Футбол за политици

Публикация във в. "Република", 12 юли 2010

13 юли 2010, Автор: Мая Цанева
Публикувана в За медиите в медиите

Автор: Мая Цанева

Автор: Мая Цанева

Той Е централен нападател, зрелищен майстор на голове, които вдъхновяват тълпата. Но ако очаквате да четете за героите на Световното първенство по футбол, сте сбъркали страницата.

Той Е премиерът Борисов и превърна футболната игра в алтернатива на скучните пресконференции. Може би поизневери на увлечението си по тениса, но отборната игра предлага големи възможности за изява на силните играчи.

Трансформация на футболната игра в медиен инструмент на политиката започна през есента на 2009 г., когато ни заля обилна информация и снимки в детайли на подутия крак на премиера, пострадал при любителски мач. Операцията попречи на дебюта му на официален мач в Бистрица, но го амбицира за политически голове пред погледа на жадните за зрелища медии.

Във футболния актив на премиера блести попадението, довело до победата с 4:2 на българския отбор над европейския на демонстративния мач по случай Деня на Европа - 9 май. “Най-добре сме в целия ЕС”, заяви той, а пресата показа блясъка на изпълнението му по време на “кървавия мач” със зрелищни снимки в действие и бомбастични заглавия: “България поведе на Европа с 4:2″(в. “24 часа”), “Бойко вкара на евродепутатите”(в. “Засада”).

С футболни успехи завършва и първата година от управлението на ГЕРБ. Как да не оцениш работата си с “много добър” (5), щом си отбелязал един гол и две дузпи на мач със собствена топка (в. “Монитор”).

Успешният футбол радва феновете, но е резултат от добра тактика. Затова министър-председателят се доверява на Моуриньо: “Аз не искам да ме обичат, те получават заплата за това, което правят, те трябва да изпълняват това, което им кажа на терена”.

Опитът на европейски грандове “Реал” (Мадрид) и “Барселона” помогна на премиера и да намери точните думи за първото място на вицепремиера Цветанов в обществения рейтинг: “Ами, и “Барселона” падна. И то падна от един треньор, и то треньор, който е бил преводач на треньора на “Барселона” преди години. Много е важно да се даде възможност и аз винаги съм събирал около мене много силни хора” (”Тази сутрин”, bTV - 7 май 2010 г. ).

Следващите мачове на българската политика продължават със зрелищни голове във вратата на кризата, Европа и света. Футболът е политика и зрелище, а българите разбират и от двете.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!