С дъх на лято в дух на избори

Политическа визуалност в пресата, юли-ноември 2012
Автор: Елена Колева

Автор: Елена Колева

Новият парламентарен сезон и последната година на този кабинет започнаха без изненади и лениво, което е учудващо за предстоящия вот догодина. В периода от юли до ноември 2012 г. националните ежедневници регистрираха няколко важни за политическите играчи момента. Привидно, политическото статукво остава визуално ненарушимо – управляващите са в офанзива, запазват първите места по страниците на пресата; Бойко Борисов на първа линия, верните министри от кохортата му на втора, опозицията на трета. Властта е захранена от порядъчно количество репортажни и протоколни снимки от дейности и визити на кабинета за сметка на такива от опозиционно представените партии.

ВИЖ ГАЛЕРИЯТА КЪМ ТЕКСТА

Изглежда кампанията на ГЕРБ продължава да се изразява в агитация от познатия Бойко Борисов-тип – показно, по места с характерните елементи – менче, китка, кръст и свещеник. Количеството и съдържанието на снимките създават впечатлението за активна дейност от страна на кабинета и за това, че всичко в държавата е както обещаното в началото. Дори фигурата на премиера да отсъства, както някои визуализации показаха, събитието изглежда като по негов патент. Физическото му отсъствие е присъствие на властта в лицето на министрите му: добрите ученици, отличниците. Силни фигури около премиера са министрите Дянков, Павлова, Рашидов, президентът Плевнелиев; налага се фигурата на Делян Добрев като успешен млад министър, както беше и с Лиляна Павлова в началото. Налице е количествен превес на снимки с новата ГЕРБ-двойка – Лиляна Павлова рамо до рамо с Бойко Борисов по обектите в страната.

Традиционното рязане на лентички - Бойко Борисов и Лиляна Павлова

Традиционното рязане на лентички - Бойко Борисов и Лиляна Павлова

Властта ползва образа си в пресата за прокарване на пиар чрез политически и модерни идеи и практики – изобилстват снимки на министрите извън залата, по обекти свързани със зелената идея и енергийната диверсификация, на ресорни за представителите на кабинета места. Министър Делян Добрев и кметът Йорданка Фандъкова се показани в електромобил, президентът Плевнелиев е на колело – те са модерни, градски, зелени и еко, което се чете като опит за грабване на младите и напредничави хора в България, като обмен на добри примери с други държави-членки на ЕС. Отъждествяват се с образа на политиците от западен тип – експерти с непосредствено държание, които будят електорална симпатия.

Росен Плевнелиев - модерният президент

Росен Плевнелиев - модерният президент

Бойко Борисов запазва статута си на играч на всички фронтове. Ролята му на закрилник, „баща” на нацията е подсилена от вестниците през отразяване на грижовното му отношение към децата в снимки от събития с национален или традиционен характер – откривания, първия учебен ден, честване на годишнината от Балканската война. Фотографиите на Борисов затвърждават характерните за него показност, шоу-поведение и лайфстайл непринуденост – снимката с холивудските легенди де Ниро и Траволта, откриването на завършения Дунав мост (визуализирането на политическото обещание остава силен коз за изборите), инспекцията на метрото, в спортен екип до Стоичков.

Бойко Борисов

Бойко Борисов

В периода на мониторинга откриваме интересна тенденция – инфантилизация на кабинета като цяло и в частност на образа на вътрешния министър Цветанов. Първите страници на ежедневниците повтарят няколко неспецифични негови снимки, различни от ресорното му амплоа, които никак не са от полза за неговия имидж или електорално одобрение. С розови очила, имитиращи пиянски поглед, на събора в Жеравна, разбърква казан с курбан, в цървули и носия. Етно-фолклорната стилистика е допълнена от заглавие, натъртващо на „цървули”, което като цяло създава по-скоро негативна конотация. Дали заради летния сезон, създава се впечатлението, че властта е абдикирала за кратко от сериозната ресорна борба с престъпността и сигурността в държавата, а пресата е заложила на развлекателното и светско съдържание.

Цветан Цветанов в Жеравна

Цветан Цветанов в Жеравна

В Труд и 24 часа виждаме: Цецка Цачева на яхта по къси гащи – фамилиарно, светско, в американски сюжет; президентът на колело; иначе сериозният Томислав Дончев по нетрадиционен начин да демонстрира управлението на еврофондовете – със сметало и въдички в басейн; министър Найденов и Бойко Борисов облечечени в еднакъв модел фланелки, но с различни цветове.

