Дясно на борд!

Блоговете на политиците, март 2009
Автор: Марина Кирова

Автор: Марина Кирова

Предизборната коалиция между СДС и ДСБ провокира много размисли и страсти в блоговете на политиците. Създаденото през март дясното обединение е темата, на която се подчиняват много от постингите за месеца.

Блогърите от СДС оценяват по различен начин новата коалиция. Надежда Михайлова, депутат, бивш лидер на СДС, приветства обединението и го оценява позитивно “Себевъзмогването е единственият верен път за разсичането на досадил на всички гордиев възел… СДС постави интересите на България и десницата над личните. Доказано!” Съвсем не толкова възторжен е Пламен Юруков, депутат и доскорошен лидер на СДС. И в трите си постинга за месеца Юруков изразява несъгласието си, категорично декларирайки, че „твърдите ядра на СДС и ДПС са против коалицията”.

Самият лидер на СДС Мартин Димитров обаче не дава никакви обяснения и аргументации за коалицията в блога си. Неговите материали, които визират темата за дясната коалиция са само два, лаконично казвайки, че има европейска подкрепа за обединението и цитира проучване на Алфа Рисърч , че 72% от дясноцентристките избиратели одобряват обединението.

Под двата постинга на Мартин Димитров, посветени на коалицията между СДС и ДСБ логично текат и бурни дискусии. И понеже това е блогът на лидера на СДС, тук ще направим статистика на мненията, изказани от посетителите в коментарната част. Класифицирани са на база това дали изразяват оценка за обединението и ако да - каква.

Коментари на постингите на Мартин Димитров

От ДСБ идват далеч по-консолидирани сигнали. Даниел Митов, заместник-председател на ДСБ е категоричен, че ДСБ подкрепят обединението със СДС и „поддържа мнението, че коалицията трябва да бъде максимално широка”.

А на това - коалицията да бъде максимално широка се надяват и други партии идейно-политически ситуирани в дясно и в центъра. Повечето от тях декларират, че са водили преговори със СДС или ДСБ за съвместно явяване на изборите.

Атанас Щерев, депутат от БНД, също говори за включване на партията в дясното обединение след разговори с ДСБ. Той представя съпартийците си - бившите министри Лидия Шулева и Николай Свинаров като експерти. Тяхната подготвеност, заедно с тази на Иван Костов „би била несъмнено от полза, както в диспутите срещу представителите на сегашното правителство на БСП, така и при формирането на приоритетите на следващото дясноцентристко управление.”

Желание да намери място в бъдещата планувана управленска дясноцентристка коалиция декларира и движение Напред. Любен Дилов –син индикира, че са водени разговори със СДС.

От доста време и Новото време са в преговори със СДС, твърди заместник-председателят на партията Мирослав Севлиевски. В свои медийни интервюта, препечатани в блога, Красен Кралев от Новото време дори и задава параметри на партията като партньор - че са като дисциплинирани играчи, екипни, но не плащат за депутатски места. Впрочем този месец Красен Кралев препечатва доста свои интервюта в блога си, от които човек остава с впечатлението, че има неформална функция на говорител на Новото време.

Интересното е, че предимно блогърите от СДС, ДСБ, БНД, Новото време и Движение Напред, засягат темата за дясно обединение. Дясноцентристките НДСВ - Борислав Цеков, Минчо Спасов, ГЕРБ – Николай Младенов, Гергана Паси не коментират случващото се в десния спектър. Единствено Борислав Цеков декларира, че НДСВ ще се яви самостоятелно на изборите. Което навява на мисълта, че още се редят предизборните пасианси, т.е. коалициите.

Къде в дясното се позиционира ГЕРБ? И въбще в дясно ли се позиционира ГЕРБ? И най-вече – с нас ли се позиционира? Такива едни недоизказани въпроси се промъкват през март, точно както през миналия се подхвърляше за коалиране. Много разнопосочни сигнали се видяха през месеца. Във важен и кратичък пост за европодкрепата за дясното обединение Мартин Димитров вметва, че шефът на фондация “Конрад Аденауер” в България Андреас фон Белов „приветства възможността след изборите да има десноцентристко управление на ГЕРБ и десни”. В свое интервю, препечатано в блога Даниел Митов, заместник-председател на ДСБ пък отрича да е имало подобна реплика. Атанас Щерев също се надява БНД да се включат в коалицията СДС/ОДС и „тази коалиция и ГЕРБ вече ще могат да сформират правителство, а десните ще участват активно в управлението на страната”. Други пък лансират тезата, че ГЕРБ се сближава с БСП. И още едно важно нещо – говоренето за ГЕРБ се спряга като за следизборна коалиция. Звучи почти като предизборна, но с малка разлика – управленска. Звучи и почти (пред)решено.

