Политическо лято

Политическа образност в телевизията, юли и август 2009

17 септември 2009, Автор: Калина Петкова
Публикувана в Анализи, Лаборатория за медиен мониторинг, Политическата визуалност

Автор: Калина Петкова

Автор: Калина Петкова

Сезонът на летния отдих и отлива на публиката от медиите премина този път под знака на ключови събития. Изборните резултати, смяната на властта, сформирането на ново правителство и първите му стъпки не останаха безинтересни за никого. Дори и при традиционния спад на рейтингите случващото се витаеше постоянно в медийното пространство и широката публика не изгуби от поглед бързите подвизи на новата власт.

За стандарта на работа

Журналистическата практика на наблюдаваните телевизии (вж. анализите от м. декември 2008 и януари 2009) продължи в общи линии да затвърждава очертаната досега картина с едно интересно изключение на терена на сутрешните блокове. Челюсти на Дарик беше предаване-гост в рамките на Здравей България по Нова. Почивката на целогодишните водещи беше осигурена при върхова поличитеска актуалност и нужната за момента сериозност и задълбоченост. В bTV беше предпочетен различен, но също успешен подход: всеки ден нов стил, осигурен от по-леки гост-водещи, получили по ден на почти пълна свобода в Тази сутрин. Това затвърди вълната на неекспертия поглед към политиката, все по-употребяван в телевизионния ефир, като същевременно запази присъствието на всички актуални теми. В същото време БНТ1 разпусна Денят започва в задължителната лятна ваканция и не предложи на зрителя нищо, свързано с актуалното за тази година търсене на политически новини и анализи. Макар и в предходните месеци националната ни телевизия да защити името обществена, нейната не-пазарна същност неминуемо води и до намалена чувствителност по отношение на интересите на публиката.

Извън сутрешните блокове политическата репрезентация остана в досегашните рамки. С оглед на ситуалцията в държавата политиката присъстваше по-обстойно в ефира на всички канали, но в никоя телевизия не преобърна обичайните практики на работа като подредба на новините, избор на теми, партиен уклон и т.н.

За политическите разкази

За разлика от друга година политическото не напусна лятната програмна схема на телевизиите, дори напротив. Новините от управлението ни заливаха всеки ден, а бившите и новите министри не слязоха от екран. Едните в опит да изяснят докрай заслугите и невинността си, а другите – за да поставят публично високите си цели.

Летящ старт

Управлението Борисов започна мандата си амбициозно и с категоричната заявка за промяна. В началото на наблюдавания период бяха представени новостите и намеренията за подобрение на работата в Народното събрание, а в последствие имахме възможност от екрана обстойно да се запознаем с новите министри.

Розовите БМВ-та и луксозните кърпички за костюм, заменките, направени в последния момент и незаконно построената ограда на Догановите сараи бяха само част от темите в ежедневно излъчваните репортажи, посветени на разкрития за злоупотреби. Схеми за източване на средства, разточителство и всякакъв вид порочни практики със статута на публична тайна бяха изговорени и показани в прав текст, затвърждавайки надеждата в Бойко Борисов, отприщена малко по-рано под формата на безапелационна изборна победа.

Снимки от www.trud.bg и www.news.bg

Първите стъпки на Борисов бяха повече от правилни – свиването на броя на министерствата и на заместник министрите, публичният отказ от екстри от типа на самолети, изборът на жена за председател на народното събрание и други запомнящи се ходове запазиха в публиката ентусиазма, избуял в изборната нощ. За първи път в най-новата ни история политическото кадриране по високите етажи изглеждаше за масовата публика правилно, заслужено и справедливо. Дори отказът от действителна коалиция с партиите, от чиито гласове зависи стабилността на кабинета, изигра ролята на показнό за всеобщото доверие, гласувано на ГЕРБ.

Самият министър-председател се появяваше все по-често на институционален фон в подобаващото му строго облекло. Така без ни най-малко да загърбва амплоато си на народен човек, той стана още по-тежък. Обазът, който Борисов успешно излъчи през телевизионния ефир, беше образът на сериозната и неизбежна справедливост.

