На политическия фронт - какво ново?

Българските онлайн медии в Европейски медиен мониторинг, февруари 2009
Автор: Гергана Куцева

Автор: Гергана Куцева

Настоящият анализ на новинарските кластъри за месец февруари в платформата Europe Media Monitor потвърждава няколко от забелязаните тенденции в предишните два анализа. Първата се откроява при графично сравнение на различните категории новини през трите месеца – декември 2008, януари и февруари 2009. Както е видно на диаграмата, процентното им съотношение е относително еднакво (с по-големи разлики при категориите Спортни и Икономически) и откроява наблюдението за приоритетно публикуване на информации за международни събития и произшествия.

g1

Категорията Произшествията в обема на значимите вътрешни новини също отново заема над 50%.

g2

Тези две важни тенденции заслужават да бъдат по-внимателно анализирани, защото навеждат към един по-глобален извод за политиката на наблюдаваните онлайн медии. Той намира своето основание и в самата природа на тези медии, където възможността за постоянно обновяване на съдържанието е най-важната им характеристика. Именно стремежът за постоянен поток от „свежи” новини и по възможност „всички” новини на едно място обяснява приоритетното присъствие на международните теми. Актуалността е подхранвана най-вече от външни новинарски ресурси, като международни телеграфни агенции или други чужди водещи медии, които имат кореспонденти в различни „горещи” точки от света. Затова и повечето новини са именно за военни конфликти, атентати, международни скандали. Този тип информации се публикуват веднага, за да изпълнят функцията си на „свидетелство” за случването на дадено събитие. Именно тази почти едновременност на потока от новини с момента на случването им кара потребителите да отварят по няколко пъти на ден страницата на съответната медия, а броят кликвания върху електронния адрес на съответния сайт е мотивацията за съществуването му.

Огромният обем на Произшествията също има своето обяснение – това са най-често персонализирани информации за събития, които нямат самостоятелно и продължително битие. Те съдържат в себе си цялото познание, както смята Ролан Барт в „Структура на произшествието”, и не е нужно да познаваш контекста на ситуацията, за да можеш да консумираш информацията за произшествието. То, според Барт, е „тотална”, „иманентна информация”, която не изисква критичен поглед, анализ или разкриване на няколко гледни точки. Внушението на произшествието е „такъв е животът” и информацията в него отпраща към човека, неговите фантазии, мечти, страхове - към всеки един човек. Именно тази категория новини идеално позволява проецирането на негативните емоции и страховете на читателите, които имат нужда да консумират произшествия ежедневно. В този контекст предположението, че посоченото съотношение на категориите новини ще се запази и през следващите месеци е напълно логично.

Единствената разлика открита в кластърите с новини за месец февруари в сравнение с предишните месеци се забелязва при сравнение на категориите водещи новини. На визуализацията по-долу изпъква нарасналият обем на вътрешно-политическите теми в топ кластърите.

g3

Това от своя страна потвърждава още един от изводите на микро анализа за предходния месец – за активизирането на политическите субекти. Темата „избори” все по-отчетливо се откроява и вероятно обемът й ще нараства през следващите месеци. Все пак трябва да се отбележи, че политиката все още няма ясно обособено самостоятелно битие, прокрадва се сред останалите новини и е в пряка конкуренция с интереса на онлайн ресурсите към престъпленията и разследванията. Политически субекти присъстват редом до криминалните лица, напр. Станишев и Баретата се открояват в еднаква степен при визуализиране на заглавията на топ кластърите.
заглавия кластъри февруари 2009
Водещите теми през месеца могат да се обособят в няколко тематични кръга, сред които най-ярко изпъкват ареста на Баретата (Б. Велчев: Има такава операция [16], Арестуваха Баретата [16], Баретата остава в ареста, “не е влизал на бял кон в ДАНС” [10]), скандалът в НАП (Хванаха висши служители на НАП, източвали ДДС [7], Мария Мургина подала оставка [18], Който атакува НАП, атакува националната сигурност [13]), вотът на недоверие към Правителството (Обсъждат седми вот срещу Станишев [16], Кабинетът “Станишев” оцеля и при седмия, последен вот на недоверие [13]). Четвърти тематичен кръг се оформя около Бойко Борисов и неговата партия - подкрепата на ЕНП за ГЕРБ и избирането на техен представител за кмет са новина номер 1 през три от дните на февруари (ЕНП иска дясно правителство начело с Бойко Борисов и избори “2 в 1″ в България [11], ЕНП не обезкуражи Борисов за съюз с БСП [11], Иван Антонов от ГЕРБ е новият кмет на Раковски [22]). Симптоматично е, че скандалното изказване на Бойко Борисов в Чикаго не намира своето място сред топ новините и само една гравитира около него (Цървенковски не хареса плана на Борисов “за превземане на Македония отвътре” [13]). Така отчленените теми обагрят и фона, на който ще се състои предизборната битка, а именно престъпления, корупция и недоверие към Правителството, където внушението за водещата роля на партията на Борисов става още по-силно.

