И медиен конкурс може да е „риалити”

Публикация във в. "Република", 19 юли 2010

20 юли 2010, Автор: Елена Колева
Публикувана в За медиите в медиите

Автор: Елена Колева

Автор: Елена Колева

„Биг брадър” не е единствената алтернатива за задоволяване на интереса на обществото към това как живеят другите. За по-важна тема иде реч – как изборът на медиен шеф на обществената телевизия БНТ може да се титулува „медийно риалити”. Доказа го „Канал 3”, който излъчи директно изслушванията на петимата кандидати за генерален директор на БНТ (Александър Бешков също представи своята концепция, но автоматически отпадна от конкурса заради факта, че е бил сътрудник на ДС). Директното предаване бе особено важно на фона на централния въпрос кой ще направи така, че обществената телевизия да се превърне в „телевизията на зрителя”. Изборът на Вяра Анкова бе решен единодушно от петимата членове на СЕМ.

Интересът към темата кой ще е новият шеф на БНТ беше симптоматичен. Защото медиите бяха въвлечени в политически сюжет още през месец май с намека на премиера „оказвам ли ви натиск”. Оттогава медийният флирт със властта премина на „право куме в очи”. Извън фолклорната стилистика, на медиите се падна задачата да отстояват честта и името си. Конкурсът за генерален директор на БНТ беше поредното необходимо изпитание.

Медиите му отделиха заслужено внимание. „Капитал” например предложи на читателите си информация ден по ден как се движи изборът. „24 часа” и „Стандарт” изнесоха на първите си страници новината, с фамилиарното обръщение към новия шеф: „Вяра шеф на БНТ, не иска честитки ” и „Вяра хваща метлата в БНТ”. А „Канал 3” даде властта на зрителя сам да прецени за най-добрата кандидатура.

Този конкурс мина през медиите, превърна се в част от дневния им ред, а чрез форумите в интернет – и в част от обществената дискусия. Защото изборът е важен, а заложници на отговорността оставаме всички. Голямото предимство за публиката е, че видя случването на избора за медиен шеф в риалитито на Сашо Диков. Митът, че конкурсът е невидим за аудиторията, беше успешно развенчан. Дано еталон за публичност останат подобни медийни риалита, а не „Биг Брадър”.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!