„До Чикаго и назад”

Мониторинг на Градски вестник, февруари 2009
Автор: Диляна Драгомирова

Автор: Диляна Драгомирова

Политическият изказ през февруари бе особено цветущ. Стартът в надпреварата за най-неподходящо изразяване бе даден от Бойко Борисов по време на неговото посещение в Чикаго. Определянето на пенсионерите, турците и ромите като „материал” разбуни духовете, превърна се в медийна сензация и стана повод както за основателни упреци, така и за необективни интерпретации. Ответният удар не закъсня – премиерът Сергей Станишев успешно се нареди в класацията с обвинението си към столичния кмет, че се е „разпищолил”. Нещо повече – лидерът на БСП дори стана и герой на комикс, част от който бе публикуван и на страниците на Градски вестник. Едно от посланията в него е пряко насочено срещу неформалния лидер на ГЕРБ – „Не желаем да бъдем материал за полуграмотни политици с криминално минало и диктаторски амбиции“.

Уводни заглавия

Градски вестник - уводни заглавия, февруари 2009

Докато през януари ключовите теми в Градски вестник бяха обвързани с националните проблеми, през февруари фокусът на изданието отново се измества върху регионалните теми, вълнуващи столичани. От анализа на уводните заглавия се вижда, че основните теми за месеца отново са свързани със столицата. Най-употребяваните думи са „София” и „лева”. Неизменно присъстват и имената на столичния кмет – „Бойко” и „Борисов”. Голяма част от таговете са свързани отново с финансови проблеми – „пари”, „лева”, „млн”, „евро”. Присъства и името на столичния квартал „Младост” във връзка с предстоящото пускането на новата линия на метрото. Тагът „полицаи” пък се отнася до наболелия проблем с трафика в града и необходимостта от трафик полицаи на натоварените кръстовища. „КНСБ” и „транспорт” присъстват в облака, тъй като са често употребявани в контекста на проблема с навлизането на частни превозвачи в градския транспорт. Липсват тагове, които да са обвързани с въпроси от национален характер.

Колонката на Бойко Борисов
Градски вестник - колонката на Бойко Борисов, февруари 2009

Както в предните месеци, така и през февруари, в традиционните си колонки Бойко Борисов се занимава с актуални за столичани проблеми. Сред най-употребяваните от него думи са „паркиране”, „сметките”, „парно”, „Студентски”. Разбира се отново не липсват характерните за него „Аз”, „съм”, „ние” и повелителните „нека” и „трябва”. Както и предишните месеци, столичният кмет не пропуска да отправи нападки към министър-председателя – в облака може да видими тага „Станишев”. Този път обаче се появява и името на министъра на икономиката и енергетиката – Петър Димитров, когото Бойко Борисов също обвинява за проблемите на столичани с „Топлофикация”. Коментарите под изказванията на кмета на Интернет страницата на Градски вестникwww.gradski.bg обаче далеч не са одобрителни. Тенденцията от януари читателите да се оплакват от неговите действия продължава с пълна сила.

Личности и брой публикации

Личности

Бойко Борисов

Сергей Станишев

Ахмед Доган

Волен Сидеров

Георги
Първанов
Симеон Сакскобурготски

Иван Костов

Брой публикации

14

7

1

1

1

1

0

 

През февруари отново лидер по брой публикации – 14, е Бойко Борисов. По-голямата част от статиите са свързани с кризата с боклука и изказванията му в Чикаго. За разлика от повечето медии, които приписаха на кмета репликата „лош човешки материал”, Градски вестник не го обвини в расистки убеждения, въпреки че показа на своите страници как „материалът” протестира.

Материалът протестира Материалът протестира

На 12 февруари безплатния ежедневник публикува интервю на БНТ с неформалния лидер на ГЕРБ, по повод неговото изказване в Чикаго. Вестникът дава поле за защита на Бойко Борисов, който използва възможността да отправи обвинения към БСП и ДПС че са подготвили тази манипулация срещу него. Публикацията е подкрепена със снимка, на която кмета гледа особено страшно към възрастна дама, очевидно представителка на „материала”. Градски вестник не пропуска да го представи и коренно различна светлина – как присъства на даряване на жилище на деца с увреждания.

