Eхооо, политиците, къде сте?

Блоговете на политиците, юли и август 2009
Автор: Марина Кирова

Автор: Марина Кирова

След изборната мобилизация през май и юни, месеците юли и август се отличават със спокойствие и пустота в блогсферата. Материалите в блоговете на българските политици са драстично по малко на брой. Ако през юни бяха публикувани общо 166 постинга в блоговете на родни политици, то през юли материалите са 65 на брой, а през август са дори още по-малко – само 25.

По-високият брой на постингите през юли се дължи на факта, че на 5 юли се проведоха изборите за 41-во Народно събрание. Тези пет дена бяха активно използвани за транслиране на изборни послания, за репродукции на медийни участия и репортажи от изборни събития и срещи. Следващите седмици обаче има осезаем спад в броя на материалите в блоговете, което потвърждава наблюденията ни от предходните месеци за кампанийност в публицистичната активност на политиците.

През август блоговете предлагат най-малък брой постинги от началото на изследването и вероятно месецът може да се определи като отпускарски сезон и за виртуалното пространство.

В изброените числа за броя на постингите в блоговете на политиците през юли и август не са включени видеотговорите от сайта „Иван Костов – отговори”. Всъщност бившият син премиер е записал значително количество видеоматериал, отговаряйки на 509 въпроса за почти месец. Но дори и по-късно от много свои колеги, Иван Костов също преустановява комуникацията в сайта си на 21.07.2009 г.

Меглена Кунева още през юни обяви в блога си, че няма да пише повече в него. Много други политици обаче предизборно обещаха, че отново ще пропишат на страниците на личното си уеб пространство. Например Евгений Желев се завърна в блога си за месец, даде дума да пише отново, но ентусиазмът му продължи до предизборния ден. Следизборно в блоговете на нововремците Мирослав Севлиевски и Красен Кралев – ни вест, ни кост. Кандидатиращите се с Лидер обаче попълваха скорострелно блоговете си преди изборния ден. Гергана Паси, Николай Камов, Иван Сотиров, Румяна Желева, Антония Първанова също не намират време да пишат в личните си блогове.

Безспорно най-драстичното замиране на личен блог е този на Сергей Станишев. Малко след изборите личното уеб пространство на експремиера вече не е достъпно. В медиите излезе информация, че блогът на Станишев е временно спрян, за да се направят промени по него. В момента, в който (и ако) сайтът стане отново активен, ще се запознаем с новостите.

Със създаване на нов или по-точно отделен блог след изборите пък изненадва евродепутатът от БСП Кристиан Вигенин. Новото му лично уеб пространство стартира през месец юли, но засега остава само с един коментар за работата на новия Европейски парламент. Много по-активно евродепутатът се изявява в официалната си страница, където редовно списваната подкатегория „Моят коментар” би могла да се интерпретира като табло за лични коментари и позиции. Вероятно блогът му трябва да има по-неформален характер, но и в него Вигенин пише по политически въпроси, когато въобще пише. На фона на съдържателния, динамично списван и професионален уеб сайт, създаването на постен блог буди известно недоумение.

Блогът на Кристиан Вигенин

С нова придобивка на блога си се отчита Георги Кадиев. Той е сложил локализатор на посетителите на блога си, благодарение на което стават видими статистическите данни за това колко души и от кои точки на света влизат в сайта. Подобна информация е интересна от изследователска гледна точка, особено поради факта, че само около 5-6 от изследваните близо 50 блога на политици имат пряк достъп до уеб каунтъри и броячи или предлагат друга форма на сведения за посетителите. Самият Кадиев е писал предимно преди изборния ден, но за сметка на това е направил анализ на изборните резултати на БСП. Оценката му е аргументирана и предлага възможни следващи стъпки на действие пред столетницата: „Трябват промени, промени, промени. В противен случай оставаме демодираната, демотивирана партия в лошо състояние, която сме сега. И нищо чудно наистина ще се борим за 4% след 4 години.”

Също с обективност, но и с приятелски тон, Борислав Цеков и Кирил Арсов регистрират сериозната загуба на НДСВ на изборите. Цеков директно и лаконично резюмира ситуацията, гледайки с надежда напред: „Резултатът ни е слаб, особено при тази много висока избирателна активност. Ще си извлечем поуките и ще продължим напред!”

Много по-рязко и категорично прозвучават думите на Ивайло Калфин. Той критикува наред както опонентите си, така и бившите си коалиционни партньори: „ДПС, както винаги преди избори, предизвиква умишлено скандали, плаши и консолидира електората си и демонстрира власт. НДСВ упорито се прави на опозиция в управлението, което само по себе си е оксиморон, но наред с насмешката, която това предизвиква, успява да компенсира с популярни кандидати и много добра организация. ГЕРБ доста безславно се опита да блесне с букет от нови лица.” Интересното в случая е, че в блога си Калфин изразява доста по-крайна позиция, от тази, която в публичното пространство отстоява в съгласие с коалиционната култура.

