Кой е премиерът?

Блоговете на политиците, 1 септември - 15 ноември 2009
Автор: Марина Кирова

Автор: Марина Кирова

Противно на очакванията ни, че отпускарският месец август ще е с най-слаба активност в блоговете на политиците, септември бие рекорда по най-малък брой постинги от началото на изследването, месец декември 2008. Успокояващ е фактът, че през октомври и първата половина на ноември политиците значително наваксват с материалите в блоговете си. Въпреки двойно по-голяма активност обаче, те не могат да достигнат обема на постингите в предизборния период за НС.

Освен количеството на постингите в блоговете през периода 1 септември -15 ноември, намаляло е също така и тематичното им разнообразие. Вече логично не фигурират теми от рода на предизборна кампания, обиколки и срещи с избиратели и други подобни. Макар и все още налични, драстично са намалели текстовете, които са препечатки на различни медийни участия и интервюта.

В СДС продължава да има известни противоречия и вътрешнопартийни и лидерски дилеми, което се отразява и в блоговете. В личните страници на политиците от СДС могат да се прочетат различни теми за формацията, като за настоящето ръководство и управление на партията се откриват позитивни, неутрални и негативни коментари. Страничният наблюдател/читател спокойно би могъл да сложи под общ знаменател СДС и БСП по произвеждани и видими за околните вътрешнопартийни скандали и противоречия.

Дискутирана тема се оказаха 20-годишният юбилей от падането на Берлинската стена и началото на прехода и демократичните промени в България.

Проблемите на столицата също биват разисквани, но предимно от политиците общински съветници. Частичните местни избори в София пък не провокират голям интерес сред политиците, но пък са акцент в блога на кандидат-кмета Георги Кадиев и затова материалите на тази тематика са с относително висок дял.

Трябва да се отбележи, че двама политиците реагират на репликата на журналиста Николай Бареков „Пиночет ли …? За едно убито дете с бомба един Пиночет е нищо!”. Кристиан Вигенин и Борислав Цеков остро коментират и осъждат думите на тв-журналиста. За първи път в блоговете си политици така категорично недоволстват срещу представител на медиа.

Вече много по-често се срещат постинги на различни общополитически теми – за Лисабонския договор, за наградата на Барак Обама, за Народното събрание, за изборът на нов лидер в НДСВ, за предложението за импийчмънт на президента и т.н.

shema1

За изследвания период по-различно изглежда графиката, изобразяваща политиците, споменавани персонално, както и изразеното отношение към тях. От съпоставката на данните с предходните месеци можем да изведем следните изводи и тенденции.

shema_1

Липсват имената на Яне Янев, Иван Костов, а с по-малко позовавания са Ахмед Доган, Симеон Сакскобургготски. Значително са се увеличили критиките към Сергей Станишев. В повечето постинги в блоговете именно експремиерът е съвкупният обвиняем за грешките, допуснати през управлението на тройната коалиция. Той е „жертвеният овен”, към когото са насочени всички залпове. Сякаш за месеци всички са позабравили, че в кабинета имаше и други партии. Ахмед Доган, към когото традиционно са насочени негативните реплики в предходните месеци за този изследван период почти не фигурира в коментарите. Интересна тишина около името на доскоро оплювания в блоговете (а и в публичното пространство) ДПС лидер.

Президентът Георги Първанов е новият негативен герой. Той все по-често бива критикуван или негативно коментиран в блогосферата. По време на едногодишното изследване държавният глава периодично намираше място в класацията за коментирани личности, като критиките към него в никакъв случай не надхвърля неутралните и позитивни позовавания. Докато за актуалния изследван период името му се спряга многократно и приоритетно в негативен план.