Бойко Борисов

На второ място по брой публикации (7) се нарежда Сергей Станишев. В статиите, свързани с него, той критикува изказването на Бойко Борисов. В публикация от 12 февруари, премиерът използва случая да се изтъкне в по-добра светлина като казва, че „в България най-голямото богатство и капитал са хората и не мога да ги нарека човешки материал“. Особено интересна е появата на министър-председателя в комикс, който е част от програмата на БСП за привличане на младежката аудитория. Част от него бе публикувана на страниците на ежедневника.

План 09 План 09

През февруари на страниците на Градски вестник бе отразено и едно събитие, което застави столичния кмет и премиера да пренебрегнат публичната си вражда поне за малко. На 16 февруари на 1-ва страницата на изданието е публикувана снимка как двамата партийни лидери се возят заедно в новата линия на софийското метро.

В метрото

На фона на ярките им образи и противоречието между тях, останалите партийни лидери са почти незабележими. Ахмед Доган, Волен Сидеров, Симеон Сакскобурготски и Георги Първанов са удостоени само с по 1 публикация за февруари. Иван Костов пък тотално отсъства от медийното пространство. За сметка на това за пръв път Градски вестник обръща внимание на Яне Янев и неговата партия „Ред, законност, справедливост”. Появява се и образът на Соломон Паси около кандидатурата му за секретар на НАТО.

Партии и брой публикации

Партия

ГЕРБ

БСП

ДПС

АТАКА

СДС

ДСБ

НДСВ

Брой публикации

3

11

1

1

7

4

6

 

През изминалия месец тенденцията партиите да се олицетворяват повече чрез своите лидери се запазва. Най-много публикации има за БСП (11). Те са свързани главно с младежката програма на партията и противопоставянето на избори „2 в 1”. На второ място се нарежда СДС със своите искания за ниска цена на тока и преговорите за създаване на предизборна коалиция. НДСВ също присъства активно в безплатния ежедневник, най-вече с отстояването на идеята си за провеждането на изборите в един ден. ГЕРБ присъства в медийното пространство с посещението на лидера на ЕНП в България, който препоръча Бойко Борисов за следващ премиер. AТАКА присъства само един път за месеца, по повод обмислянето за участие в поредния вот на недоверие към правителството. ДПС отново е почти лишено от медийно внимание, като изключим проверките на прокуратурата върху партията. С 4 публикации във вестника през февруари се характеризира ДСБ. Те са свързани с искането им за вот на недоверие. За пръв път ежедневникът отделя внимание и на партията на Емил Кошлуков – „Новото време”, като отразява намеренията му за коалиране с десноцентристки партии.

Изводи:
1. Фокусът на събитията в Градски вестник отново се завръща към регионалните проблеми.

2. Изказването на Бойко Борисов за „материала” не е така негативно отразено, както в останалите медии.

3. БСП има силно присъствие и позитивен имидж през февруари, за сметка на негативните оценки през януари.

4. Безплатният ежедневник акцентира и върху нови лица и партии – Яне Янев и „Ред, законност, справедливост” и Емил Кошлуков – „Новото време”.

За съжаление, това е последното наблюдение върху Градски вестник. В края на февруари в медиите се появи информация, че безплатният ежедневник спира да излиза от март. Тя бе официално потвърдена и от издателите на вестника – „Икономедиа АД”. Като основна причина за решението се посочва текущата обстановка в страната. Финансовата криза накара компаниите да редуцират и оптимизират разходите си, което от своя страна доведе до свиване на рекламните им бюджети. Това оказа пряко влияние върху печалбите на всички медии и бе фатално за Градски вестник. Характерът му на безплатно издание предполага той да се издържа изцяло от рекламни приходи, които през последните месеци значително намаляха и превърнаха този проект в непечеливш за „Икономедиа АД”. Белезите за това бяха налични още в началото на месеца – първият брой на Градски вестник от 2-ри февруари е в обем от 12 страници, за разлика от традиционните 16. Липсват тематичните страници „Справочник” и „Игра”, част от рубриките са съкратени. Намалелият обем се запази през целия месец. Спирането на ежедневника няма да ни позволи да наблюдаваме как би се доразвил той в предизборната борба и какво би било неговото влияние върху формирането на вота. Надяваме се, че този иначе хубав проект ще бъде възобновен при по-добри икономически обстоятелства.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!