На старта на изборите

Блоговете на политиците, април 2009
Автор: Марина Кирова

Автор: Марина Кирова

Блогформата набира скорост. Дори новинарският сайт actualno.com, който прави инициатива “Другото лице на политиците” дава възможност на лидерите на основните политически сили пространство за водене на личен блог в рамките на сайта. Дали и как ще се осъществи идеята, ще видим през месец. Това обаче е показателно за влиянието и значението на блога като медия днес.

В блогосферата на политиците обаче не кипи такъв ентусиазъм през месец април. Подготовката преди старта на предизборните кампании видимо е ангажирал времето и вниманието на политиците, тъй като се наблюдава известен спад на броя на публикуваните материали в блоговете. От 5 до 30% по-малко постинги са написали политиците за месец април, сравнено с предходния месец, а някои въобще не са навестили уеб-пространството си. В графиката по-долу е видно политиците от кои партии са обогатили блогосферата през месец април.

Партийна принадлежност на политиците - блогъри

Колкото повече политици – блогъри от дадена партия има, толкова по-активно и ефективно ще може да транслира политическите си идеи към читателите в блогосферата, които са респективно и избиратели.

Този месец и БСП е представена с активен блогър. След едногодишно отсъствие в блогосферата се завърна и Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите, настоящ общински съветник в СОС от листата на БСП и председател на борда на директорите на “Топлофикация София”. Само за петнайсетина дена той е публикувал 13 текста, както някои от тях, както сам уточнява, са писани по-рано във времето. Постингите на Кадиев са предимно на икономическа тематика и предлагат експертна оценка и анализ. Той дискутира ДДС-то, промените в НАП, необходимостта от различни бюджетни мерки. Това е видимо и при визуализация на материалите в блога му за месец април.

Тагове от постингите на Георги Кадиев

Независимо от подчертано умерения и балансиран изказ, Кадиев не пропуска елегантно да изрази подкрепата си за БСП и да я лансира като водеща партия. Въпреки ясно декларираната си ангажираност към червената идея, в постингите си в блога си Кадиев демонстрира аналитичен и критичен поглед към реалността и възможните политически сценарии: „Борисов би я напуснал (общината) само ако стане премиер, което дали ще се случи е въпрос без отговор в момента. Има достатъчно време БСП да навакса изоставането, ако направи добра кампания и няколко правилни хода в оставащите 3 месеца”.

Макар и да има примери за балансирани блогъри-политици (Кадиев,Мартин Заимов), болшинството политици са крайни или поне подчертано категорични в лансирането на своята и отхвърлянето на противниковите партии. В блоговете си политиците активно популяризират идеята, партията, към която принадлежат, като за сметка на това тотално отричат постиженията, потенциала и идеите на опонентите. И както е видно от по-горната графика – повечето блогъри са от близък политически спектър (десния и дясноцентристки), то четящият блоговете остава с едностранчиво впечатление за това кои са „добрите” и кои са „лошите” герои на политическата сцена. В този смисъл в образа на „лошите” са комуникирани предимно представителите на БСП и ДПС. А собствените партии на мнозинството от блогърите - НДСВ, СДС и ДПС са ситуирани в позитивен план. В следващата графика може да се видите какви внушения са транслирани политическите партии в блоговете на политиците за месец април.

Отношението към политическите партии, споменавани в политическите блогове

Ако имаше повече политици-блогъри от левия спектър на политическото пространство или пък активни блог-творци от ДПС, то общата картина на политическите образи вероятно щеше да изглежда по друг начин. Затова за всяка една партия е много важно да уплътнява блог-присъствието си, като по този начин частично неутрализира офанзивата на опонентите, предлага друга гледна точка на читателите и използва пълноценно и друг канал, чрез който да разширява влиянието си сред аудиторията.

