Гласувай за своя айдъл

Политическа образност в телевизията, март 2009
Автор: Калина Петкова

Автор: Калина Петкова

Бойко Борисов прие в сградата на общината кандидат-звездите от шоуто Мюзик айдъл. После изгледа един от концертите им в компанията на фолк-певицата Ивана под етикета специални гости на вечерта и окончателно затвърди селебрити-статуса си. Нито в политиката, нито в музиката е възможно да видим свястно шоу без участието на кмета. Скоро след него министър Даниел Вълчев в същото предаване изпя почти вярно знаковото I Did It My Way, вероятно визирайки образователната реформа.

Наблюдението на политическата образност в телевизията включва новини и публицистични предавания. В тях се осъществява пресичането на политическия и медийния разказ. Гледането на телевизия от страна на зрителя е фокусирано върху забавното. В него все по-често се четат политически разкази или по-скоро разкази с участието на политици. Проследените телевизии и елементи на предаванията са отбелязани в анализите от декември 2008 и януари 2009 и остават без промяна. Без промяна са и действащите лица, само ходовете им са все по-смели.

Даниел Вълчев в "Мюзик Айдъл" Бойко Борисов в "Мюзик Айдъл"

За стандарта на работа и политическите разкази

Въпреки че в досегашните доклади За стандарта на работа и За политическите разкази бяха отделно развити теми, тук те постигат синтез. Основните тенденции от месец март 2009 не могат да бъдат отнесени само към телевизионната практика или само към политиката. Те по-скоро бележат една все по-цялостна симбиоза между медии и политика, разгърната на публичната сцена. Чисто медийни тенденции и явления като инфотейнмънт прескачат в политиката под формата на успешен ПР-ход и променят цялата концепция за политическа публичност. Това разбира се не е характерно само у нас. Отвъд океана всички видяха защо Мишел Обама смята съпруга си за ужасен танцьор. А тъй като САЩ са суперсила, видя го и целият свят. През изтеклия месец Барак Обама стана и първият американски президент, взел участие във вечерен шоу формат (Шоуто на Лено по NBC). Преливането между атракцията и традиционна публичност тече и в обратна посока: имена като Дейвид Бекъм, Риана и Брат Пит са неоспоримо публични личности, а от известно време също така герои не само на клюкарски, но и на централни емисии. Бизнес геният, семейното насилие, благотворителността, както и много други теми, свързани с представянето на звездите, са социално значими и ги поставят в ролята на общественици. Публичността, разбирана само във връзка с политиката и отношението общество-институции, вече не функционира. Понятието за нея трябва да бъде разширено до зони, считани преди за частни или поставени извън обхвата на сериозното.

Смесването на политика и представление, елемент както от медийната така и от политическата практика, беше повсеместно през месеца. Публицистичните формати на все повече канали са решени в стила на масовата говорилня и преднамерено благоприятстват скандали в студиото. Шоу ефектът се удвоява при попадане на избрани моменти в Господари на ефира: класацията Гледам и не вярвам на ушите си задължително показва поне на една от позициите си каращи се политици. Съвършеното припокриване между политика и шоу за месеца беше влизането на Емил Кошлуков във ВИП-къщата на Биг Брадър.

Все така зрелищни и находчиви останаха и двамата основни опоненти на предизборната сцена – Бойко Борисов и Сергей Станишев. Докато Станишев с усмивка на уста и закичен с фолклорни символи след гостуване при ансамбъла на-еди-кои-си-баби злорадо коментираше затъналия в проблемите с боклука столичен кмет, самият кмет невъзмутимо се изтипоса в Мюзик айдъл, сякаш освен да пеем, друго не ни остава. Трябва обаче да се отбележи, че кризата със сметта успя да изнерви Борисов и той неколкократно се скара на свои ефирни опоненти в стила на големия лош вълк – поведение, което е негова запазена марка и макар да се коментира с насмешка, е всъщност част от начина, по който печели фенове. Тук трябва да се посочи, че прословутият мъжкарски Бойков образ се дължи до голяма степен на липсата му на толерантност – черта, която особено силно пролича в клишираната вече фраза за материала (тази линия е добре развита в анализа Некачествен видео материал. Клиповете с политическо съдържание във VBox7 и Youtube, февруари 2009 от Юлия Роне).

Без промяна остана положението с лицата в партиите на Станишев и Борисов. Докато лидерите стремглаво се развиват, тези които ще влязат в управлението покрай тях, не могат да се похвалят със същото. БСП продължава да се представя публично чрез компрометираните и политически изхабени лица на хора от несменяемия си висш апарат (Румен – Петков и Овчаров), а ГЕРБ се оказа неспособна да излъчи още фигури освен Цветан Цветанов. Прогнозата от януарския анализ, че още едно лице от партията ще се утвърди, засега не се оправдава. Не особено убедителни и не запомнящи се бяха и лицата, които подкрепяха Борисов в дебата му със Станишев в предаването на БНТ Референдум. От гледна точна на коректността и конкуренцията в телевизията трябва да се отбележи, че докато по Нова съобщиха деня, мястото и предаването, за което лидерите се договаряха чрез подмятания пред журналистите, от bTV ни известиха, че двамата са си дали принципно обещание за дебат, но не са уточнили кога и къде.

