Не е журналист, не е прокурор и земеделец вече не е. Що е то?

публикация във в-к "24 часа", 25.02.2009

28 февруари 2009, Автор: Георги Лозанов
Публикувана в За медиите в медиите

Автор: Георги Лозанов

Автор: Георги Лозанов

Именно от разминаването на престъплението и наказанието, особено по високите етажи на властта, идва общото чувство за крах на справедливостта, в който минава живота ни. Съответно това е и сферата, в която най-лесно се става герой, стига да се намери някой, който „да си сложи главата в торбата” (със змиите). Във филмите той обикновено е неподкупен прокурор, бивш полицай или частен детектив. В нашия случай е просто Яне Янев. Политик от маргинализираното дясно, предупредително включил справедливостта в името на партията си. И тръгнал да обикаля по всички медии и да вади разобличаващи информации по всички въпроси от всички джобове. Само цилиндър и асистентка му липсват.

Вярно е, че някои от информациите имат потенциала да задвижат дълго отлагани възмездия, а оттам моралното удовлетворение на нацията, ако не катастрофираха във въпроса откъде Янев ги е получил. И защо точно той. Отговорите, които едва подхвърля, между задъхани обвинения и партийно самохвалство, освен че си противоречат, са по-скоро извинителни, отколкото убедителни.

Най-лесният – че всички разполагат с информацията, но само Янев има волята и смелостта да я огласява, не обяснява как в ръцете му попадат документи за служебно ползване, които при това той обича да нарича оригинали.

Версията пък, че хората, рискувайки работата и сигурността си, сами отиват при него и му ги предоставят, предполага РЗС вече да е спечелила доверието им. Поне повече отколкото другите партии. Социологическите проучвания обаче сочат точно обратното.

Нелепа е и аналогията с професионалния стандарт в журналистиката за опазване на анонимността на източниците, защото Янев не е независим посредник в публичната комуникация, а политически бенефициент на информацията, която разнася. За него тя е капитал в преразпределението на властта и като всеки капитал е важно как е натрупан. Докато това не стане ясно, борбата с корупцията на Янев ще буди съмнение, че е инструмент за борба между самите корумпирани, които чрез храбрия вестоносец си нанасят „от засада” предизборни удари.

Георги Лозанов

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!