Съперник в нужда се познава

Политическа образност в телевизията, април 2009
Автор: Калина Петкова

Автор: Калина Петкова

Най-големите врагове на политическия небосклон – Станишев и Борисов – са един за друг и най-силният си коз. Това показа телевизионният месец април през разказите за боклук, предизборен закон и още нещо. Наблюдението на политическата образност в телевизията включва новини и публицистични предавания. В тях се осъществява пресичането на политическия и медийния разказ. Проследените телевизии и елементи на предаванията са отбелязани в анализите от декември 2008 и януари 2009 и остават без промяна.

За стандарта на работа

Тясно обособена зона от обществения живот или общ знаменател на всичко, което се случва, е политиката? Зрителят би останал с коренно различно впечатление, гледайки различните канали. На двата полюса по отношение на репрезентацията на политическото са bTV и БНТ1, а някъде по средата е Нова телевизия. Макар в предходните анализи критиките да бяха насочени предимно към БНТ1 за по-нисък визуален стандарт и непазарен, респ. негледаем подход, трябва да се признае, че националната ни телевизия до голяма степен покрива очакванията за новинарска практика на обществена медия. Водещата новина е почти винаги политическа, с изключение на дните, в които такива новини просто отсъстват. Различни теми от публичния дневен ред се представят преимуществено през политическите си аспекти, а репрезентациите не правят впечатление на тенденциозни, въпреки съмненията, за които националната телевизия е абонирана. Междинна е позицията на Нова: водещите политически теми от деня обикновено се появяват на трето-четвърто място в централната емисия Календар.

Силно битовизирани на този фон са новините на bTV. Водещата новина, обикновено разгърната в тема от няколко репортажа, по правило не е политическа. Лицата на политиците обикновено се появяват след 15-тата минута в емисията като герои на обособените политически новини. Централните новини на медията са своеобразен триумф на битовото, обикновено представено като това, което засяга всеки от нас. Сметките за ток и парно, резките промени във времето, телефонните измами и какво ли не още заема достойно място преди политическите теми в емисията. Единствено неизбежните Борисов и Станишев, които могат да бъдат видени в кадър по всяка тема, се появяват извън минутите за политика с мнения по съответните актуални въпроси.

Без да прескачат политическите теми от деня ТВ2 и ТВ7 най-често слагат акцентите в емисиите си на международните (което не трябва да се тълкува като външнополитически) новини, необичайното или възмутителното. Напълно очаквано изчерпателни в политическото отразяване са новинарските канали, но погледът към тях е включен в месечните доклади със задължителната уговорка, че те не се гледат от особено широка публика и не участват във формирането на масовите информационни нагласи така, както трите най-подробно наблюдавани телевизии – БНТ1, bTV и Нова. Като куриоз може да се посочи, че в относително празните за новинарските канали часове – преди обед и ранния следобяд – Европа излъчва ЕзоТВ, т.е. ясновидство в ефир.

Аналогично на новините е и положението в сутрешните блокове на посочените телевизии, но с разменени на позиции между bTV и Нова. Често във времевия отрязък, през който в други дни гостуват политици, двете частни национални телевизии разглеждат подробно криминални случаи и конкретни социални и битови казуси от различни места в България. В устойчивата тенденция за налагане на сериозни теми рано сутрин първенец по разработване на политическото отново е БНТ1. От всички останали наблюдавани телевизионни канали политическото присъства отчетливо единствено в сутрешния блок на РеТв. Встрани от темата за количеството политика трябва да се посочи, че най-тенденциозна в изобразително отношение от всички наблюдавани телевизии е тъкмо РеТв. Каналът на практика налага визуално вето на Станишев. Освен очевидно по-честото и дълготрайно изобразяване на всички партии, спрягани у нас за десни, левите лидери и в частност премиерът се появяват твърде рядко, предимно в масовки и само спорадично в близки планове, а думите им често се съобщават без синхрон на кадри (подобно наблюдение беше отразено в предходен анализ и за ТВ Европа).

За политическите разкази

В общо четири изречения може да се побере политическата тв-картина от изтеклия месец: Яне Янев набира скорост. Костов и Димитров се опитаха заедно да защитят стъпката си по обединението. Цветан Цветанов изглежда сякаш ежемесечно покрива плануван норматив за медийни изяви. Станишев и Борисов са самодостатъчна двойка, в която двамата освен съперници са и медийна манна небесна един за друг.

Новият Волен Сидеров?

Докато през изтеклите месеци Яне Янев приличаше по-скоро на говореща глава в опит да се изтъргува успешно, то към днешна дата все повече изглежда, че би бил способен да повтори неочакваният успех на Атака от близкото минало. Може да се каже, че Янев попада в същата ниша на политическия маркетинг: гръмко име (Ред, законност, справедливост), надъхано антикорупционно, антиагентурно и анти-какво-ли-не говорене и сформиране на партията сравнително скоро преди изборите, т.е. липса на провали. Както се казва в такива случаи, бъдещето ще покаже.

