Блогосферата се доказа като гражданската медия

Автор: Марина Кирова

Автор: Марина Кирова

В настоящия текст се анализират блоговете и туитър постингите на политици и граждани за периода януари-юни 2012 г.

Гражданската блогосфера и Туитър

През 2012 г. в гражданските блогове и в Туитър наблюдаваме сериозна девалвация на доверието в традиционните медии.

Няколко фактора влияят за това. Ще ги изброим хронологично.

Първо

Бушуващата повече от година война между двете големи пресгрупи. Взаимните нападки и компромати трайно асоциираха пресата като поръчкова и подвластна на политически и икономически интереси.

Парадоксално, но факт - епичната битка за свободата на медиите се води със средствата на пропагандата и черния ПР. С тяхна помощ се конструират образи, истории, разменят се удари под кръста и по кокалчетата…. Никой в България вече не вярва, че медиите у нас могат да бъдат свободни и независими. Denitsa33

Второ

Земетресението край Перник. Традиционните медии отразиха тази гореща новина с голяма времева неадекватност. Хората трескаво се информираха за случващото се през Туитър и Фейсбук, а традиционните медии реагираха с часове закъснение.

Трето

Протестите срещу Закона за горите. Хората се организираха спонтанно през социалните медии – блогове, Туитър, Фейсбук и разпространяваха информацията за случващото се отново през социалните медии – със снимки, видеа, разкази. Интернет и социалните медии закипяха. Мейнстрийм медиите – телевизия, радио, преса – в началото бяха наложили информационно затъмнение на протестите. Това доведе до вълни от недоволство и отхвърляне на традиционните медиите от блогъри и туитъри.

mk-june-2012-il1

Не мога да не се възхитя на протеста вчера – един спонтанен flashmob без организация и политическо участие. Протест в най-чистия си вид, който успя да пробие медийната блокада. Без изненада БТВ и БНТ вечерта не бяха пуснали информация за протеста нито в сайтовете си, нито в новините. Защо е протеста и защо телевизиите мълчат ще разберете тук. Всъщност от големите май единствено Нова и TV7 казаха нещо. Боян Юруков

Гражданското недоволство ескалира с бития оператор от bTV и с авторитарното интервю на Диана Найденова и прерасна в масово онлайн оплюване на bTV и организиране на каузи против bTV. Публикуваха се многобройни анти-bTV и анти-Найденова материали. Блоговете, Туитър и Фейсбук баха заляти с антикаузи (като „Да изчистим bTV за един ден“), а клипът от интервюто на Диана Найденова с еколога Петко Цветков във VBox7 и YouTube събраха по 40-60 хиляди гледания. Недоволство предизвикаха и опитите на bTV да цензурират неудобен клип във видеомрежите с критика от техен бивш служител.

bTV успя да си навлече гнева на още повече хора заради целенасочената си кампания срещу екопротестите, под формата на манипулативно (или липсващо) новинарско отразяване и псевдоинтервюто на Диана Найденова с природозащитника Петко Цветков. Какво следва тепърва ще видим, но отсега е ясно едно – облаците над “медията на всичките гледни точки” се сгъстяват все повече… Селин

mk-june-2012-il2

Протестите срещу Закона за горите обаче показаха не само отношението на хората към медиите. Те бяха опит на гражданското общество да изрази своето мнение и да устоява правото си да не бъде пренебрегвано като безгласно, индиферентно и манипулируемо при взeмането на държавни решения. Протестите бяха изразител на гражданското недоволство срещу взeмането на управленски решения в ущръб на обществото и в полза на лобистки интереси. Според блогърите и туитърите тези протести се превърнаха в своеобразен вот за управленската политика.

mk-june-2012-il3
mk-june-2012-il4

Протестите за горите се оказаха тест и за Росен Плевнелиев. Всички в мрежата очакваха неговата реакция на протеста и ще успее ли да използва първия удобен момент да се изяви като институционално независим от премиера и като изразител на народните настроения. Според блогърите Плевнелиев направи тактически правилен ход, но не отигра добре положението с ветото. Коментарите за него варираха от неутрално информативното „Президентът наложи вето“, до неласкавото “политическа инсталация с дистанционно управление“.

mk-june-2012-il5
mk-june-2012-il6

В целия калабалък се сдобихме и с президент на повикване. Лекотата на спортното му битие усмихнато се прехвърли върху конституционния терен и започна да помита норми и порядки. В стила на собственото му присъствие комично сглобените мотиви при ветото върху закона на горите приличат на невротично намигване към институционалните изисквания на президентството. Владимир Шопов

Бойко Борисов обаче продължава да е тематичен и личностен лидер в блоговете и в Туитър. Почти всеки четвърти политически постинг и туит визира личността на премиера и то приоритетно в иронизиращ или директно в бойкофобски дух.

mk-june-2012-il7

Борисов, чието его е по-голямо и от гръцкия дълг, ще е бесен. Йордан Матеев

Интересното е, че сред често коментираните в граждански блоговеве и в туитър профили Борисов, Плевнелиев и Цветанов много често започнаха да се споменават Меглена Кунева и новосъздадената й партия. Коментарите за нея са с различни нюанси – от позитивни през неутрални до негативни. В посочената графика се вижда честотата на споменаванията на различните политически личности.

mk-june-2012-il8

Трайно се оформят две паралелни реалности. Офлайн, където дневният ред и тезите на политиците биват преекспонирани от традиционните медии. И онлайн реалността, където свободно се изразяват граждански позиции и настроения. Затова неслучайно наскоро „Ди Велт“ съобщи, че „български медии обслужват политиката, а истински независими са само шепа блогъри“. Протестите от миналата седмица го доказват, но това е анормална медийна ситуация.

