Фандъкадиада в социалната мрежа

Каузи, партии и политици във Facebook, септември и октомври 2009

20 ноември 2009, Автор: Ели Александрова
Публикувана в Анализи, Лаборатория за медиен мониторинг, Онлайн социални мрежи

 Ели Александрова

Ели Александрова

И заживели виртуално…

Из националната преса през последните два месеца: Питат във Facebook: Да убият ли Обама?; Търсят „килър” на Обама във Facebook; Заплашват със смърт Силвио във Facebook; Британската икономика губи 1,38 млрд. паунда от Twitter и Facebook; ЦРУ и ФБР обсъждат Facebook в Атина; Крадат служители през Facebook; Facebook и експерти в разнобой за най-добрите книги на новия век; Забраниха на управляващо дружество да прави профил във Facebook; Facebook издаде крадец; Facebook подобрявал паметта; Сваляч направи 12 деца по Facebook…

Голяма работа се оказа този Facebook! Политика, икономика, национална сигурност, човешки ресурси, експертни мнения, институции, личен живот, всичко – на един клик разстояние. Великото преселение на народите отново е факт, но не от Азия, Източна и Северна Европа на запад, а от реално към виртуално съществуване. Векове назад застудяването е принудило предците ни да търсят по-топли земи. Днес отчуждаването ни кара да търсим алтернативни форми на общуване. Къде е границата между това да си направиш профил във Facebook и да започнеш да живееш там? Социалната мрежа предоставя всички необходими условия за пълноценно съществуване: безброй приятели, любов, домашни любимци, храна и напитки, спорт. Е, вярно, виртуални, но какво пък толкова, все пак ги има.

Двама от най-рейтинговите политици в света бяха заплашени с убийство във Facebook. Групата Да убием Берлускони набра над 12,000 членове. В реакция на големия шум около нея, създателят й съобщи, че я приема просто като проява на ексцентризъм. Друг ексцентричен потребител на социалната мрежа пусна анкета, в която пита: Трябва ли да бъде убит Барак Обама?. Бързата реакция на администраторите на сайта обаче предотврати популяризирането й. Спокойно, всичко е наужким, защо е цялата тази паника?! Няма страшно, политиците са си невредими. Да му мислят обаче дванайсетте момичета, които британският плейбой Доминик Баронет оплодил, след като се запознал с тях във Facebook. В този случай виртуалната любов е довела до съвсем реални, макар и нежелани, последици. Май излиза, че невинаги всичко е толкова наужким.

Ако искате да сте в играта, задължително използвайте социални мрежи, съветва директорът на London School of PR Джон Далтон. 23% от потребителите на социални мрежи се включват в тях с основната идея да повлияят на другите по определен въпрос. Все още не съществува механизъм за изследване на тяхната успеваемост, но много често обществените личности споделят новините около себе си на първо място във Facebook. Около последната предизборна кампания в България също наблюдавахме сериозно раздвижване в социалната мрежа. Политическото съдържание достигна пикови стойности непосредствено преди изборите, когато политици и електорат се надпреварваха да агитират в полза на своите идеи и пристрастия.

Фандъкадиадата във Facebook

2009 г. определено може да се определи като изборна. След вота за национален и Европейски парламент дойде ред и на поредното мащабно гласуване – изборите за кмет на София. За разлика от предходните кампании обаче, тази протече доста вяло и незабележимо. Резултатът изглеждаше предопределен, поради което даже имената на участниците в надпреварата останаха неясни за широката общественост. Две фигури се очертаха като основни опоненти: Йорданка Фандъкова, издигната от ГЕРБ, срещу кандидата на БСП Георги Кадиев. Анализатори предрекоха сигурна преднина за дамата и определиха опонента й като самотен бегач, чиято кандидатура е по-скоро свързана с плановете му за политическо развитие, отколкото с реалната му амбиция да заеме кметския пост в столицата.

Съвсем очаквано, двете лица на кметската надпревара се появиха и във Facebook. Профилът на Йорданка Фандъкова набра 1,349 поддръжници, а групата Йорданка Фандъкова за кмет на гр. София е подкрепена от 2,663 потребители на мрежата. И двете страници са активно поддържани и обновявани. Наличен е изчерпателен списък на събитията, съпътстващи предизборната кампания на кандидата на ГЕРБ: Откриване на спортна площадка, Среща със студенти, Дарение на Център за социална интеграция на инвалиди и т.н. Макар и комуникацията в профила на Фандъкова да се води от първо лице единствено число, непрекъснатото му обновяване провокира извода, че той по-скоро е поддържан от екипа й. Въпреки сериозната подкрепа, в дискусиите на участниците в групата прави впечатление често срещаната теза, че мястото на настоящия министър на образованието е именно в Министерството на образованието, а не на кметския пост в София. Ще работя с разума и сърцето си, обещава кандидатът на управляващата партия в един от последните си постинги, публикуван непосредствено преди изборите.

По-скромен брой поддръжници набра профилът на кандидата на БСП Георги Кадиев. Малко преди изборния ден 573 потребители на Facebook бяха декларирали подкрепата си на неговата страница. За разлика от опонента си Йорданка Фандъкова, Кадиев се възползва и от възможностите за реклама в сайта. Типично за предизборната надпревара във Facebook, рекламните банери на един кандидат редовно се появяват при зареждане страниците на опонентите му:

Йорданка Фандъкова във Facebook

Комуникацията с избирателите в профила на кадидата на БСП също се води от първо лице единствено число, но тук имаме повече поводи да смятаме, че сам той е автор на постингите си. Това личи и от информационната страница в профила на Кадиев, която той е попълнил в лексиконен стил. В снимковата секция откриваме архив със спомени на политика от студентските му години до днес. Допълнителният елемент в този профил е секцията Приоритети, в която кандидат-кметът е публикувал своя списък с такива в обръщение към избирателите си. Приятели, за съжаление дебатът по Панорама тази вечер няма да се състои. Г-жа Фандъкова се отказа по някакви причини, а не е възможно да се явя сам. Жалко, щеше да е черешката на тортата, пише Кадиев непосредствено преди изборите. Своето Обръщение към гражданите на София той е илюстрирал със следната визуализация:

Демокрация

Приемете ме като кандидат на демократичния избор. Подкрепете ме като обща кауза, апелира кандидат-кметът.

