Медийните пипала на Паул

Публикация във в. "Република", 19 юли 2010

20 юли 2010, Автор: Мая Цанева
Публикувана в За медиите в медиите

Автор: Мая Цанева

Автор: Мая Цанева

Любимото отпускарско меню на мнозина включва изстудена напитка и салата с октопод на скара. Това лято е изключение. Октоподът Паул предизвика медийна революция със своите верни футболни прогнози и “приседна” на много фенове и букмейкъри.

Октоподът-”оракул” Паул е от вида обикновен октопод (Octopus vulgaris) и живее в аквариума Сий Лайф Сентър в Оберхаузен. За разлика от много свои събратя обаче има собствена статия в Уикипедия и това е най-малкото, което може да се каже за него.

Неговите пророчески способности предизвикаха полярни страсти и разбудиха дебати за това на какво се дължи достоверността на предсказанията. Дали благодарение на трите си сърца и цели девет мозъка, Паул получават сигнали от по-висш разум… Може би октоподът избира по случайност правилната мида от кутиите със знамена на отборите-съперници.

С края на Световното първенство по футбол октоподът се пенсионира като оракул. Сериозните кулинарни заплахи и краят на шампионата са добър повод за подобна стъпка, но ако разширим хоризонта на предположенията, може да “надушим” и българска следа.

С верните си прогнози на ниска цена Паул подкопа бизнеса на ясновидки, гледачки и лечителки, които работят срещу sms-и за по 1,20 лв., обаждания в ефир на двойна цена. Октоподът стана и медийно интересен на премиера Борисов, който се довери на него за своето предположение за световен шампион по футбол: “Ще питам октопода Паул кой ще спечели световното”.

Потребители във форума на dir.bg имат по-практични идеи за използване потенциала на оракула: “…Аз лично препоръчвам на нашия уважаван премиер г-н Б. Борисов веднага да замине за Германия и да постави на Паул куп важни въпроси - “Ще го бъде ли АЕЦ Белене” (същото за газопровода и нефтопровода), “Кога ще излезем от кризата”, “Ще изкара ли ГЕРБ целия мандат”, “Кога да уволним Дянков - веднага или след 3-4 месеца”.

А какво ще се случи, ако Паул не отговори ПРАВИЛНО на тези ключови въпроси… Испания вече е готова да предостави убежище на животинчето, далеч от футболни фенове и букмейкъри, и най-вече от тежки политически дилеми.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!