Посочените по-горе тематични кръгове намират своето продължение и в основния масив от политически новини. Най-активни изглеждат десните партии в лицето на ДСБ и СДС, които провеждат все по-масиран натиск върху управляващите. Исканията им за взимане на конкретни мерки срещу корупцията и злоупотребите идва да внуши неумението на сегашните управляващи да управляват. По-долу изброените заглавия дообогатяват посочения в топ кластърите тематичен кръг на искания вот на недоверие: ДСБ: Прокурор Роман Василев прикрива корупционни схеми в коалицията [9], СДС иска цената на тока да падне с 12 % [5], ДСБ иска мораториум върху замени на еврофондове с бюджетни средства [5], ДСБ предложи възстановяване на Закона за конфликт на интереси [6], ДСБ и СДС искат вот на недоверие към кабинета Станишев [10], Вотът на недоверие ще е за цялостната политика на правителството [4], ДСБ: Борис Велчев да съобщи кой е прокурора, предупредил Мургина за проверката на ДАНС и да го отстрани [7], Опозицията внесе седмия вот на недоверие срещу кабинета “Станишев” [9], Костов: Станишев и Орешарски прикриват измами на Доган [7], До 10 дни ясно дали СДС и ДСБ заедно на изборите [3].

Не липсват критики и от близки до управляващите кръгове: Милен Велчев: Пари се искат и не когато са ти нужни [8], Костадин Паскалев: Моделът Дупница се разпространява навсякъде [5], Кадиев: До седмица Орешарски няма да е министър [7]. А самото споменаване в новините на управляващите партии е изцяло в негативен контекст: БСП отлага решението за сливане на изборите в един ден [6], БСП и ДПС надделеяха да няма анкетна комисия за полицейското насилие [7], Етем остяви Хабил още седмица в ДПС [3]. Изключение прави БСП: София пред сериозна криза с боклука [6], които се включват във все по-кресливата полемика между Станишев и Борисов. НДСВ също като, че ли е изключено от управляващата коалиция и присъства опосредствано чрез лицата си, най-яркото от които е Соломон Паси. Неговата кандидатура за шеф НАТО и романтичната сватба с Гергана Грънчарова (отново от средите на жълтото движение) – навръх Свети Валентин, оформят друг тематичен кръг. В кампания за НАТО Паси се ожени за Гергана Грънчарова [3], Николай Цонев подкрепя кандидатурата на Паси за шеф на НАТО [4], България предлага Соломон Паси да ръководи НАТО [6], С кандидатурата ми България създава история в НАТО [7]. Медиите следят борбата за поста и в международен контекст – Датският премиер не е кандидат за генерален секретар на НАТО [4]. Засега това е най-силният коз на царската партия.

Скандалът в НАП – особено показателен за невъзможността на правителството за справяне с корупцията, също получава продължителен отзвук в медиите: Станишев освободил Мургина заради отнетия й достъп до секретна информация [16], Шефката на НАП Бургас участвала в над 30 имотни сделки [7], Таксиметрови шофьори блокираха сградата на НАП-Варна [10], Прокуратурата: Има престъпления в НАП; ЕНП: Пречката е в държавно покровителство [4], Разследват НАП-Пловдив за злоупотреби с ДДС [5], НАП с нов директор [6], Янев занесе в НАП уличаващи документи [7] и др. В неговия контекст идеално се вписва и очакването на доклада на ЕК, който констатира липсата на напредък в борбата с корупцията в България: Междинният доклад на ЕК за България - на 12 февруари [5], Плугчиева очаква по-положителен доклад от EK [7], Критичен доклад на ЕК за България и Румъния [5]. Медиите заключават с циничното Е, поне Румъния е по-зле от нас… [4].

Присъствието на Бойко Борисов в основния новинарския масив минава през неговото изказване за „некачествения материал” и реакциите срещу него: Бойко Борисов в Чикаго: Разбрахме се с Иван Костов [18], Коментарите за изказването на Борисов в Чикаго няма да навредят на ГЕРБ [5], Петър Мутафчиев: На господин Борисов му е виновен целият български народ [3]. То дава повод и за поредната словесна битка между премиера и кмета: Станишев: Изказването на Борисов е може би най-циничното [14], Метрото пак събра столичния кмет и премиерa [13], Кметът Борисов: София е изчистена до асфалт [4], Станишев vs. Бойко епизод пореден: Борисов съвсем се разпищоли! [8], Борисов иска отговори от Станишев [6]. Изборът на кмет на Раковски също е проследен отблизо и представен като симптоматичен за предстоящите парламентарни избори (37 процента избирателна активност в Раковски [4], Ще избират кмет на Раковски на балотаж [4]).