Ествествен подбор

На тв-екрана всички други партии станаха почти невидими на яркия ГЕРБ-фон. Съвсем малко си струва да се каже за политическото представяне на БСП, по-скоро за не-представянето им. Известна активност отбелязаха Синята коаллиция, Атака и РЗС, свързана предимно с подбора на хора за различни управленски позиции. На практика нищо не показаха ДПС и НДСВ. Това е очаквано за последните, останали извън българското Народно събрание. Предпоследните от своя страна бяха изобразени през посочения период предимно под формата на злополучната Доганова ограда на Беловодски път. Това затърди забелязаната през декември 2008 г. интересна практика Доган да бъде представян на екран чрез собствеността си, била тя официално или неофициално негова.

В началото на периода активността на министрите в оставка и анализът на темата за изборната загуба осигури на БСП известно телевизионно присъствие. Трябва обаче да се отбележи, че най-убедителна фигура от Столетницата беше злорадата Татяна Дончева. В комбинация с действията на новата власт това направи Станишев и приближените до него някак още по-съмнителни за публичното око. Самото медийно укриване на доскоро свръх-активния червен лидер работи в същата посока. Интересен паралел може да се направи с прословутото Костово мълчание след края на синьото управление през 2001 г. Точно то до голяма степен му спечели положението на най-мразен действащ български политик. Дали Станишев ще проговори убедително и дали евентуалното му мълчание ще доведе до подобни следствия, остава да видим.

От партиите, подкрепили кабинета Борисов, Синята коалиция се обагри с аурата на несъгласието, а РЗС и Атака по-скоро с тази на подмазването, т.е. представиха два различни подхода по пътя към политически определяните постовете. Макар и да отправиха съвсем точни критики към ГЕРБ за предложения меморандум и съставянето на правителство без фактическо мнозинство, Костов и Димитров не успяха да изиграят телевизионното представяне на аргументите си по най-добрия начин. Позата на обидени остана основното, което публиката видя и логичните аргументи едва ли бяха чути от много хора. Тази поза изчезна веднага, след като цялостният подбор на кадри включи и сини фигури.

Както вече стана дума, боят за постове имаше и друго лице. Интересна гледка беше покорната страна на разбунтувалия се иначе Яне Янев, който изказа таква подкрепа за Бойко Борисов, че чак се запитахме защо не е в неговата партия. В целия период Янев беше нещо средно между паж и страж на новото управление. По-смирен от всякога видяхме и Волен Сидеров, който изблея като малко агънце как би подкрепил Борисов и без нищо насреща, защото не е като синия лош вълк, който се пазари. Същевременно неофициално се твърди, че Атака ще получи конкретни назначения, след като успее да се отдръпне от националистическия облик, неприемлив за прословутата Борисова евро-принадлежност.

Кого в крайна сметка ще избута на предна линия естествения подбор, предстои да видим, но с днешна дата медийните поведения на заинтересованите се лутат между обвиненията, позата на обиден и публичното подмазване.

Основни изводи:

  • Все повече изглежда, че изборната победа на Борисов се случи в тези мащаби и с този ентусиазъм предимно по морални причини. Ако съдим по безупречния нюх на новия премиер за това, което иска да види народът, то предприетите бързи стъпки говорят, че именно нуждата от справедливост го издигна до тази позиция. Тук е важно да се отбележи, че независимо от това какво точно ще последва за злоупотребилите бивши управници, поставянето на акцента върху правилата и управенската дисциплина, може само да бъде от полза за гражданското общество.
  • Проведената политическа метла беше успешно комуникирана като заслужено възмездие. Всички остранени от постовете си хора, отварящи път за кадри на новата власт, сякаш бяха махнати, защото така е правилно, а не защото не отговарят на променените икономически обвързаности. Още по-странен беше феноменът на многобройните, подали оставка по собствено желание – вероятно заразени от висок морал и честност, ако съдим по цялостната медийна репрезентация.
  • Неекспертността се очерта като основна характеристика на рейтинговата телевизионна публицистика. Журналистическият анализ и коментарът на актуални събития още веднъж се оказаха в микрофона на съмнителни авторитети със заслуги във всякакви области, далеч от политиката и медиите. От една страна, това има положителния ефект на плурализъм и нестандартност на гледната точка, от друга страна предлага висока трибуна за обществено влияние на често некомпетентни субекти.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!