Новата звезда на блоговете логично е новият премиер Бойко Борисов. Материалите, визиращи Борисов, осезаемо са се увеличили, като трябва да се отбележи и че има ръст и в броя на изразените негативни отношения към него. Около името на премиера се консолидира информацията за работата на целия кабинет, а много често се назовава и като „правителството на Борисов”. Освен Цветан Цветанов и Симеон Дянков други министри не провокират публицистична дейност. В предходния кабинет в различните месеци имаше по-голяма вариативност на имената от състава на правителството. Министърът на вътрешните работи бива споменаван основно с темата за Закона за електронните съобщения, за която бива критикуван. В предишни споменавания на Цветанов в блогосферата името му се срещаше като лидер на ГЕРБ. Изненадващо, но и новото име в класацията – министърът на финансите Симеон Дянков – провокира малко негативни коментари в блоговете. Текстовете, посветени на неговата дейност, визират не толкова странните от протоколна и ПР-ска гледна точка изказвания като „БАН – феодални старци” или „бюджетът – постна пица”, а различните му финансови предложения. С доста резерви или директни критики, изказани дори и от политически партньори като Мартин Димитров, се приемат различни икономически и фискални идеи на Финансист №1, като например идеята за депозиране на фискалния резерв в търговски банки. И докато политиците все още говорят относително премерено за новия финансов министър, а някои дори го защитават, че работи в трудни кризисни условия, то посетителите в блоговете са доста иронични по адрес на Дянков. Само за 100 дни дейност министърът си спечели два прякора, споменавани в посетителските коментари - „Хер Флик” и „Мистър Пица”. Министър Йорданка Фандъкова също бива споменавана в блоговете на политиците, най-вече във връзка с кандидатурата й за кмет на столицата. При това, повечето позовавания са от конкурента й от БСП – Георги Кадиев.

Сходни са и тенденциите и при цитирането и коментирането на партии.

Управляващите от ГЕРБ имат многократно по-масирано присъствие в блоговете. Вече се среща събирателното „управляващите” или „кабинетът” като синоним на ГЕРБ. Трябва да се отбележи, че процентно е намаляла критиката към управлението на тройната коалиция, макар и това все още да е дискутирана тема. Негативите от предишното управление обира БСП. Бившият управленски партньор - ДПС почти не се среща в коментарите.

shema_21

Малките партии като Атака, ВМРО, Новото време, БНД не се споменават или се споменават минимално.

Интересни изненади се откриват в отделните блогове.

Блогът на експремиера Сергей Станишев отново е активен и достъпен. След няколкомесечно спиране за внасяне на промени (според официална информация на екипа му, изнесена в медиите), желаещите отново могат да посетят сайта на Станишев. За да открият … че сайтът си е останал съвсем непроменен от последния постинг от 6.7.2009 г. и дори съдържа съвсем неактуалната информация, че това е „блог на Министър Председателя”!!!! Ако сайтът не бе временно спрян за промени, човек би могъл да приеме тази длъжностна неактуалност като разсеяност или небрежност на политика и екипа му. Но в този случай това „неотстъпване” на управленския пост звучи комично или тенденциозно. И за съжаление задава въпроса колко отговорно се отнасят политиците към думите и делата си.

sergei1

Така изглежда началната страница на блога на Сергей Станишев на 15 ноември 2009 г., след временно спиране на достъпа до страницата след изборите за „внасяне на промени”

„Зарязването” на блоговете се оказва масова тенденция сред политиците. След приключването на изборите много от тях спират да захранват страниците си с нова информация (Румяна Желева, Гергана Паси, Ивайло Калфин, Пламен Юруков, Иван Сотиров, Мирослав Севлиевски, Богомил Шопов). Това явление особено често се среща при онези политици, които не постигнаха желания или заявения политически резултат. Подобно поведение наистина е недалновидно и може да се тълкува като лицемерие пред обществото, защото за един истински политик комуникацията с хората не би трябвало да свърши със сдаването на даден пост или некласирането за изборите. Разбира се, хубаво е, когато има добри примери. Активните и при старта на изследването през месец декември 2008 Мартин Димитров, Борислав Цеков, Атанас Щерев, Минчо Спасов, Стефан Иванов продължават и до днес комуникацията с избирателите. След известно прекъсване през октомври и Иван Костов възобнови видео-отговорите в сайта си. Николай Камов също прописа отново, даже рефрешна дизайна на блога си. С нов дизайн и функционалност вече се отличава блогът на Антония Първанова. На адреса на създадения преди евроизборите блог от няколко дни насам вече се намира нейният официален сайт, в който няма блог-секция.