В статистиката е включена самостоятелно и тройната коалиция, тъй като много често се употребява като съвкупно нарицателно, обобщаващо партиите БСП, ДПС и НДСВ. Макар, че трябва да се отбележи, че самото НДСВ през м. април много активно се саморазграничава от коалиционните си партньори и дори публично ги критикува. От пет блогъри от НДСВ, през месеца четирима имат различни постинги, които словесно хвърлят ръкавицата към колегите си по различни поводи. Гергана Паси критикува БСП и ДПС за „псевдомажоритарните” промени в изборния закон (Закон за изменение и допълнение на ЗИНП), Борислав Цеков и Минчо Спасов се възмущават от опитите на БСП да регламентира подслушването на интернет и мобилните комуникации (Законопроект за изменение и допълнение на ЗЕС), а Кирил Арсов е с постоянно заредено, а и стрелящо публицистично оръдие към БСП (а също и към ГЕРБ). Всъщност един от постингите на Минчо Спасов разкрива разрива между доскорошните партньори, както и илюстрира така характерния за политиката пазарлък. Заради подкрепата на НДСВ да се отхвърлят промените в ЗЕС, БСП е решено да бламира всякакви парламентарни активности на царската партия, описва Минчо Спасов „Посърналата червена група тогава обяви война на всички законопроекти, внесени от основния виновник- НДСВ. Под удара на отмъщението падна Закона за защита на пациента, внесен от Антония Първанова. На въпроса й към тях „Защо?” отговорът бил: Заради Закона за подслушването. И понеже Антония е устата, им отговори: Значи за да ни подслушвате - да мрем?”. Интересното е, че вече някои политици също говорят за управляващите от БСП и ДПС, изключвайки по този начин НДСВ от тройната коалиция. Това означава, че опитите на НДСВ през последните месеци да се дистанцира от управлението на страната са дали ефект най-малкото пред политическата колегия.

За разлика от предишните месеци, когато Мирослав Севлиевски говори позитивно за СДС и споделя идеи за предизборни коалиции, през април отношението му съвсем не е толкова положително. В различни текстове той подхвърля класификации за десните партии: „партизанщината СДС-ДСБ и други десни опити”, „СДС днес много прилича на коалицията от април 19991 година - на Четвъртата национална конференция. Скандали и много задкулисие”. Очевидно Новото време не е постигнало желаните договорки със СДС и ДСБ.

През април месец изгрява звездата на политическата формация Ред Законност Справедливост - има цели два материала, изцяло посветени на РЗС и няколко допълнителни споменавания в други постинги. Обратно на социологическите проучвания, показващи обществена подкрепа за младата фракция, политиците говорят в негативен аспект за РЗС и често в конотация на близост с ДС. Минчо Спасов е написал духовит, но силно иронизиращ метафоричен постинг за РЗС, обясняващ, че „Наскоро народният представител Яни Янев ми сподели новия си политически проект – движение РЗС (Ред Зелени Салати). Идеята му е породена от вакуума в „зеления сектор” на политическия живот. Черпейки опит от съименника си Яне Янев, г-н Янев също е решил да формира управителния орган на партията от бивши служители на ДС като залог за информираност и „финансираност”. Атанас Щерев задава въпроса как РЗС „изведнъж започна да разполага с достъп до секретна информация по най-различни скандални случаи и да представя публично детайли по тях, характеризиращи се с ДАНС-аджийска прецизност и точност”. Той лансира и предположенията, че „основната цел на тази формация ще бъде единствено допълнително да “разкъсва” дясното пространство”.

Иронично и негативно е представен образът и на самия лидер на РЗС Яне Янев. Атанас Щерев го определя като „кукла на конци”, другите колеги – политици също го асоциират публицистично по сходен неласкав начин.

Най-голямо негативно отношение обаче получава Министър –председателят Сергей Станишев. Той често бива асоцииран с дискредитиращи квалификации и критични обвинения. Премиерът е персонализираната мишена, в която най-много се целят блогърите – политици. Черно публицистично недоволство отново предизвикват представители на управляващия елит – Ахмед Доган, лидер на ДПС и Пламен Орешарски – Министър на финансите.

За сметка на това обаче, блогърите, които предимно са от опозицията, изграждат позитивен имидж на лидерите на своите партии – Мартин Димитров, Иван Костов. Същото прави и немалката група блогъри на НДСВ, лансирайки в положителен контекст лидера си Симеон Сакскобургготски, като най-активно действа Борислав Цеков. В последващата графика можете да се разгледа образът на политиците, както го изграждат блогърите-политици в постингите си за месец април. Регистрирани са политиците, които са споменати поименно, а имената им са цитирани в повече от един материал (изчислява се посочването в различен брой текстове, а не честотата на споменаване в единица текст).

