Битката продължава

Мониторинг на вестник 19’, март 2009
Автор: Рада Бетовска

Автор: Рада Бетовска

Ескалиращата в медиите полемика между Бойко Борисов и Сергей Станишев като че ли поутихна след дебата, който лидерите проведоха в студиото на Референдум по БНТ1. Някои анализатори на диспута приписаха словесна победа на Станишев, други отредиха равнопоставеност на участниците, а трети определиха публичния спор като скучен и безполезен. Тиражираният в медийите образ на Борисов на „лошо момче” с груб и непретенциозен изказ, обаче, беше оборен от лидера на ГЕРБ, който противно на зрителските очаквания подходи сериозно към публичната си изява.

През месец март вестник 19’ също осигури нещо като самостоятелна трибуна за задочен спор между Станишев и Борисов, като периодично публикуваше „хапливи” реплики (подчинени на един или друг контекст), които опонентите си разменяха на първа страница в рамките на целия месец:

Борисов: „За всяко нещо Станишев като дете тича в Брюксел и казва: Моля, другарко, Бойко се бие.”
Станишев: „Бойко се сеща за мене само при кризи.”
Борисов: „Софиянци ще се возят на трамвая на Станишев.”
Станишев: „Ке се биеме!”
Борисов: „Ще забраня БСП със закон.”

Визуализацията на водещите заглавия в рубриката България - Новини, (която вече прилича на България - Политическа надпревара), подобно на дебата също показва равнопоставеност между Станишев и Борисов, но тя се изразява в честотата, с която имената на лидерите се срещат във вестника през месец март.

Водещите заглавия в рубриката България - Новини

В 19’ , обаче, победител в „диспута” има (по отношение на броя положителни публикации) и това безспорно е Станишев. Контрастно, обаче, е отношението на вестника към Бойко, който и този месец е „черната овца” в „политическото стадо”.

За илюстрация могат да послужат някои уводни заглавия от месеца. Интересен е и съпоставителният начин, по който материалите за Станишев и Борисов се разполагат в медиата. В брой 125 от 09.03.2009г. например, страница втора гласи: „Кметът дължи на чистачите 7,7 милиона без лихвите”. На съседната страница -трета, четем: „Европа: Сергей е нашият човек”. По аналогичен начин са представени водещите заглавия и в брой 135 от 23.03.2009г.: „ЕС ще ни съди за боклука на Бойко” - „Станишев издейства още пари за спрените блокове”. Все по-очевидна става опозицията добро - зло, Станишев - Борисов, която за пореден път потвърждава предположенията за наличието на партийна предубеденост във вестника.

Примерите продължават:
- „Станишев иска още удари по мафията” (брой 126, 10.03.2009г.)
- „Станишев: Ще се борим за всяко работно място” (брой 131, 17.03.2009г.)
- „Станишев: Намалихме безработицата наполовина” (брой 138, 26.03.2009г.)
vs.
- „Бойко налетя на Сергей на работното му място” (брой 136, 24.03.2009г., стр. 3)
- „Зет” на Борисов строи новото метро” (брой 140, 30.03.2009г., стр. 1)
- „Тошко гробаря бил ДДС-връзка на Мургина с Цветелина и Бойко?” (брой 140, 30.03.2009г., стр. 3)

Докато неформалният лидер на ГЕРБ е представен от „тъмната” му страна, то при изграждането на образа на Станишев се наблюдава хиперболизирана героизация. Освен, че името на Борисов се свързва с два конфликта на интереси, той е и в центъра на кризата с боклука. Неравнопоставеността на опонентите се засилва и от изображенията им в медията, поради причината, че ликът на Борисов често е заменян от снимки на препълнени кофи за боклук.

Сергей Станишев Сергей Станишев

Софийският боклук Софийският боклук

Докато министър-председателят съвестно си върши работата и се бори с финансовата криза, Борисов не прави нищо за овладяването на кризата с боклука - внушение, което 19’ засилва с многократното препечатване на цитата на столичния кмет: „Криза с боклука нЕма”.

Криза с боклука, обаче има. Етикетите на уводните месечни заглавия в 19’ извеждат именно тази тема като водеща:

Етикетите на месечните заглавия в 19'

Името на Борисов, Новера и общината са сред най-често срещаните ключови думи през март, което е нормално в контекста на задълбочилия се столичен проблем. Така за целия месец името на кмета се свързва основно с публикации по темата за софийския боклук и концесионерите за сметосъбиране, както и относно дебата със Станишев.

„Победител” по брой публикации през март, обаче отново е Станишев. Освен това материалите, които съдържат името му в повечето случаи са положителни или неутрални, за разлика от тези за Борисов.

Личности

Сергей
Станишев

Бойко Борисов

Яне Янев

Иван Костов

Мартин Димитров

Симеон

Сакскобургготски

Ахмед Доган

Волен Сидеров

Брой публикации

58

47

19

16

11

8

5

3

 

(брой публикации във вестника и в онлайн изданието общо)

Яне Янев също е водеща фигура на страниците на 19’, след като запази медийната си популярност от миналия месец. През март, обаче, повечето публикации, съдържащи името му са свързани с темата за проявите на ислямизъм в някои български райони и за решението на РЗС да се яви самостоятелно на парламентарните избори.

Имената на Костов и на Димитров се срещат най-вече в еднакви публикации, които отразяват коалирането на десните - тема, която също е застъпена през март в няколко материала.

Изводи:

- Полемиката между Борисов и Станишев е най-отразяваната тема през март. В контекста на засилващата се предизборна треска е твърде вероятно вестник 19’ да проследи най-обзорно именно съревнованието помежду им.
- Тенденциозното негативно отношение към Борисов се запазва, като през изтеклия месец критиката е насочена основно срещу неуспеха му да намери трайно решение на проблемите със сметоизвозването и преработването на софийския боклук.
- Образът на Станишев в медиата силно контрастира с този на Борисов - отношението към премиера е изцяло положително.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!