партията, броят на регистрираните в социалната мрежа Аз съм ЗА надхвърля 56,000 души. Паралелно с това в Интернет се появи и предизборен сайт на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ. При тази добре координирана и контролирана онлайн кампания би следвало да очакваме два сценария относно появата на Росен Плевнелиев във Facebook – или професионално поддържан профил, или решение кандидатът изобщо да не използва мрежата в кампанията си. Ето обаче какво откриваме:

Росен Плевнелиев

Страницата се обслужва от ангажирани за целта лица, с цел изграждането на брендинг връзка, е записано в информацията на профила. Подобно послание неизбежно провокира недоумението на всеки, натъкнал се на него в секцията About Росен, където се очаква да бъде публикуван съвсем различен текст.

Първо, смисъл от обслужване на страница във Facebook има само, когато комуникацията в нея се води от първо лице, единствено число. Да си припомним отново кандидат-президентската кампания на Барак Обама и как профилът му в мрежата персонално комуникираше с милионите последователи и дори генерираше автоматични отговори с личния му подпис. А ангажираните за целта лица все едно ги нямаше, пред аудиторията комуникатор беше самият Обама.

Второ, за целта, с цел…, би могло да се формулира и малко по-творчески. Трето, и най-важно – брендинг връзка?! И за специалистите по маркетингови комуникации ще бъде предизвикателство да дефинират какво точно иска да каже евентуалният екип на Плевнелиев с това послание. Използването на професионална терминология не е адекватно решение за комуникация с масовия избирател. В рамките на предизборна кампания имената на кандидат-президентите наистина добиват статута на търговски марки. Но със сигурност не това е начинът за стимулиране на привързаност, доверие и отдаденост на потребителите към тези марки. А именно това са характеристиките, необходими за изграждането на всяка брендинг връзка.

Можем само да гадаем дали наистина екипът на кандидат-президента на ГЕРБ има нещо общо с поддръжката на този профил. Освен него, във Facebook откриваме и страницата Росен Плевнелиев – кандидат за Президент на България, която има далеч по-адекватна визия и послания. До момента броят на присъединилите се към нея потребители надхвърля 4,000 души.

Калфин и Кунева в онлайн връзки с избирателите

Поддръжниците на кандидата на БСП Ивайло Калфин в социалната мрежа до днес са 50% по-малко от тези на Плевнелиев:

Ивайло Калфин

Профилът на кандидат-президента е старателно поддържан, като оставя впечатление и за личната ангажираност на Калфин с регулярното му обновяване. Трябва да обърнем внимание на новата тенденция, която кандидатът на БСП инициира с активното използване на Facebook в своята кампания. Преди три години имахме основание да заключим, че социалната мрежа е територия предимно на активисти и привърженици на дясната политика. Калфин е първият представител на социалистите, който опровергава този извод, въпреки сравнително слабата му популярност онлайн към момента.

На далеч по-голямо одобрение в социалната мрежа се радва дамата в тазгодишната кандидат-президентска кампания, и за която мнозинството социолози предвиждат третата позиция при реалния вот. До днес поддръжниците на независимия кандидат Меглена Кунева във Facebook надхвърлят 12,000 потребители.

Тук е важно да отбележим, че Кунева се радваше на сериозна подкрепа в мрежата още по времето, когато беше еврокомисар. Тя е сред кандидатите, които най-активно ползват онлайн каналите за връзка с избирателите в своята предизборна кампания.

Меглена Кунева

Социология и онлайн рейтинг: липсващата връзка

Съвсем концентрирана и абсолютна обаче е подкрепата във Facebook за другия независим кандидат-президент Светльо Витков. Ако съдим по броя на поддръжниците в социалната мрежа, именно той трябва да бъде следващият държавен глава. Подкрепян от над 14,000 потребители, вокалистът на Хиподил е абсолютен фаворит в онлайн вота до момента, а кампанията му протича изцяло в мрежата.

Светльо Витков

Развръзката

Ключово значение за мащабите на всяка кандидат-президентска кампания има размерът на нейното финансиране. Нискобюджетните кампании днес обаче са като нискотарифните авиокомпании, които покриват всички важни дестинации, но не сервират храна в самолета и кацат на алтернативни по-малки летища. При кампаниите с ограничен бюджет няма пари за кебапчета, предизборни концерти, реклама и платено медийно присъствие, затова те търсят алтернативни евтини канали за връзка с възможно най-много избиратели. Така вместо в традиционните медии, комуникацията се осъществява онлайн, предимно в социалните мрежи, заради потенциала за връзка с неограничен брой потребители. Историята вече дава примери за резултатни предизборни кампании, чийто основен инструмент е именно Facebook. Както централното, така и по-малкото летище водят до една и съща крайна дестинация. От по-голямо значение за предизборната кампания е това кои кандидати този път ще успеят да осъществят успешен полет.

Изводи

 • Връзката между Facebook и традиционните медии става все по-топла с постоянния обмен на съдържание.
 • В социалната мрежа на практика няма кампания за стимулиране на избирателната активност на избори 2011. Активната страна в комуникацията онлайн са по-скоро кандидатите, отколкото потенциалните им избиратели – развитие, противоположно на тенденцията, която отбелязахме във връзка с изборите през 2009 г.
 • В настоящата предизборна кампания Facebook е много по-масово използван инструмент, отколкото при последните избори през 2009 г.
 • Активността на кандидат-президентите във Facebook не може да бъде единствена гаранция за одобрението им от голям брой потребители.
 • И в тази кампания регистрираме съществено противоречие между очакванията на социолозите и онлайн рейтинга на кандидатите във Facebook. Шоу-елементът обикновено е ключ към по-голям успех сред потребителите на социалната мрежа. Въпреки интегрирането й в кампаниите на мнозинството кандидат-президенти, приоритетната й функция остава забавлението.

Коментари

2 коментара за “Предизборни relationship статуси”
 1. Don Niko казва:

  Супер и аз съм за Светльо Витков.

 2. Свобода Даскалова казва:

  Адмирации за чудесната статия! Беше ми интересно да проследя анализа и архитектурата на логическата обосновка. Текстът провокира като показва както пропуските така и навременните реакции на кандидатите за президентския стол. Това, което най-силно ме впечатли - че е написан абсолютно безпристрастно, в днешно време да се прочете нещо необвързано емоционално е привилегия, която малко автори притежават.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!