Отношението към политиците, споменавани в политическите блогове

Кризата с боклука в София предизвика доста обществени и медийни реакции и засили словесните престрелки между премиера Сергей Станишев и кмета Бойко Борисов. Формиран бе национален кризисен щаб, спасяваха се граждани, зарити с купища смет, сновяха камиони, харчиха се милиони. Изненадващо, обаче тази топ тема в традиционните медии почти не намери отражение в материалите на политиците. Има само един материал, целенасочено посветен на кризата с боклука (Георги Кадиев) и в още един-два е споменат проблемът. Това е показателно за различния дневен ред и подредба на важните новини в политическите блогове и в традиционните медии, списвани от журналисти.

Такива разлики се открояват и по други, разглеждани като топ теми от традиционните медии, които пък са пропуснати или слабо застъпени в политическите блогове. Така например аферата Сретен Йосич превзе първите страници на всички вестници и бе водеща новина в електронните медии. Темата бе широко дискутирана и в Народното събрание, но освен един постинг, никой друг политик не е пренесъл бурните емоции от пленарната зала в блога си. Само Иван Сотиров копира на страниците на личния си уеб дневник свое изказване в НС за създаването на Временна анкетна комисия за разследване на делата на сърбина Сретен Йосич.

Големи дискусии в блогосферата обаче предизвика Закона за изменение и допълнение на Закона за избиране на народни представители. Политиците –блогъри масово опонират за необходимостта и правилността от внесените промени в изборния закон. Срещу новоприети въведения скачат не само опозиционните партии СДС и ДСБ, които са най-пряко засегнати от вдигането на процентната бариера, но дори и представител на управляващата коалиция, при това действащ министър – Гергана Паси, която изразява несъгласието си с въведения частичен мажоритарен вот.

Най-много материали в блоговете на политиците през месец април са посветени на темите за предстоящите избори за Европейски парламент (през юни) и за Народно събрание (през юли). Темите се засягат по различен начин – колко ще струват изборите, данните от предварителните социологически прогнози, обещанията на конкретната партия. Политиците добавят в сайтовете си изключително много клипове със свои участия в различни радио и телевизионни предавания и препечатват интервютата си за различни вестници, където защитават и популяризират принципите на партията. Активността, с която се добавят такива материали и това, че в студиото срещу тях седят опоненти от други политически сили илюстрира категорично факта, че предизборната кампания вече кипи, макар и да не е стартирала официално. Всъщност НДСВ например направи и изпреварващ ход и вече обяви листата си от кандидати за Европейския парламент. Но най-вероятно след официалния старт на кампанията ще наблюдаваме масирано публикуване в блоговете на предизборни рекламни материали, партийни платформи, речи и програми. Възможно е това да е основното съдържание на блоговете, тъй като програмата на политиците ще е натоварена с многобройни предизборни обиколки и ще разполагат със значително по-малко време да поддържат активността в блоговете си.

Основните теми, на които са посветени постингите на политиците за месец април, може да се разгледат в следващата графика.

Тематични акценти в политическите блогове

Проблемите с легитимността на СДС-ръководството се оказа относително слабо застъпена тема в блоговете. Дискутира се предимно в блога на лидера на СДС –Мартин Димитров и частично в други изказвания, предимно сред представители на синята коалиция. Между впрочем, интересен е фактът, че Мартин Димитров говори за СДС, ДСБ, синя коалиция, но не споменава персонално лидера на ДСБ Иван Костов.

Относително немалък интерес и самостоятелни публикации генерират и енергийните въпроси. Световният енергиен форум във София, визитата на Станишев в Русия и договорките за газопровода”Южен поток”, ангажиментите за кредит за строежа на АЕЦ „Белене” предизвикват интереса на политиците-блогъри, но далеч в по-малка степен, в сравнение с електронните медии. Темата по-често е използвана от опозицията (Мартин Димитров, Стефан Иванов, Мирослав Севлиевски) като възможност за критика към управляващите.

