„Уикенд” на полето на коментарите и анализите

Мониторинг на вестник „Уикенд“, януари-февруари, 2009

19 март 2009, Автор: Зорница Стоилова
Публикувана в Анализи, Жълта преса, Лаборатория за медиен мониторинг

Автор: Зорница Стоилова

Автор: Зорница Стоилова

През първите два месеца от изборната година, вестник Уикенд поема по пътя на традиционните вестници. Шоубизнесът е оставен на заден план, а най-важните обществено-политически въпроси намират своя отзвук в коментарно-аналитичен стил, характерен за сериозната преса.

Героят на месеца

За най-чест герой на страниците на вестник Уикенд през януари може да бъде посочен телевизионният журналист Николай Бареков. Във всеки един брой на седмичника за месеца името на водещия на сутрешния блок на bTV присъства с компрометиращи го факти. Единият от материалите съобщава, че Бареков се движи с няколко души охрана и внушава, че това е лукс, който той не може да си позволи с журналистическата си заплата. В следващия брой от първа страница вестникът отсича „Гонят Бареков”, като сценарият, който описва Уикенд е, че от телевизията търсят заместник на водещия преди избoрите, защото Бареков се компрометирал твърде много заради връзките си с олигарси. „Бареков си купи джип „Порше” за 250 бона” е заглавието през следващата седмица. Според вестника заплатата на тв журналиста не надвишава 4-5 хиляди лева на месец и той не може да си позволи да си купи сам последен модел автомобил. Тук отново се появява мотивът за обвързаността на Бареков с влиятелни политически кръгове и възможното му сваляне от екран преди изборите. И в последната седмица от месеца Уикенд отново „стреля” срещу Бареков с обвинението, че се опитал да лобира пред бившия лидер на СДС Пламен Юруков за политическата кариера на пловдивски бизнесмен. В текста се цитират думи на самия Пламен Юруков, който твърди, че журналистът направил опит да му влияе, за да издигне кандидатурата за кмет на Пловдив на своя приятел.

Политическите фигури

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова се появява през януари в кратка дописка, която е озаглавена „Масларова се върна с тен от ваканция в Куба”, като се набляга на разточителността на Масларова. Според вестника тя похарчила 10 000 долара за отпуската си, а пътуването й е квалифицирано като „наглост”. Лидерът на Атака Волен Сидеров присъства в кратка дописка за скандала около нахлуването му в БНТ заради интервю на Бойко Борисов в предаването „Панорама”.

Като цяло политиците през януари присъстват в леки, битови теми, а текстовете, посветени на тях са обикновено с неутрален или шеговит характер. Например Татяна Дончева с подарък за именния си ден, Огнян Герджиков рине сняг пред входа си, Жан Виденов живее в панелка, Кметицата на Смолян двойник на Първанов, Явор Милушев дари жена си с 65 рози, Стефан Данаилов има незаконен син. По-различен е тонът към Милен Велчев (НДСВ) и еврокомисарят Меглена Кунева. Бившият финансов министър е уличен като бизнес партньор на вдовицата на убития наркобос Георги Илиев, а Кунева, според Уикенд, не си плаща сметките за парно и дължи 18 000 лева на „Топлофикация”. „Ирина Бокова си подари апартамент за 1 млн. евро в Париж” е заглавието на дописка за посланика ни във Франция. „Как става тоя номер с посланическа заплата?”, пита вестник Уикенд в характерния си стил.

Как са разработени горещите теми от месеца?

Един от най-сериозните проблеми през януари, който беше постоянно следен от традиционните медии – газовата криза, в която попадна България заради спора между Русия и Украйна, не е подминат и от вестник Уикенд. Изданието прави опит за сериозен анализ на случилото се в коментар със силна антируска насоченост, озаглавен „Защо Путин предаде България?”. От всички отговорни властимащи се споменава само реакцията на президента и неговата идея за отварянето на реакторите на „АЕЦ Козлодуй”, която е определена като „прибързано популистко репчене в износената роля на национален спасител.” Акцентът на материала обаче е външнополитически и коментира газовата зависимост на България от Русия и поведението на Русия в конфликта. То е определено като „неочаквана арогантност и късопаметство спрямо България”. Фокусът на текста пада върху унижението и зависимостта на България в създалата се ситуация. Люба Кулезич дефинира проблема по следния начин: „Националната ни сигурност има мощта на глухарче, което може да бъде издухано от една средно силна богатирска кихавица” и още „България заприлича на политическо камикадзе, което моли танковете да дойдат и да го премажат.”

