Дума дупка не прави

Публикация във в. „Новините днес”, 12 април 2010

13 април 2010, Автор: Калина Петкова
Публикувана в За медиите в медиите

Автор: Калина Петкова

Автор: Калина Петкова

Казана дума – хвърлен камък, казва народът. Ако трябва обаче да използваме похватите на приемиерската реторика, в Банкя явно дума дупка не прави. От както стана министър-председател, Бойко Борисов постоянно прави грешки пред камерите и микрофоните, но журналистите дружно се правят, че не чуват.

Най-пресният случай от миналата седмица засяга текстове от върнатия за преразглеждане в парламента НПК. Предвиденият в кодекса „резервен” защитник е едно от слабите места, за които президентът иска прецизиране. Във вечерните емисии от същия ден (08.04) материалните, излъчени по не един канал, включваха кадри с Борисов, който уверено дава мнение за текста със „служебния” защитник. Не, господин премиер, служебен защитник си имаше и досега, този тук е резервен. Не само, че никой не конфронтира тази неграмотност, но и най-спокойно си я пускат в ефир, без дори да я изрежат с монтажа. Заговори ли на евро теми пък, Борисов подобрява само собствения си рекорд по неточност. Понятия и наименования се преплитат и заменят взаимно без оглед на логика или фактическа коректност. И ако в самоуверения маниер на премиера това стои почти очаквано, объркващ е фактът, че никой не смее да каже нищо. Репортери, водещи в студия и октракани събеседници мълчат и замазват премиерската некомпетентност.

Дали като граждани ще видим, че министър-председателят ни е неграмотен за работата си, си е наш проблем. Как обаче да приемем факта, че журналистиката вместо да разкрива, гледа да покрие резила. Явно Борисов е съвсем на прав път, когато представя българската публичност като мегдана в Банкя. А там вероятно поговорката е друга: казана дума – прах в очите.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!