Един от популярните политици-блогъри – Минчо Спасов – също е намалил словоплетството през юли и август, но темите на постингите му показват, че не се е откъснал от политиката. Трябва да отбележим факта, че ако досега поддържаше почти идентично съдържание в двата си блога, то сега, след датата на парламентарните избори той не пише в блога си с домейн на парламента, а само в този в блога в платформата blog.bg.

Първенците блогъри за юли и август са д-р Атанас Щерев, Мартин Димитров и Борислав Цеков. Докторът, който вече не е в парламента, разисква както политически, така и здравни въпроси и броят на постингите му е идентичен с тези за други месеци. Лидерът на СДС пък е писал значително по-малко постинги от предходни месеци, но за разлика от другите политици през август има двойно повече материали от тези за месец юли. Постингите в блога на Мартин Димитров както винаги са основно критики към управлението на тройната коалиция. В същото време Димитров запазва бодрия и патетичен дух за силата и мощта на СДС и Синята коалиция. Особено уверено СДС-лидерът коментира електоралните възможности на партията и то след като е минал изборният ден: „Синята коалиция има един от най-твърдите електорати – 300 хил. души. Други 300 хил. гласуваха за ГЕРБ, но потенциално са наш електорат. Така че ние от избори не се притесняваме, само можем да постигнем по-добър резултат”.

Странното е, че СДС лидерът не е споменал и дума in memoriam за бившия министър от правителството на ОДС Александър Божков. От всички политици от дясното пространство в блоговете единствено Надежда Михайлова споменава за бившия син министър. Иначе целият политически елит, свързан с ОДС, се събра на поклонението на икономиста и пращаше в медиите копия на съболезнователните телеграми до близките му.

Намаленият брой на постингите и следизборната ситуация логично влияят и на съдържанието на блоговете. Акцентите са частично изместени и има относително по-голямо разнообразие в темите. Както се вижда и от графиката, тематичните акценти на постингите в блоговете на политиците за месеците юли и август са в други пропорции и вариации.

Материали за хода на кампанията за изборите за НС има и през настоящия изследван период, но те логично са концентрирани в дните до 5 юли, когато е и изборният ден. Отчетливо по-малобройни са отразяванията на медиийните участия и интервюта.

Тематични акценти на постингите в политическите блогове през юли и август

Дискутират се и различни общополитически въпроси, както и работата на новото Народно събрание. Неопитността на депутатите от ГЕРБ си отнася някоя и друга критика. Минчо Спасов например прави забележка за работата на новия председател на НС Цецка Цачева: „Добронамерено се надявам, че мълчанието на председателя на Парламента по този случай на нарушаване на парламентарните правила се дължи на прекомерна заетост на г-жа Цачева а не на коалиционната култура или не дай, Боже, страх от РЗС.” Борислав Цеков пък е доста по-пиперлив в оценката си за депутатите в новото НС: „Чудя се как може толкова политико-конституционно невежество от хора и партии с претенции…” Атанас Щерев също щедро коментира работата на новото НС в своя блог, както той се изразява „добромерено критично”. Той даже маркира заглавията на постингите за 41-вото НС в определен цвят в зависимост от това дали са приветствия, критики или с индиферентно отношение.

С много коментари е съпътствано създаването и началото на дейността на новото правителство. Материалите за новите министри са с различен съдържателен нюанс – има и съвети, и надежди, и критики.

Мартин Димитров например дава принципната си и сдържана подкрепа за новия кабинет: „Ще подкрепяме ГЕРБ, докато взема правилни решения. Когато сгрешат, ще посочваме грешките им и ще искаме промяна.” Атанас Щерев също отдава своето доверие и надежди към управленското мнозинство.

Много по-скептичен за бъдещото управление на страната е Ивайло Калфин. Според него ГЕРБ и кабинетът нямат достатъчно потенциал: „Поразява липсата на смислена алтернативна програма, но това пък се компенсира с агресия и емоции”. Подобна сдържаност към новия кабинет прозира и от думите на Борислав Цеков.

Все още има отзвук от управлението на предишното правителство. Макар и по-малобройни, продължават да се срещат критики за политиката на тройната коалиция. Основният картечен откос, разбира се, идва от блога на Мартин Димитров.

Атанас Щерев продължава да дискутира въпроси, свързани със здравеопазването, но тъй като общият брой постинги е значително по-малък, то сега обсъжданата от него здравна тематика заема по-голям дял.

След като е отминала изборната мобилизация, двама-трима политици имат постинги, които са предимно на лична тема.

След изборите има относителна промяна в лицата, които се споменават персонално в постингите в блоговете на политиците и най-вече в изразеното отношение към тях.