Другият мотив, чрез който газовата криза минава по страниците на седмичника, е през собственика на „Овергаз”, компанията посредник на руския доставчик на газ „Газпром”. „Сашо Дончев си присвои газа на България” е заглавието на текста, посветен на бизнесмена. Материалът е по-скоро неутрален, но прокарква „любимата” на Уикенд нишка за олигарха, който разполага с безмерна власт и я използва, за да удовлетвори своите бизнес интереси. Криминалният сюжет също върви през целия текст, като Сашо Дончев е свързван с редица имена от подземния свят и политици, които са му помогнали да се издигне и да придобие богатството си, което според Уикенд се изчислява на 500 млн. лева. Илия Павлов, Александър Тасев, Янко Янков, Манол Велев, Иван Костов, Евгени Бакърджиев са личностите, споменавани в тесни връзки с Дончев. „Енергийният бизнес е източник на конфликти, които се разрешават с куршуми” е изводът на материала. Друга дописка през месеца пък предполага война между Сашо Дончев и бизнесмена Христо Ковачки, също често присъстваща фигура в Уикенд. Двамата са вкарани в сценарий за вражда, породена от амбициите за контрол върху газовите доставки.

„Не отваряйте АЕЦ! Може да гръмне!” е заглавието на текст, посветен на политическата инициатива на президента и правителството за отварянето на реакторите на „АЕЦ Козлодуй” в резултат на газовата криза. Материалът е коментарен и осъжда тази идея, като внушава, че твърденията на властта за безопасност на реакторите всъщност е заблуда на общественото мнение. В коментара постоянно се прави аналогия с трагедията „Чернобил” като един от възможните сценарии, до които може да доведе опасната игра на политиците с АЕЦ Козлодуй.

Другата гореща тема от месеца, шумно и широко коментирана от традиционните медии – протестите пред Народното събрание – е разработена на три извънредни страници от мястото на събитието в Уикенд. Прави се аналогия със събитията от 1997, като сценарият на Уикенд е, че тогава хора на убития подземен бос Косьо Самоковеца свалят Жан Виденов от власт. Гражданска война, инсценирана от знакови фигури, е тълкуванието на събитията от янаури 2009 от страна на булевардния вестник. Предположенитето е, че дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев и енергийният олигарх Христо Ковачки са финансирали футболните хулигани, за да подстрекават и саботират протестите. Според вестника те са имали интерес от дестабилизирането на правителството, защото са разследвани за редица престъпления.

„Провалът 14 януари” е заглавието на коментара на събитията от Люба Кулезич. Протестът е определен като „предизвикан спонтанен аборт”, а изводът на материала е „макар политическата система да е в криза, гражданското общество още не е намерило точните механизми да й противостои”. Акцент е поставен и върху начина, по който водещите медии отразяват събитията от площада. Поведението им е остро разкритикувано. Според вестника те са привиквали като на разпит организаторите на бунтовете пред Народното събрание. „Станишев избяга в Москва” е лаконичният коментар за поведението на премиера по време на простестите в столицата.

Друга тема, на която Уикенд набляга през януари, е тази за присъдата на фигуриста Максим Стависки. Този мотив е развит в три дописки в три поредни броя на вестника. Единият текст е коментарен и е озаглавен „Убиецът Стависки все пак няма да лежи в затвора. А трябва!” Статията е подчертано негативна и осъдителна; специален акцент се поставя върху кампанията в някои медии за оправдаването на Стависки. „Весела Лечева спасява Максим от затвора” е заглавието в следващия брой, като внушението на Уикенд е, че фигуристът може да използва влиянието на председателя на ДАМС в определени политически кръгове, за да лобира за оправдателна присъда. Мотивът е роднинска връзка между съпруга на Лечева Манол Велев и Албена Денкова. Третата дописка съобщава, че Максим и Албена притежават три жилища в София. Материалът всъщност е репортаж от сградите, в които се намират апартаментите им, като репортер на Уикенд разговоря със съседите на фигуристите. Текстът описва Денкова и Стависки като груби, арогантни и необщителни хора и внушава, че Максим Стависки продължава да злоупотребява с алкохола дори и след инцидента.

Политическите прогнози за 2009

Гадателката Мария Асенова прави политическа прогноза за 2009 година от страниците на вестник Уикенд през януари. Направен е разбор на целия политически елит и възможностите за предизборни коалиции. Екстрасенската не пропуска да даде прогноза и за външнополитически събития и природни бедствия, като предвижда атентат срещу новия американски президент Барак Обама. Предсказано е и разплитането на криминални сюжети като убийството на сестрите Белнейски и самоубийството на Ахмед Емин. Не е подминат и личния живот на политиците. Според гадателката Симеон Сакскобурготски има проблеми с нервите, Волен Сидеров и съпругата му Капка ще имат дете, Сергей Станишев няма да се ожени за приятелката си Елена Йончева и т.н. Като най-ценен и умен политик врачката пък определя Иван Костов.