Яне Янев

Разделени заедно

Снимани рамо до рамо и с дружески усмивки на уста, двамата сини лидери се явиха на съвместна пресконференция светкавично след поредното отлюспване в СДС. Тъй като лицата на новите самоотлъчили се вдясно не са особено популярни, шансовете на Костов и Димитров да запазят вида на коалицията си убедителен за широката публика все още изглеждат големи. Сега нещата зависят основно от това на каква кампания ще заложат. При всички случаи съвместните им появи (и в чисто визуален план – изобразяването им заедно) ще бъдат от полза за десницата. През изтеклия месец направи впечатление и подновения партиен фон, на който се дават изявления на обединените СДС и ДСБ: светло и тъмно синьо с надпис Синята коалиция придават модерен графичен облик и най-вече съвременност на едновремешните съпартийци.

Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов

Темпо- темпо, боядисвай, ни за миг не се улисвай!

Часовникът на предизборното броене тик-така и това става все по-ясно по все по-натоварения медиен график на политиците. Напоследък Цветан Цветанов изглежда като човек, който става сутрин и още не напълно разсънил се, се сепва в банята от окачената на огледалото снимка на Организатора-ръководител-и-вдъхновител Борисов, под която виси дълъг списък с медии за посещаване. По примера на кмета, Цветанов буквално не слиза от ефир: отразяването му минава през пресконференции на партиен ГЕРБ-фон, даване на интервюта и становища, гостуване в сутрешни и вечерни предавания, включвания по телефона и всичко това само за телевизията. Ако графикът му и с останалите медии е аналогичен, вероятно единственото време, което му остава е за наизустяване на политическата позиция и привеждане във вид, достоен за снимки.

Цветан Цветанов

Въпреки че цялата тази активност няма как да не подпомага кампанията на ГЕРБ, трябва да се отбележи, че Цветанов остава до голяма степен скучен, скован и на светлинни години след виртуоза на презентацията Борисов.

Ако те няма теб на този свят…

За шоуто, конфликта и приликите в публичните образи на Бойко Борисов и Сергей Станишев вече има достатъчно много наблюдения в анализите от предходните месеци. След всичко казано дотук и на базата на априлските събития (най-вече кризисния щаб за боклука на София) може да заключим, че кмет и премиер са ужасно удобни един за друг, защото взаимно се поддържат постоянно актуални и интересни. Плюс това човек е винаги по-убедителен и пълнокръвен, когато освен чрез собствените си качества се появява и на фона на нещо друго. Освен с подкрепата на партията и симпатизантите си двамата лидери се заявяват публично и чрез борбата си с другия, т.е. лошия. В конфликта си кмет и премиер се заиграват с почти митологични измерения на масовите представи за добро и зло. Ядрата на сигурните привърженици на всяка от страните се втвърдяват още повече пред риска от успех за злото, а колебаещите се не са оставени да неглижират предизборната битка. Тя всячески се представя не просто като надпревара за власт и пари, а като сблъсък, от който зависят истината, морала и т.н.

Бойко Борисов
Сергей Станишев

Разликите между двамата позволяват чудесно обособяване на образите. Какво по-голямо потвърждение за това, че надъханият мъжкар е способен да оправи България, от вялото момче с очила, пораснало в партийната люпилня?! И от друга страна какво по-сериозно доказателство за благонадеждността на шлифования съвременен политик от смешната алтернатива за управление: самохвалкото с осанка на ретро-мутра от 90-те…

Единствено на база наблюдение на медиите не може да се твърди дали войната между двамата има само комуникационни цели или е следствие на реални икономически интереси от кръгове зад и около партийните структури, но медийната й стойност е несъмнена. Публичните портрети на Борисов и Станишев така биха осиротели един без друг, че любителите на дълбоката конспирация веднага ще заподозрат негласно споразумение за сътрудничество между ПР щабовете.

Основни изводи:

  • Макар да търпи доста критики като структурна тромавост, занижени стандарти в някои отношения и раздут щат на гърба на данъкоплатеца, националната телевизия все пак заслужава името обществена, поне що се отнася до новинарската и публицистичната си практика. Стремежът да се поддържа обществения интерес към политическото, институционалното и идейния сблъсък управление-опозиция е налице. Налице е и равнопоставено, широкоспектърно отразяване по основните въпроси. Този подход стои в очевиден противовес на силно битовизираните и ориентирани към проблемите на домакинствата редакции на пазарно конкуриращите се телевизии, както и на несъмнено повлияната от икономически интереси политика, продиктувана от собствеността в новинарските канали.
  • Политическата война между кмет и премиер доби очертанията на симбиоза, в която непрекъснатите битки са с взаимно изгодна развръзка. На този етап внезапното секване на тези конфликти би било пагубно за кампаниите и след решения като сформирането на кризисен щаб по боклука, привиквания пред Комисията по дискриминация и обвинения за готвен атентат, е логично да очакваме все по-дръзки стъпки.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!