Бойко Борисов в "Референдум" Сергей Станишев в "Референдум"
Надписът в средата на двата кадъра е поставен от потребителя, качил дебата в интернет; източник:VBOX7.

Самият дебат заслужава по-специално внимание, тъй като върна лидерите, а от там и усещането за политическа партия, в полето на политическото и експертно говорене. Насрочен първоначално чрез прехвърляне на реплики по медиите, дебатът все пак се състоя и даде възможност преди изборите отново да се изпълнят със смисъл поизпразнилите се напоследък от съдържание понятия като ляво, дясно, управленска програма и т.н. Обратният завой към позабравения през изтеклите месеци политически образ се дължи до голяма степен на стремежа на двамата лидери да проведат двубоя си на максимален брой плоскости. Черни костюми, бледи ризи и съответно червена връзка за премиер и синя за кмет дискретно допълваха говоренето с визуално послание: отстояването на лявото се очерта като живата традиция на БСП, а заявката да бъде новото, модерно и родено след края на прехода дясно все по-ясно се формулра от ГЕРБ. Дебатът между Станишев и Борисов още веднъж потвърди сближаването на публичните им портрети – двамата бяха почти огледални изображения. Докато от гледна точка на цветистия език и нестандартните поведенчески жестове догонващата позиция обикновено е за премиера, то в полето на сериозното тази роля остана за столичния кмет. С основание може да се предположи, че с появяването си на дебата Борисов целеше да покаже как освен политикът-непукист, той е способен да бъде и традиционният сдържан политик. Въпреки че самият дебат се проведе в тона на сериозното, около сблъсъците на двамата все още витае и ще продължава да витае ореолът на сеирджийското. В потвърждение на това броени дни след сериозната си изява двамата лидери се върнаха към шоу-поведението: Борисов се яви в кадър редом с моторджии, а Станишев подари микроскоп на Доган.

СДС и ДСБ попаднаха в тв-обектива през март 2009 с предизборното си обединение. Интересно е да се отбележи, че и Иван Костов и Мартин Димитров бяха чести телевизионни гости, но голямата им обща поява така и не се състоя. Кадри на двамата обединени заедно на практика отсъстваха от репортажите за сините партии, въпреки че техни членове бяха показани рамо до рамо на съвместните им мероприятия покрай коалирането. Трябва да се отбележи, че макар в ролята на сините и тъмно сините да се припознават съответно СДС и ДСБ, в палитрата на политическите цветове синьото е усвоено и от ГЕРБ. За следизборна коалиция между новото и старото дясно често се спекулира в медийното пространство, но на полето на телевизионната образност засега тя остава непотвърдена.

Последните участници в българския политически живот, които получават представяне като партия, са НДСВ (след като напуснаха парламента, Атака попаднаха в периферията на медийното внимание, като през месеца частично отразяване имаше единствено лидерът Волен Сидеров; ДПС пък регистрираха само шаблонни появи в синхрон с очакваното шаблонно поведение на електората си). НДСВ-министрите още веднъж затвърдиха тенденцията да оповестяват постиженията си на партиен фон. След Гергана Паси миналия месец, този месец и Даниел Вълчев се появи в качеството си на министър, говорейки пред голяма жълта стена с логото на партията. Вероятно не бихме сбъркали, ако определим появата му в Мюзик Айдъл по bTV като предизборна, както и тази във финала на Голямото четене по БНТ. Още едно от лицата на Движението – Владимир Каролев – беше гост в студиото на Цветанка Ризова, облечен в сако и … фланелка на партията си, т.е. ярко жълта с лого, а с по-стандартно облекло в последния ден на месеца Каролев се яви и в новото комедийно шоу по НоваЦарете на комедията. Може да се обобщи, че НДСВ мобилизира потенциала си за спечелване на разнородно медийно отразяване още преди официалното начало на кампанията. На този фон впечатление прави отсъствието от екрана на предложения за генерален секретар на НАТО Соломон Паси, който би могъл да бъде комуникационен коз.

Основни изводи

  • Повсеместната визуализация и постмодерните медийните практики създават нов тип публичност, чиито измерения откриваме нагледно в настоящата предизборна действителност. Част от нейните изисквания е лидерите да показват принадлежност към светския живот в страната и да умеят да излизат от политическия формат на презентацията си. В крайна сметка повече гласове ще събере този, който се възприема като по-готин.
  •  

  • С появата си на дебат със Станишев, Борисов се опита да разшири образа си и да докаже, че освен тежък на думи, може да бъде и компетентен. Доколко имиджът на сериозен и сдържан политик работи в негова полза е спорно, тъй като той може да изкриви досегашния му – несъмнено обичан – публичен портрет и да го направи неубедителен. Самият Борисов може би е осъзнал точно това, обявявайки намерението си да не участва в повече подобни дебати.
  •  

  • Тройната коалиция на практика вече не съществува. Нейната роля се изчерпа с удържането на последния вот на недоверие, който както и предните не успя, тъй като нито една от партиите във властта нямаше интерес от него. Формациите от управлението все по-организирано търсят обособяване на собствения си облик.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!