Интересен тематичен кръг се оформя около битката на президента Първанов с „посредниците”. Става дума за разразилия се скандал около в. Сега, Сашо Дончев и „Овергаз”, който започва с посещението на президента в Русия. Първанов при Путин и Медведев за газовата криза [20], От 1 април - по ниски цени на руския газ [2], Отпадат посредниците за доставки на газ, потвърди Първанов [6], В. “Сега”: Първанов иска да премахне и “Овергаз”, и вестника [6], “Овергаз” завежда 4 дела срещу Ирена Кръстева и Делян Пеевски [7], Първанов: Битката срещу посредниците не е лична, тя е на държавата [7]. Желанието на президента да играе определяща роля по време на изборите е явно, но все още не могат да се направят изводи как точно ще я изиграе.

Две от цитираните по-горе информации ЕНП не обезкуражи Борисов за съюз с БСП [11] и До 10 дни ясно дали СДС и ДСБ заедно на изборите [3] дават основание да се предположи, че скоро ще се обособи и отделен тематичен кръг около преговори и декларации за предстоящо коалиране.

В последния тематичен кръг се намират новини за конкретни инициативи и решения на правителството. Те могат да се прочетат като ответна реакция на Кабинета срещу обвиненията в корупция и неумело управление и съдържат информация за прокарани икономически и социални мерки. Например, Няма да има януарски скок на цената на парното в София [15] (новина, която предизвиква сериозни обвинения в популизъм), Кабинетът хвърля 250 млн.лв. срещу кризата [9] (к.м), МС прие за платеното майчинството и за преизчисляване на пенсиите [6], Станишев: Запазването на финансовата стабилност остава приоритет [6], Кабинетът узакони големите вериги аптеки [4], Държавата готова за рестарт на “Горна Арда“ до седмици [4], Кабинетът дава 20 млн. лв. за доизграждане на метрото [3].

Предложената по-долу визуализация на политичекия живот в България, представен в онлайн медиите, откроява основните действащи политически субекти.

g5

В табличен вид присъствието на партиите и политическите фигури може да бъде систематизирано така:

Партия

Лица

БСП, 3 – негативно

Станишев, 9 – споменаването му е предимно в негативен контекст

Първанов, 6 – неутрално и 1 негативно

Плугчиева, 2 – неутрално

Петър Мутафчиев, 2 – неутрално

Миков, 1 – негативно

Кадиев, 1 – неутрално

ГЕРБ, 2 – положително

Бойко Борисов, 8 – предимно положително и 3 негативни

ДПС, 2 – негативно

Доган, 1 – негативно

Етем,1 – негативно

Метин, 1 – негативно

Хабил, 1 – негативно

ДСБ, 6 – неутрално

Иван Костов, 2 – неутрално

НДСВ, 0

Соломон Паси, 3 – положително

Николай Василев, 2 – неутрално

Гергана Грънчарова, 1 – положително

Милен Велчев, 1 – неутрално

Цонев, 1 – неутрално

Ред, законност и справедливост, 0

Яне Янев, 2 – неутрално

Новото време, 1 - неутрално

Кошлуков, 1 – положително

СДС, 3 – неутрално

0

 

Регистрираното през месец януари увеличаване на политическите субекти на ниво партийни фигури се наблюдава и през февруари, но само при управляващите партии. Очевидно само те мога да излъчат по-богата палитра от лица, макар и споменавани често в негативен контекст. Прави впечетление, че дясното не успява да предложи друга фигура освен Иван Костов, което важи и за ГЕРБ и Бойко Борисов. Симптоматична е липсата на АТАКА, която за втори пореден месец не успява да произведе собствена активност и да влезе в кластърите с новини. По-малките партии традиционно присъстват само с техните лидери. Появата им в новините е епизодична през трите наблюдавани месеца и те традиционно получават малко медийно внимание. Засега с по една инцидентна поява са „Новото време”, „Ред, законност и справедливост”, движение „Напред”, ВМРО, БЗНС и БНС.

Основни изводи

1. Обвиненията в корупция и злоупотреби – основен фон, на който (ще) се води предизборната битка.

2. Забелязва се сериозен стремеж за консолидиране на дясното политическо пространство.

3. Даден е старт на преговорите за съвместно явяване на изборите и коалиране.

4. Политическото говорене на двамата основни опоненти – Борисов и Станишев, преминава във все по-кресливи нотки.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!