Цецка Цачева на яхта

Цецка Цачева на яхта

При БСП се наблюдават две линии – през новия образ на Станишев и през спин-скандала и референдума за Белене.

Образът на Станишев доби плътност, надгради предишната визия на бюрократичен и скучноват герой. Станишев е показван на читателите както през семейството и частното – баща и семеен човек; така и като лидер – във връзка с избирането му за председател на Партията на европейските социалисти. Кодът „Европа” дава силно рамо на партията на българските социалисти, носи посланието за демократизирана левица, спомага за привличане на по-младите.

Сергей Станишев със семейството си

Сергей Станишев със семейството си

Спин-скандалът или изказването на депутата от БСП Антон Кутев е опит за привличане на медийно и електорално внимание. Вестниците избраха карикатурата като най-удачно средство за визуализиране на този момент. Тъй като скандалът се движеше в диалогична форма, във вестниците той нямаше такава тежест както при другите медии. Референдумът за Белене – тема за разпределяне на електорални дялове, подета от БСП, също бе показана през карикатурата.

На фронта присъства сама и силна Кунева, която добива тенеденциозно авторитарно излъчване, делова и уверена в себе си, а политическата й формация е визуално неглижирана; българската Маргарет Тачър си отваря сериозна заявка за десен електорат на политическата сцена. Очевидна е набраната инерция от представянето й на президентските избори, тя практически не излиза от кампанийното си поведение. Показана е в активна дейност в бившите ВАЦ-ови издания, в Стандарт и Сега – като лидер сред избиратели, в срещи, сред свои съмишленици и сама на трибуната. Поведението на Кунева наподобява мъжка амбиция за управление, различна от статуквото на познатия матриархат, включващ фигури като председателя на Народното събрание Цецка Цачева, Мая Манолова от БСП, кмета Йорданка Фандъкова и еврокомисар Кристалина Георгиева.

Меглена Кунева

Меглена Кунева

Няколко думи заслужава случаят „Пуси райът”, който дежа вю беше показан през снимка на Паметника на Съветската армия в цветни качулки, няколко месеца след цветните интерпретации за кампанията „В крак с времето”. Темата е важна, защото се заговори за десидентство от нов тип. Никоя от партиите в България обаче не се възползва от информационния повод да изрази политическо отношение. Визуалният прочит на ежедневниците показа и един друг проблем, който остана неразгърнат – обвинителния процес за радикален ислям в България.
Двубоят Станишев/Борисов възкръсва по няколко линии – през визуално съревнование по европейските партийни трибуни (Станишев с председателя на ЕП Мартин Шулц и френския президент Франсоа Оланд, Борисов с Вилфрид Мартенс от ЕНП), през частното – сега Станишев е семеен с дете, а Борисов – сам; през скандала с рап-химна на Мишо Шамара, чийто казус провокира карикатуристите на ежедневниците ни.

Вестник Стандарт прави опити да представи Първанов и Станишев рамо до рамо в борбата срещу ГЕРБ. Бившият президент е в образа на съветник и нравоучител, Станишев – като политически анализатор на европейската сцена със самочувствие от класата на европейски лидер, което личи от снимките. Първанов е изместен визуално по отношение на количеството и формата на снимките в пресата.

Във визуално отношение вестник Телеграф се занимава повече със сензационни илюстрации от Биг Брадър и живота на звездите, отколкото с реалното политическо пространство. Изданието не пропуска обаче пикантния момент със сълзите на заминаващия си американски посланик Уорлик.

Изводи:

  • Лентичките, менчето и погачата се превръщат в новите символи на държавността.
  • Управляващите допускат да бъдат хванати в комични ситуации, да участват в холивудски и театрализирани сюжети. Властта е все по-демонстративно немарлива към протокола.
  • „Американизирането” на поведението на знакови фигури от властта дава пикантна и светска живост на образа им.
  • Силна и уверена Кунева – кадифената ръкавица е хвърлена към премиера Бойко Борисов.
  • Опозицията, с изключение на БСП, отсъства – тя е спяща, обезкървена и пасивна. Няма ги ДПС, Атака, СДС, ДСБ.
  • Пицата на Дянков се наложи като визуален код за бюджет.
  • В последната година от мандата рейтингите се измерват през светското представяне на политиците и през сферата на пиара.
  • Какво ще направи партията на Яне Янев и Веселин Марешки (така наречената Коалиция „Ярешки”) и дали ще има консолидация при опозицията ВМРО-Атака и как това ще се рефлектира върху зоната на политическата визуалност, остава да проследим в следващите месеци.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!