Втората тема за месец март, провокирала блог – полемика е предаването „Референдум” по БНТ, в което участват премиерът Сергей Станишев (БСП) и столичният кмет Бойко Борисов (ГЕРБ) с екипите си. То е коментирано от Стефан Иванов, Кирил Арсов, Атанас Щерев, Николай Младенов. Всеобщото мнение е, че с тази дискусия с държавен ресурс стартираха предизборните дебати и кампании и БСП и ГЕРБ целенасочено се самопозиционират като партиите, между които хората ще избират. Оценките за дебата са предимно негативни и се резюмират с думите на Стефан Иванов „С този си ход, освен че се самоунижи, Станишев легитимира Борисов, откри предизборната му кампания с надеждата, че той ще е единственият сериозен кандидат за първия пост в изпълнителната власт. „Удари му едно рамо”, както се казва”. Че ще има още подобни дебати е повече от логично, а че арсеналът е в бойна готовност личи и от заглавието на тематичния материал в блога на Николай Младенов – „За лъжите на социалистите - част 1”. Очакваме продължението.

Друга тема повлияла на блог – творчеството на политиците през месеца е насърчаването на избирателната активност и по-конкретно проектът на СДС да се въведе електронно гласуване. Надежда Михайлова и Мартин Димитров активно лансират идеята да се въведе електронно гласуване, Любен Дилов –син предлага други варианти, но по-интересен е друг факт. По темата Мартин Димитров е написал два постинга и само под единия от тях има впечатляващите 108 коментара на посетители само за петнайсетина дена. Това е наистина висока цифра за коментари под материал в политически блог и е показателно за обществения интерес към идеята за електронно гласуване.

Участието на евродепутата Илияна Йотова в дебата по БНТ й донесе и доста иронични забележки в блоговете. Колегата й в ЕП Николай Младенов определи поведението й като „характерния за нея и абсолютно неподходящ за дама стил”, а Кирил Арсов я поставя в категорията „на всяка манджа меродия… Всезнаеща и хапеща! “.

С интересна личностна интерпретация се окичи този месец и столичният кмет Бойко Борисов. По думите на Любен Дилов-син в някои благовещенски версии и модерни народни поверия става дума за „Бойко Борисов и неговият, несъмнено, железен топуз. Както е известно, според пролетните жени, Б.Б. имал два члена – всеки един по-красив и по-голям от другия”.

Премиерът Сергей Станишев отново държи първенството по най-споменавана личност в блоговете на политиците и отново в подчертано негативен нюанс. Лидерът на СДС Мартин Димитров също е доста споменавана личност през март. Новост обаче е присъствието на експремиера и лидер на ДСБ Иван Костов. Обединението на СДС и ДСБ върна Костов в перото на блоговете и извади отново на бял свят прякора му „Командира”, избирателно асоцииран от авторите на коментари като синоним на диктатора или държавника.

През март месец на блог – фронта се завърна и един действащ министър. Новото социално положение на министъра по европейските въпроси Гергана Паси видимо й влияе творчески. Освен, че е сменила адреса на блога си и е включила в него новата си фамилия, за месеца тя има четири постинга. Темите са общополитически и с философски нюанс. Отговаря на въпроси и коментари, зададени й директно, използва приятелски тон, говори на хората на „ти”, позволява си закачки и шеги: „Обсъждахме възможността съпругът ми да вземе моето фамилно име, но не постигнахме съгласие:). Просто реших да следвам старата българска традиция, а пък това е и своебразен жест към човека, на когото държиш”.

През този месец бе премиерата на официалния сайт на Симеон Сакскобургготски. Уеб-страницата му безспорно е аристократична и стилна, но функцията му е основно представителна и имиджова и респективно няма задачите, характерни за блог-формат. Основните категории са „семейство и мисия”, „история”, „символи и ордени”, „дворци и изкуство”. И вероятно с исторически-ретроспективния дух, в който е издържан сайтът, можем си обясним класифицирането на двореца и ловното стопанство в Кричим в категорията „частни дворци и домове”, при положение, че актуалното правно състояние на имота е държавна собственост. Уебстраницата разполага с медиа център с богат архив със снимки на фамилията, както и с видео и аудио-записи на Симеон Сакскобургготски.

Комуникационно с едни гърди напред този месец е и Николай Камов. Той си е направил профил в микро-блог платформата twitter и чрез блога си кани интересуващите се от личността му да го „следят” и на twitter.com/nkamov.

И като говорим за комуникационен напредък прави впечатление, че партиите все повече използват новите медии като ефективен канал за комуникация с избирателите. Особено присъщо е това и за една млада политическа партия „Зелените”. За новосъздадена и относително непозната партия те изненадват със свръхактивната си онлайн комуникация - официален сайт, блог на партията, блогове на личностите в партията, профили и групи във Facebook, twitter и понякога излишно многобройни коментари и постинги в различни сайтове и блогове. Оценката на силата и ефективността на новите медии е показателна и с факта, че един от най-популярните блогъри в българското интернет пространство - Богомил Шопов – Бого е кандидат за евродепутат от листата на Зелените.