parvanova
parvanova_1

Нова блог-изненада поднесе политикът Кристиан Вигенин. Миналият път ви показахме нов блог, който евродепутатът е създал. Е, октомври месец колекцията се увеличава с ново попълнение, този път в блог-платформата blog.bg.

vigenin
Октомврийският блог на Кристиан Вигенин

Вероятно целта на блоговата репродуктивност на Вигенин е чрез текстове с препратки да се привлече вниманието към основния му сайт http://vigenin.eu/, където секцията „моят коментар” изпълнява функцията на блог. Съществува обаче възможността многото блогове да разконцентрират, а не да концентрират посетителското внимание към основния сайт. Особено ако част от блоговете му са неактуални, като летния http://vigenin.log.bg. Все пак, въпреки хаотичното изпълнение, опитите на политика да разшири възможностите за комуникация с хората заслужават само позитивни оценки.

ЧАСТИЧНИ МЕСТНИ ИЗБОРИ

Темата за частичните местни избори на 15 ноември намира слабо място в блоговете на политиците. Тя е едва-едва засегната и ако я има, се отнася за изборите за градоначалник на столицата.

Двамата основни конкуренти в битката за кметския стол на София са Йорданка Фандъкова и Георги Кадиев.

Йорданка Фандъкова е кандидат за кмет на ГЕРБ и кандидатурата й е подкрепена от СДС и ДСБ. Тя няма собствен блог или страница, а използва специализираната блог подстраница на партия ГЕРБ - http://blog.gerb.bg. На парламентарните избори политиците от ГЕРБ използваха тази страница за по-неформална комуникация. За кметските избори въпросната подстраница е предоставена основно на Йорданка Фандъкова и на кандидат-кмета на район Панчарево. Страницата има визията и съдържанието като на официален предизборен уеб сайт и няма секция за лични мнения и коментари.

gerb

Сайтът е с приветлив и изчистен дизайн, дава биографията и информация за управленската програмата на Фандъкова, материали за срещите й с избиратели в София, поместени са мнения на популярни личности (Цветана Манева, Стефка Костадинова, Искра Радева, Камен Воденичаров), които обясняват защо ще гласуват за чаровната дама. Друго предимство на сайта е т.нар „форум З добри идеи за София”, където гражданите могат да дадат своите предложения за по-добра и красива столица. Текстовете в сайта са позитивни и не визират по какъвто и да е начин конкурентите за кметското кресло.

Георги Кадиев е кандидатът на БСП за кмет на София. По време на кампанията той обновява блога си и страницата на блога препраща към новия му официален предизборен уеб сайт - http://www.kadiev.bg. Там обаче има блог секция, където той продължава да пише коментарите си.

kadiev
Новият сайт и блог на Георги Кадиев.

През октомври Кадиев е особено активен в постингите в блог секцията, приоритетно дискутирайки кандидат-кметската надпревара. За разлика от Йорданка Фандъкова, която пази мълчание, той непрекъснато репликира, подканва на дебат и дискусия. В един момент постингите му стават критични, като обект на негативизма е Бойко Борисов. В лицето на Борисов БСП-кандидатът вижда истинския опонент за кметската надпревара. Кадиев обвинява премиерът, че иска да е „кмет в сянка”, който да мести и натиска кадрите от партията си като „копчета”. Кадиев най-вероятно е добър експерт, но в блога си през изборния период се е съсредоточил да казва колко лош вариант са ГЕРБ и Бойко Борисов за столицата, а не да изтъква каква по-добра алтернатива и възможност за столичани представлява той самият. Декларирането, че „играе по правилата” и е за „феърплей” си противоречи със заяждането на дребно с гербаджиите.