Блоговете и туитър профилите на политиците

През първото полугодие на 2012 г. отново се наблюдава тенденцията политиците да не списват редовно или въобще туитър профилите си и блоговете си. Блоговете и туитър профилите, създадени за кандидатпрезидентската и кандидаткметските надпревари в края на 2011 г., не се поддържат, с изключение на профилите на Прошко Прошков и Георги Кадиев.

Активни в Туитър остават Николай Младенов, Ивайло Калфин, Кристалина Георгиева. В своя блог отново започна да пише активно и Мартин Димитров. Постоянни в блогърстването традиционно остават и Ивайло Калфин, Надежда Нейнски, Борислав Цеков, Прошко Прошков.

Разискват се различни политически теми, а някои от пишещите нападат политическите си опоненти.
Например Мартин Димитров атакува премиера Бойко Борисов:

Земята вика Бойко Борисов. Като чух, че Бойко Борисов е казал, че за три години управление на Герб продължителността на живота в България се е увеличила с една година разбрах, че самозабравянето вече е взело страшни размери. Мартин Димитров

Ивайло Калфин се опитва да е въздържан, но все пак критикува президента Плевнелиев:

Съзнателно се въздържам да коментирам действията и бездействията на президента Плевнелиев, за да запазя уважението си към тази институция. Оставям на политолози и социолози с умилителните им тези за това, че най-важното е президентът да не се набива в очи, че той е внесъл модерен стил в институцията и с разсъжденията им дали е по-симпатичен от отсъстващата си съпруга…. Къде Ви е самочувствието, господин президент? Вие сте държавен глава и пример за гражданите? Ивайло Калфин

Прави впечатление, че пишещите в онлайн средата политици подминават темата за протестите срещу Закона за горите. Единствено Мартин Димитров коментира закона, определяйки го за лобистки, но не и протестите. Повече реакции сред политиците в нета предизвикаха други теми от обществен интерес, също довели до протести – това са решението за добив на шистов газ чрез технологията фракинг и подписването на споразумението АКТА. Те бяха коментирани и отхвърлени от някои политици.

За разлика от активната блог и туитър комуникация, поддържана от гражданите, политиците като цяло отсъстват от модерното онлайн общуване.

Изводи

  • Организацията на протестите срещу Закона за горите доказа тезата, че блоговете и новите медиите са изразител на общественото мнение и могат да бъдат генератор на граждански протести и обществени промени, които вече все по-лесно преминават от виртуалното в реалното пространство.
  • Протестите и спонтанната самоорганизация на хората в социалните мрежи показаха израстване на гражданското общество.
  • Със закъснението си да отразят земетресението край Перник през месец май традиционните медии осезаемо отстъпиха от две от основните си функции – осведомителската и социализираща – в полза на новите медии, разговорно наричани социалки.
  • Събитията през първата половина на 2012 г. показаха, че именно новите медии и блогосферата са гражданските медии, изразители на общественото мнение. Традиционните медии вече трайно се асоциират като изразители на про-правителствени и частни икономически интереси.
  • В блогосферата политиците не успяха или не пожелаха адекватно да се възползват от гражданските вълнения и да се пренастроят на вълната на обществените нагласи.
  • Организираните чрез глобалната мрежа протести са индикатор на обществените настроения и трябва да са сигнална лампичка за политиците, без значение дали са в опозиция или управляващи.

Коментари

1 коментар за “Блогосферата се доказа като гражданската медия”
  1. Питащият казва:

    В Дремократична Република България зимният сън и сиестата се редуват без проблеми независимо от годишните времена и атмосферните условия. След краткото събуждане по голяма нужда през една студена Виденово зима, електоратът отново задряма и не дочака Видовден.Разбира се някои очакваха спасителя и го дочакаха да ги оправи за 800 дни , но това всъщност си беше сомнамбулизъм. Разбира се от време не време някакви зловредни елементи протестират, но това са само неосъзнати движения на очните ябълки, сънища, защото в дремократичната република демокрацията е димнократично изживяване, понякога гарнирано с истински дим от запалени гори или сараите на някои цигански цар. Иначе всичко си е като в оня фантастичен разказ Онирофилм http://chitanka.info/text/10556-onirofilm само дето няма шлемове, а съвсем традиционни, ВСЕ ОЩЕ , технически средства и похвати. Сънувайте днес и за винаги българи и вечна ви памет.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!