Прочитът на коментарната част в блоговете илюстрира интересни тенденции в поведенческия модел на посетителите в уеб дневниците на политиците. Коментаторите проявяват (най-вероятно и напълно основателно) неприязън към следните неща:
- авторът или модераторът на блога да трие постингите им ( „Моля, не ми трийте за трети път постинга.”);
- титулярът на блога да не отговаря на конкретните им питания („Последно време никакъв го няма сред нас и не драсва и ред.”);
- подозрението, че политикът не пише лично в блога, а чрез някой сътрудник („Едва ли е чел блога си от година, камоли да е трил, а още по малко писал в него. Има си кой да ги прави тези неща.”).
И имайки предвид, че четящите и пишещите в блоговете са и избиратели, то по-добре авторите на блоговете да се съобразяват с тези прояви.

Изводи:
1. Основните вълнения през месеца са около това – колко голямо е дясното пространство, кои партии още могат да се качат на влака „дясна коалиция”. Освен СДС и ДСБ ще може ли да се включат и партиите БНД, Новото време, РЗС, Движение Напред и т.н. И всички се виждат като част от бъдещата управляваща дясноцентристка коалиция.
2. Лансират се предположения с кого ще се коалира предизборно или следизборно ГЕРБ
3. Темите и постингите през месеца са свързани с изборите - дясното обединение, БНТ–дебата, електронното гласуване, а личностите, споменавани най-често през месеца са Мартин Димитров, Иван Костов, Сергей Станишев, Бойко Борисов, Илияна Йотова.

ПРИЛОЖЕНИЯ

Активността на политиците в техните блогове, подредени по брой постинги за месец март

Политик

Партия,

Институция

Тематични акценти за март

Брой постинги

Борислав Цеков

НДСВ

Църковният въпрос, НДСВ

21

Богомил Шопов

Зелените

ЕП, Екология

20

Атанас Щерев

БНД, НС

Дясното обединение, Общополитически

12

Стефан Иванов

СДС, СОС

Дясно обединение, Общополитически

11

Мартин Димитров

СДС, НС

СДС, Дясно обединение, Общополитически

9

Николай Младенов

ГЕРБ, ЕП

ЕП, Управляващата коалиция

9

Петър Николов

ДСБ

Медийни изяви

9

Кирил Арсов

НДСВ, СОС

НДСВ, Общополитически

7

Гергана Паси

НДСВ, МС

Общополитически

4

Надежда Михайлова

СДС, НС

Управляващата коалиция, Дясното обединение

4

Красен Кралев

Новото време

Дясното обединение

4

Пламен Юруков

СДС, НС

Дясното обединение

3

Любен Дилов-син

ОДС, НС

Разни, общополитически

3

Николай Камов

Социалдемократи, НС

Управляващата коалиция

3

Меглена Кунева

НДСВ, еврокомисар

ЕС

2

Минчо Спасов

НДСВ, НС

Общополитически

2

Мартин Заимов

ДСБ/СДС, СОС

Общински

2

Мирослав Севлиевски

Новото време

Общополитически

2

Иван Сотиров

ОДС, НС

Дясното обединение

1

Петя Ставрева

ГЕРБ, ЕП

Национален празник

1

Даниел Митов

ДСБ

Медийни изяви

1

 

Линкове към блогове на политици:

http://blogs.ec.europa.eu/kuneva/

http://nmladenov.blog.bg/

http://www.gerganagrancharova.eu, www.gerganapassy.eu

http://www.kalfin.eu/

http://zhelev.eu/

http://www.atanas-shterev.com

http://spassovm.blog.bg/

http://spassovm.parliament.bg

http://www.martindimitrov.com

http://www.youroukov.org

http://www.nikolaikamov.com

http://www.martinzaimov.com

http://www.btsekov.com

http://www.sevlievski.com

http://ivansotirov.com

http://georgikadiev.blogspot.com

http://www.stefan-ivanov.com

http://www.krasenkralev.com

http://www.bilyanaraeva.eu/

http://www.filizhyusmenova.com/

http://dushana.blog.bg

http://www.juliananikolova.com

http://www.filiz.blog.bg

http://kirilarsov.com

http://dilovjunior.bloginar.net/

http://www.nadezhdamihaylova.eu/

www.kingsimeon.bg

http://pss.blog.bg/

http://www.ivoyonkov.com/blog/

http://bogomep.eu

http://www.proshkov.com/

http://dmitov.blog.bg/

http://pnikolov.blog.bg

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!