Йорданка Фандъкова и Георги Кадиев са двете лица на кметската надпревара във Facebook. Въпреки че официалният списък с кандидати за кмет на София наброява 18 души, единствено тези две имена се очертават като разпознаваеми сред електората. Фактът, че липсват страници, създадени от поддръжници или противници на двамата във Facebook обаче говори, че дори те не са достатъчно популярни имена сред избирателите. Типично за социалната мрежа е наличието на групи в подкрепа и едновременно против личностите на популярни политици. Липсата на подобни групи, свързани с Йорданка Фандъкова и Георги Кадиев, по-скоро означава, че мнозинството избиратели не проявяват особен интерес нито към техните личности, нито към киметската надпревара, в която двамата участват.

Преди изборите за национален парламент регистрирахме най-мащабната българска политическа кауза във Facebook, призоваваща всички българи да упражнят правото си на глас. Хиляди потребители на социалната мрежа се включиха в многобройните групи по тази тема, а активността около нея беше сериозна. Съвсем не бихме могли да отчетем подобна кампания по отношение на настоящите местни избори. Групата Частични местни избори 2009 година набра едва 108 участници. Съдейки по скромната избирателна активност в деня на вота, очевидно и призивът на групата Да не позволяваме да се сбъдне лошата прогноза за изключително ниска избирателна активност. Да гласуваме!, е достигнал до не повече хора, отколкото са и собствените й поддръжници.

Темата за местните избори не успя да провокира интереса на политически активните потребители на Facebook. Семплата предизборна агитация на кандидатите за кметското място в София не заинтригува мнозинството софиянци и те не се възползваха от правото си на глас. Сравнявайки кампанията за парламентарните избори с тази за местния вот в социалната мрежа можем да заключим, че втората беше далеч по-скромна и неосезаема. Двамата основни претенденти и техните екипи се погрижиха за активно присъствие във Faceook в предизборна ситуация. За разлика от предходните избори обаче, в постната кампания около този вот активната страна бяха по-скоро политическите фигури, отколкото техните избиратели. По липсата на групи и каузи по темата в сайта можем да съдим за ограничената информираност на потребителите по отношение на местните избори. Като че ли до мнозинството граждани на София изобщо не достигна информацията за предстоящи избори за кмет. Лицата на надпреварата останаха също толкова слабо разпознаваеми.

Политици, фенове и шоу

Съвсем не бихме могли да кажем същото по отношение на най-популярния български политик във Facebook – премиерът Бойко Борисов. От 13,673 в края на август, през ноември броят на поддръжниците му в социалната мрежа достигна 15,425 души. На второ място все още е Емил Кошлуков, чиито фенове вече са над 8,200 потребители. Иван Костов е подкрепен от 5,654 души. На далеч по-скромно одобрение във Facebook се радват останалите лица на българската политика. Четвърти в класацията е лидерът на ДПС Ахмед Доган с 1,767 фенове. Бившият министър-председател Сергей Станишев се радва на подкрепата на 1,036 души, а синият лидер Мартин Димитров има 1,091 поддръжници. Лидерът на Атака Волен Сидеров е подкрепян от едва 409 потребители.

От 295 души в края на август, поддръжниците на външния министър Румяна Желева вече са над 450, а в профила й текат дискусии по отношение на скорошното й участие във VIP Dance, което е документирано и с видео материал. С преглед на видео секцията в профила на външния министър установяваме, че последните качени клипове са от участия на Румяна Желева в телевизионни шоупрограми.

rumyana_zheleva_video_fb2

VIP Dance, Вечерното шоу на Азис и Music Idol са само част от телевиионните предавания с нейно участие напоследък. От реакциите на поддръжниците й в мрежата стигаме до извода, че тези нейни прояви се приемат предимно положително. Още едно доказателство, че политиката е в шоуто и шоуто е в политиката.
По отношение на политическите каузи и партии във Facebook не се забелязват съществени промени, в сравнение с резултатите от предходните месеци. Продължава да нараства броят на подкрепящите каузата Stop ДПС, който скоро вероятно ще надхвърли 25,000 души. Сред партиите онлайн лидер остава ГЕРБ, макар и със скромната подкрепа на едва 1,235 потребители на сайта.

Основни изводи:

  • Две бяха лицата на местни избори 2009 във Facebook: Йорданка Фандъкова и Георги Кадиев. Нито един от тях обаче не предизвика сериозен интерес сред потребителите на социалната мрежа.
  • Преди изборите за национален и Европейски парламент потребителите на Facebook се обединиха в групи за стимулиране на избирателната активност. Подобни инициативи напълно липсваха по отношение на местните избори.
  • За кратко време Facebook се превърна в задължително средство за предизборна агитация, използвано активно и от българските политци и техните екипи.
  • Шоу елементи определят публичния имидж на съвременната политика в България. Успешният политик задължително трябва да има заложби и на шоумен.
  • Политическото съдържание, генерирано от български потребители на Facebook, достигна своя пик непосредствено преди изборите за национален парламент. След това политически активните потребители станаха далеч по-пасивни. Тази тенденция не се промени и в контекста на местните избори.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!