Тема, която е широко дискутирана в гражданските блогове за политика, но пък не предизвика чак такъв голям интерес сред широката общественост и на традиционните медии е т.нар. интернет – подслушване. Предложеният от БСП, но отхвърлен в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, активно е дискутиран от блогърите. Политиците от различни партии си приватизират правото да обявят успеха в пленарната зала за техен триумф. Борислав Цеков озаглавява постинга си „Успяхме!” и обяснява как „С много усилия и перипетии, депутатите от НДСВ (най-вече председателят на Комисията по вътрешна сигурност Минчо Спасов!) и опозицията отхвърлиха милиционерските попълзновения за безконтролно проследяване на комуникациите в интернет и ползване на разпечатки от мобилни телефони”. Минчо Спасов обяви, че НДСВ е „основният виновник” да не се приеме законопроекта. Интересното е, че по същата тема основните заслуги си приписва и Атанас Щерев. Той е написал, че „Днес по мое и на Мартин Димитров предложение и с подкрепата на гласовете от опозицията, успяхме да отложим дискусията в пленарна зала по промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС)”. Вероятно проблемите около съдебната регистрация на новото СДС-ръководство са възпрепятствали и Мартин Димитров да се похвали със заслугите си, тъй като през предишните месеци той няколкократно е повдигал въпроса. Случаят е показателен за индивидуалистичен подход с балкански привкус в работата на политиците – където успехите са винаги припознати за наша заслуга, а пораженията са по вина и дело на опонентите ни.

Политик

Партия,

Институция

Тематични акценти за април

Брой постинги

Георги Кадиев

БСП, СОС

Икономически (Бюджет, ДДС, НАП), общополитически, общински

13

Петър Николов

ДСБ

Медийни изяви

13

Стефан Иванов

СДС, СОС

Изборни, общополитически, футболни

11

Борислав Цеков

НДСВ

Църковният въпрос, НДСВ, Царя

10

Мартин Димитров

СДС, НС

Прогнозни изборни резултати за СДС, управляващата коалиция

8

Атанас Щерев

БНД, НС

Здравеопазване, общополитически

7

Кирил Арсов

НДСВ, СОС

НДСВ, общополитически анализи

6

Николай Младенов

ГЕРБ, ЕП

Управляващата коалиция

4

Меглена Кунева

НДСВ, еврокомисар

ЕС-потребители

4

Минчо Спасов

НДСВ, НС

Общополитически, за интернет подслушването

4

Мирослав Севлиевски

Новото време

Промените в изборния закон, общополитически

4

Надежда Михайлова

СДС, НС

Промените в изборния закон, разни

2

Николай Камов

Социалдемократи, НС

Управляващата коалиция

2

Гергана Паси

НДСВ, МС

Промените в изборния закон

1

Пламен Юруков

СДС, НС

Общополитически

1

Иван Сотиров

ОДС, НС

Питане в НС

1

Красен Кралев

Новото време

Дясното обединение

1

Даниел Митов

ДСБ

Медийни изяви

1

 

В блога си и чрез него Николай Младенов е отправил конкретен въпрос към читателите на блога и този жест и заинтересованост се посрещат много добре от аудиторията. Подобен ход направи предходен изследван период и Минчо Спасов.

И за финал – в християнски дух, в тържествено и ведро настроение някои политици се сещат да поздравят читателите си с един от най-хубавите религиозни празници – Възкресение Христово. На честитките на Мартин Димитров и Борислав Цеков читателите реагират като цяло позитивно и също отправят добри пожелания.

Основни изводи:

  • През месец април в блоговете на политиците няма отличаващи се теми или събития. Тези, които вълнуват публичното пространство и са топ заглавия в традиционните медии не намират релевантен отзвук тук. В този аспект може да се заключи, че блогосферата има свой собствен, паралелен свят, относително необвързан със случващото се в публичното и медийното пространство.
  • Този месец в блог постингите дефилират Пламен Орешарски и Яне Янев и то в подчертано негативна конотация. ГЕРБ също завзема позиции в блог-говоренето, но бива споменавано в позитивен или неутрален контекст. НДСВ успява в опитите си да се самодистанцира от управлението.
  • Политиците публикуват все повече и повече медийни участия и дебати с идеологически опоненти.Това илюстрира факта, че с помощта на медиите, предизборната кампания вече е пусната в действие.

Коментари

2 коментара за “На старта на изборите”
  1. Браво!!! Супер материал… статията е много добра!!!

  2. Кирил Арсов казва:

    Ставате все по-добри!

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!