Политици, споменавани персонално в политически блогове през юли и август и отношението към тях

Естествено, най-коментираната личност е новият министър-председател Бойко Борисов. Сравнено с предходните месеци името му се споменава не само повече, но вече и с подчертано по-малко негативни нюанси. Определено повече са позитивните и неутралните позовавания. Разбира се, политическите опоненти не се съобразяват с конюнктурата. Ивайло Калфин открито атакува:”махленския агресивен стил” на неформалния лидер на ГЕРБ. Като цяло пропорциите в отношението към политиците се запазват, като известно изключение правят Иван Костов и Мартин Димитров. За Мартин Димитров има и негативни изказвания, а за Костов липсват позитивни. Това се дължи както на факта, че ДСБ-кадрите не са блогърствали в последните два месеца, така и на факта, че кадри на десноцентристки формации като Новото време, Лидер, Напред, БНД вече не пишат или или почти не пишат позитивни материали за бленувани партньори.

Същата тенденция се наблюдава и при позоваването по партии. ДСБ е цитирана приоритетно в негативен план по цитираните по-горе причини. Интересното е, че Синята коалиция отново е често цитирана, почти изцяло в позитивен план, като най-често за нея говори СДС-лидерът Мартин Димитров.

Друга тенденция за месец юли и август е нарастването на негативните материали за БСП и ДПС, както и липсата на позитивни или неутрални за ДПС. Бившите партньори в правителството на тройната коалиция вече не сдържат критиките и обвиненията помежду си.

Партиите, споменавани в политическите блогове през юли и август и отношението към тях

Разбира се, всички опоненти също нападат БСП и ДПС, като най-много негативизъм отнася столетницата. Някои политици излагат доводите си аргументирано – например Николай Младенов, а други като Стефан Иванов разчитат и на емоционални определения: „Бившите комунисти продължават да живеят в паралелен, свой си свят, който е много далеч от реалността”.

Картината в блоговете на българските политици след изборите за ЕП и НС определено има нови щрихи, но анализът в следващите няколко месеца ще покаже доколко трайни са тенденциите, уловени през юли и август.

Основни изводи:

 • Потвърди се тезата ни, че много от политиците поддържат блоговете си кампанийно, т.е за периода на предизборни компании. След изборния ден те преустановяват или осезаемо намаляват броя на постингите в блога си. Поведението на политиците е обяснимо, но не и много уважително към читателите на блоговете, респективно гласоподавателите. Когато политиците обещаят да бъдат по-активни в комуникацията, а после изчезват от блога си, това не е етично. Или най-малкото е показателно за стойността и валидността на обещанията им. В този аспект много блогове са отражение на реалното поведение на политиците, което може да се илюстрира метафорично с фразата „Абе ти гласувай за мен, пък после ще видим …”
 • С кампанийната си блог-активност много политици дискредитират блоговете си като средство за неформална комуникация. Освен че не се възползват от предимствата на блог-формата, политиците видоизменят уеб пространството си в канал за изборна агитация. Това слага отпечатък върху блоговете на политиците и те цялостно биват възприемани партийно и тенденциозно.
 • Блоговете отразяват и стратегическите преразпределения на политическо влияние и подкрепа. Съпоставките на данните за споменаванията и конотациите на партии и личности илюстрират „алъш-вериша” на политическата сцена.
 • От коментарите под постингите проличава, че читателите на блогосферата търсят и искат непосредствено и искрено общуване, подозират, че авторът всъщност е някой от екипа на политика и реагират с раздразнение на липсата на обратна връзка.
 • Приложение:

  Политик

  Партия,

  Институция

  Брой постинги за юли

  Брой постинги за август

  Борислав Цеков

  НДСВ

  7

  4

  Красен Кралев

  Новото време, Лидер

  4

  0

  Минчо Спасов

  НДСВ, НС

  4

  2

  Георги Кадиев

  БСП, СОС

  6

  0

  Мирослав Севлиевски

  Новото време, Лидер

  2

  0

  Мартин Димитров

  СДС, НС

  3

  6

  Атанас Щерев

  БНД, НС

  18

  6

  Стефан Иванов

  СДС, СОС

  4

  1

  Кирил Арсов

  НДСВ, СОС

  2

  1

  Ивайло Калфин

  БСП, МС

  5

  0

  Надежда Михайлова

  СДС, НС

  3

  2

  Евгений Желев

  БСП, МС

  2

  0

  Кристиан Вигенин

  БСП, ЕП

  1

  0

  Николай Младенов

  ГЕРБ, ЕП

  1

  0

  Емил Стоянов

  ГЕРБ

  0

  1

  Любен Дилов - син

  ОДС, НС

  1

  0

  Мартин Заимов

  СДС-ДСБ, СОС

  2

  2

   

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!