Друга любима тема на вестник Уикенд – за олигарсите на България, незаконно натрупаните им богатства и безочливото им поведение – е засегната в материала „Чорбаджии изедници”, в който герои са Ветко Арабаджиев, Христо Ковачки, Николай Банев, братя Галеви, Людмил Стойков. Темата е за богатството, натрупано на гърба на обикновените хора, и защитата, с която олигарсите се ползват от властта.

„Гвардейците на президента подсвиркват на софиянки” е заглавието на шеговит материал, който обяснява как гвардейците не са стриктни в изпълнението на задълженията си. Макар с ироничен характер, текстът всъщност внушава разколебаване на доверието в институциите.

Често присъстващ през декември, през януари отново се появява мотивът за убийството на сестрите Белнейски. Обсъжда се възможността убийците да бъдат арестувани през лятото с предизборни цели. Текстът обаче не коментира чии интереси ще обслужва този политически ход.

Обширен коментар през януари е отделен на пловдивския владика Николай. Уикенд обвинява Българската православна църква във враждебност спрямо Европейския съюз, а основна тема на текста са връзките на владика Николай с олигарси и политическия елит. Премиерът и президентът са обявени за защитници на Николай, които премълчават политическите му гафове и изказвания срещу Брюксел. Бойко Борисов също се появява в текста, като вестникът съобщава, че БПЦ е помолила кмета на София за публично застъпничество на партия ГЕРБ над делата на църквата.

Отсъствието на политиците

Прави впечатление, че през февруари политическите фигури не са водещи в материалите на Уикенд. Главните герои в историите са криминално проявени лица, участващи в два сценария – или срещу тях се готви атентат от други оперативно интересни лица, или се коментират случки от личния им живот, обикновено свързани с бивши съпруги, любовници и т.н.

Журналистите, предимно от телевизионния екран, са най-обсъжданите „звезди” през месец февруари, като темите засягат предимно личния им живот. Кеворк Кеворкян присъства най-трайно на страниците на Уикенд. Ако през месеците декември и януари се публикуваха откъси от неговата книга „Кеворк проговаря”, то през февруари той участва чрез обширно интервю, в което отново разкрива факти от близкото минало и коментира постъпките на популярни политици, бизнесмени и обществени фигури. Отношението към него е по-скоро положително. Той се явява като източник на информация, захранващ изданието с новини.

Съдбата на друг телевизионен журналист, Георги Коритаров, също е честа тема за Уикенд. През февруари той се появява с текст със заглавие „Далаверата Коритаров-Златев разплетена”. Тук всъщност главните герои са Кирил Добрев от БСП и лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев. Сценарият, който описва „Уикенд”, е,че двамата политици всъщност са организирали, а след това са се опитали да прикрият скандала около Коритаров и бизнесмена Валентин Златев.

Като най-силно застъпен жанр в Уикенд се очертава интервюто. Обикновено се подбират лица, които рядко могат да бъдат срещнати в традиционните вестници, или обикновени хора, които са запознати с личния живот на популярни личности. Любими на вестника са и бивши директори в Държавна сигурност, които разказват за работата си, или роднини на известни политици, които разказват слабо известни факти от личния им живот.

Малкото политици, които се появяват на страниците на вестник Уикенд през февруари, присъстват предимно в кратки дописки, които се отнасят за моменти извън публичния им живот.

„Юнал Лютфи направи беля в басейна” е заглавието на кратка шеговита дописка за депутата от ДПС, която коментира забавна случка от ежедневието му. Министърът на културата Стефан Данаилов (БСП) присъства с дописка, касаеща здравето му. Уикенд предполага, че той е претърпял тежка сърдечна криза и е пред животоспасяваща операция.

Бойко Борисов (ГЕРБ) е представен чрез интервю на близък до него човек – този път учителката му от гимназията, която разказва какъв е бил кметът на София като ученик. Отношението е подчертано положително и също както при интервюто със сестрата на Борисов, публикувано през декември в Уикенд, сега се прокрадва мотивът за страха на близките му от евентуално посегателство срещу него. Текстът е придружен със снимки на Бойко Борисов като ученик.

В подобна светлина е представен и министърът на вътрешните работи Михаил Миков (БСП). Материалът, посветен на него, е преразказано интервю с гимназиалния учител на Миков, който публикува книга със спомени за вътрешния министър. Отношението в текста е по-скоро положително, като се описват успехите на Миков в училище и взаимоотношенията му със семейството.