Нормално е двамата най-популярни кандидат-кметове да говорят само за местните избори. Тази тема обаче видимо не вълнува другите политици. Странно е обаче например, че Мартин Димитров, лидер на СДС, подкрепящ кандидатурата на Йорданка Фандъкова, няма постинг, посветен на кметската надпревара. Ако някъде се споменават местните избори, то е в препечатаните в блога интервюта , давани за различни медии, и във фигуриращия някъде из тях въпрос за изборите. СДС-лидерът очевидно не счита за нужно да пише за подкрепата на партията си или да апелира сините симпатизанти да подкрепят кандидатурата им. Стефан Иванов, общинар и член на софийското СДС обаче в един постинг пожелава успех на Фандъкова – обединената кандидатура на СДС и ГЕРБ.

Темата за кметските избори засяга в свой постинг и друг общинар – Мартин Заимов. Той не се обвързва да изкаже пристрастия, но предлага критерии, които биха улеснили софиянци да вземат адекватен избор.

Надежда Михайлова също споменава изборните вълнения. Те обаче са отправна точка тя да се върне назад във времето и да резюмира защо през 2003 г. не е спечелила кметското кресло в София.

И ако решим да завършим с цифри – от политиците, писали в блоговете си през периода 1 септември - 15 ноември, едва 35 % от тях говорят за частичните местни избори. Може би тази своеобразна политическа незаинтересованост е и една от причините за ниската избирателна активност от около 20% на 15 ноември 2009 г.

Основни изводи:

  • Периодът от парламентарните избори досега е достатъчен политиците да свикнат с изборните резултати, да предадат щафета на приемника си и „да свалят табелката от кабинета си”. Малко комично, непрофесионално и несериозно е още да има блог на министър-председателя Сергей Станишев, при настоящ премиер Бойко Борисов и блог на министъра по европейските въпроси Гергана Паси, при факта, че вече такъв ресор даже и не съществува. Голяма част от политиците гледат на блоговете като на агитационен материал и не съзнават, че ако рекламните плакати, налепени по улиците ще се изпокъсат и побелеят след месеци, то в интернет следите остават. И са видими от всички.
  • На този етап правителството се радва на относителен комфорт, без да бъде строго критикувано или осъждано. Може да се каже, че и в блоговете важи правилото за толеранс при първите 100 дни на кабинета. За разлика от предходните месеци, когато в класацията място намираха освен премиерът и други министри, то сега кабинетът е Бойко Борисов и други няма. Единствено разнообразие при личностите идва с постингите за финансовия министър Симеон Дянков и „ръмженето” към бюджетните му предложения.
  • Бившите управляващи продължават да бъдат подлагани на словесен разстрел в блоговете. За тройната коалиция обаче почти никой не говори, на мушката са основно БСП и най-вече Станишев. Експремиерът се превърна в еманацията на всички грешки на предходното правителство. А Доган тихомълком се скри от публично-блогърския интерес.
  • При липсата на голямо разнообразие за коментираните личности в блоговете на политиците особено изпъква негативизмът към настоящия президент Георги Първанов. Президентът не винаги е бил на прицел на блогърите, но и в месеците, когато е коментиран, отношението е било балансирано (и позитивно, и негативно, и неутрално). През септември – ноември обаче репликите са основно с негативен нюанс. Нова власт – нови играчи – нови мишени.
  • Кампанията за частични местни избори мина вяло, без да провокира особен интерес, вълнение или дискусия в постингите на политиците. Дори и политическите партньори от СДС (Мартин Димитров, Стефан Иванов) едва регистрират номинацията и кампанията на общия им кандидат с ГЕРБ за кметския стол в София Йорданка Фандъкова. Фандъкова поддържа в сайта позитивна, информативна и незлоблива кампания, без по никакъв начин да споменава за конкурентите си. Основният й съперник – левият Георги Кадиев – в блога си напада и критикува предимно Бойко Борисов, лансирайки тезата, че Фандъкова е „копче” в ръцете на премиера.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!