Лидерът на партия АТАКА Волен Сидеров е споменат в дописка за охранителя Мирослав Блажев, който отвлече автобус с пътници през януари. Текстът обяснява как първоначално Блажев бил привърженик на националистическата партия и наричал Сидеров „спасителя”, но след това се разочаровал от него и започнал да го нарича „руска подлога”.

Бившият енергиен министър Румен Овчаров (БСП) се появява в новата папарашка рубрика на вестник Уикенд. Политикът е издебнат, когато разхожда кучето си заедно със съпругата си. Текстът към снимките е по-скоро закачлив и описва ежедневието на шефа на БСП-София. В подобна ситуация е „хванат” и неговия колега Кирил Добрев. Дописката за него описва разходка по магазините със съпругата и сина му.

„Милен Велчев задява студентки” е заглавието на материала за бившия финансов министър(НДСВ). Дописката описва акциите на партията за привличане на млади симпатизанти преди изборите и е подчертано негативна към Велчев.

Чест герой на Уикенд през януари, собственикът на „Овергаз” Сашо Дончев се появява на страниците на седмичника и през февруари („Сашо Дончев: Не съм поръчвал убийства”). Въпреки типичното за булевардната преса гръмко заглавие, темата на материала всъщност е за възможността фирмата „Овергаз” да бъде премахната като посредник на „Газпром” за България. Цитират се изказвания на Петър Димитров и Бойко Борисов по темата, като характерът на дописката е по-скоро аналитичен и коментарен.

Разследване за незаконни имоти на стойност над 2 млн. лева е друг важен материал на Уикенд през февруари. Вестникът цитира анонимен източник, който разобличава бившия директор на митниците Елка Владова в укриване на данъци и притежание на незаконно имущество в Милано и Виена. Материалът разкрива и връзките на Владова с убития бизнесмен Иван Тодоров-Доктора. Надзаглавието на текста гласи: „На вниманието на комисията „Кушлев””, което е явен знак, че вестникът дава заявка, че прави качествени разследвания, след които властите следва да се самосезират.

Обширно интервю има с пребития в края на миналата година журналист Огнян Стефанов. Темите, за които разговаря Стефанов с Люба Кулезич са предимно за причините и неизяснените обстоятелства около побоя. Типично за булевардната преса тук се прокрадва и мотивът за провидението, за съдбата и упованието в магове и врачки.

Към обичайната за вестник Уикенд тема за неразкритото убийство на сестрите Белнейски, вестникът се връща към друга криминална история от миналото – убийството на малкото момче Пепи Терзийски. Уикенд дава заявка да разследва и разплете мистерията около аферата „Терзийски” и предполага, че момчето всъщност е било убито от приятели на баща му.

Ако през януари вестник Уикенд предвиди какви ще са политическите сценарии на годината чрез популярна врачка, през февруари вестникът се допитва до друга прочута екстрасенска за съдбата на фигурите от подземния свят.

През януари и февруари се забелязва стремежа на Уикенд да прави и политически коментари, а не просто да изобличава политиците в сцени от личния им живот. В рубриката „Челен сблъсък. Диагнозите на Явор Дачков” популярният журналист коментира лидерът на ДСБ Иван Костов. Текстът е с отрицателно, критично отношение към Костов, но атакува конкретни негови политически грешки от миналото му като премиер и от настоящето му като представител на опозицията. Основната тема на коментара е за арогантността и липсата на политически морал както у Костов, така и у цялата политическа класа. Езикът на материала не е типичен за булевардната преса.

Една от малкото теми, които Уикенд подминава на своите страници и през янаури, и през февруари и които намират широко отразяване в повечето традиционни вестници, е за покупките на медии на близката до ДПС Ирена Кръстева и нейните стремежи да осигури на новопридобитата телевизия TV 7 място в първия етап на цифровизацията (преминаването от аналогово към цифрово тв излъчване). Самата Ирена Кръстева, чест герой в традиционните медии през тези два месеца и заради войната си със собственика на вестник „Сега” и директор на „Овергаз” Сашо Дончев, въобще не присъства като фигура в Уикенд.

Изводи:

1. През тези два месеца Уикенд започва уверено да навлиза на територията на сериозната преса. Доминират коментарите и анализите на важни политически и обществени въпроси.

2. В същото време политическите фигури участват само в кратки, шеговити дописки, които коментират личния им живот. Журналисти и личности от подземния свят са топ героите за януари и февруари.

3. Уикенд разработва и публикува теми, които не влизат в дневния ред на традиционната преса. Макар източниците на вестника все още да не застават зад твърденията си със своите имена, „Уикенд” провежда собствени разследвания за злоупотреби на държавни служители или бизнесмени.

4. Внимание обаче трябва да се обръща и на темите, които отсъстват от вестник Уикенд, както и фигурите, за които не се говори.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!