Бай Ганьо прави избори… във Фейсбук

 Ели Александрова

Ели Александрова

„Хубава работа! Защо съм Ганьо Балкански, ако няма да зная и този занаят. Ти, господине мой, тури ме в която щеш околия и ми кажи когото щеш да ти избера. Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара! Само дай ми околийския с жандармите и ми дай 1000-2000 лева”. (Алеко Константинов, „Бай Ганьо прави избори”, 1895 г.)

Повече от 100 години след като Алеко Константинов написа „Бай Ганьо прави избори”, кампанията за парламентарни избори 2013 създаде усещането за липса на каквато и да било промяна. Въпреки Фейсбук. И въпреки гражданското общество.

Възходът на „гражданското” и падението на „политическото”

Предизборната агитация беше предшествана от мощен израз на недоволство от страна на гражданите срещу монополите, партиите и политиците. Редица протести, организирани предимно в социалната мрежа, изкараха хиляди българи по улиците в страната, съживявайки спомена за събитията от 1997 г. И ако допреди няколко години клишето за липсата на гражданско общество в България се предаваше от уста на уста като вирус, то напоследък наблюдаваме възраждане и възход на „гражданското” във всичките му измерения и форми: граждански инициативи и каузи, граждански сдружения, граждански демонстрации, граждански медии, граждански листи, гражданска квота и т.н.

Процесът започна отдавна, но политическата класа изглежда подцени потенциала му и се оказа неподготвена за последиците от него. Възможностите за създаване на групи по интереси в социалните мрежи способстваха за бързия обмен на информация и идеи между потребителите. Ефективната им самоорганизация едва ли би била възможна без наличието на подобни онлайн платформи, предоставящи неограничени ресурси за въздействие чрез текст, визия и звук. Посланията за необходимостта от промяна първо обиколиха Фейсбук, след което заляха и улиците на страната. В процеса на организация на протестите социалната мрежа беше залята от патриотични и революционни призиви в многобройни групи, подтикващи гражданите към участие в масовото недоволство.

Патриотизмът е обединяваща линия в многобройните групи на недоволни от политиката граждани във Фейсбук

Патриотизмът е обединяваща линия в многобройните групи на недоволни от политиката граждани във Фейсбук

Гражданската онлайн кампания против политическите партии и субекти се визуализира предимно с националните ни символи и герои – цветовете на трибагреника, лъвовете от герба, ликовете на Левски и Ботев. Виртуалната мобилизация на патриотизма като опозиция на недобрата политика намери израз и в резултатите от изборите впоследствие.

Кулминация в процеса на възход на „гражданското” и падение на „политическото” беше оставката на правителството на ГЕРБ, в следствие на настъпилите размирици. Взимайки предвид ролята на социалната мрежа в организацията на протестите, предизвикали това събитие, възниква въпросът до къде стига нейното влияние и има ли гражданското общество чрез Фейсбук капацитет да провокира свалянето на правителства? Отговорът не би могъл да бъде еднозначен, но със сигурност трябва да отчетем значението на социалната мрежа както за популяризирането на гражданските каузи, така и като канал за прокарване на политически послания в последвалата предизборна кампания.

Избори 2013: кампанията във Фейсбук

- Не ми дрънкайте много-много, аз ви казвам, че трябва да изберем правителствени! - извика бай Ганьо и удари силно по масата.
- А бе как ще изберем правителствени, откъде ще изкопаем избиратели?…

Борбата за избиратели в кампанията за парламентарни избори 2013 се състоя на всички фронтове: от компроматни войни и търговия с гласове до агитация във Фейсбук. По-активни в социалната мрежа бяха новосформираните и по-малки партии без парламентарно представителство. За разлика от предходните избори за парламент, когато онлайн кампаниите все още не бяха приоритет, тази година много от партиите инвестираха в реклама във Фейсбук. Познати лица на политици с посланията им към потенциалните избиратели надзъртаха от каретата със спонсорирани линкове в сайта, заедно с подканяща информация за това кои приятели на потребителя вече са харесали страниците им.

Реклама на ПП АТАКА от предизборната кампания във Фейсбук

Реклама на ПП АТАКА от предизборната кампания във Фейсбук

Ако можем да отбележим затвърждаване на някаква тенденция от президентските избори през 2011 г. насам във Фейсбук, то това е популярността на Светльо Витков. Тогава той беше най-харесваният кандидат в мрежата, а сега партията му Глас народен се радва на над 48 хиляди поддръжници, с което изпреварва в пъти мнозинството от своите конкуренти. Агитацията на музиканта наподобява повече реклама на предстоящо турне, отколкото кампания за участие в парламентарни избори.

Реклама на най-популярната партия във Фейсбук – Глас народен

Реклама на най-популярната партия във Фейсбук – Глас народен

Ако онлайн кампанията на Глас народен заложи предимно на атрактивни визуализации и шоу-елемент за разпространяването на идеите си, то в представянето на втората по популярност във Фейсбук партия АТАКА преобладаваха патриотичните и националистически послания, които привлякоха одобрението на 31 хиляди потребители. Лозунгът на Меглена Кунева „Да на нормалността” и активната рекламна кампания в сайта спечели за България на гражданите 26 хиляди поддръжници или трето място по одобрение във Фейсбук. Четвърти с 18 хиляди виртуални избиратели са Демократи за силна България, следвани от Движение Модерна България с над 16 хиляди. От партиите-фаворити във Фейсбук само АТАКА се класира за парламентарно представителство след истинските избори.

Далеч по-скромна е виртуалната подкрепа за печелившите партии при реалния вот – ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако изобщо бяха включили Фейсбук като канал за комуникация с избирателите си, това бяха партиите, които рекламираха най-малко в социалната мрежа. Като че ли ГЕРБ присъства повече онлайн с разпространената в медиите и многократно споделяна във Фейсбук новина за бременната скарида, уловена от Лиляна Павлова, отколкото с координирана предизборна кампания.

Как се представиха политическите лидери в рамките на предизборната кампания във Фейсбук? Бойко Борисов продължава да бъде най-популярното политическо лице в мрежата. Въпреки събитията от последните месеци, броят на поддръжниците в най-популярния му профил продължава да нараства. От 213 хиляди в края на 2012 г., актуалният им брой вече надхвърля 224 хиляди. Меглена Кунева е втора по одобрение във Фейсбук с над 41 хиляди поддръжници. Трети е Иван Костов с близо 28 хиляди, следван от Сергей Станишев с над 17 хиляди и Волен Сидеров с над 7 хиляди.

Мнозинството лидери на партии активно използваха профилите си за агитация в предизборната кампания. Любопитен факт е, че всички те прибегнаха до един и същи способ: „омаскаряване” на конкуренцията с цел изтъкване предимствата на собствената си политика.

Битката на политическите лидери във Фейсбук: всеки срещу всеки

Битката на политическите лидери във Фейсбук: всеки срещу всеки

На принципа на разделението между „ние-добрите” и „те-лошите”, българските политици отново заложиха на стратегия „с омраза към прогрес” в предизборните си кампании. В компроматните войни и взаимното оплюване онлайн и офлайн, те пренебрегнаха факта, че в основата на програмите им, колкото и различни да са те, би следвало да стои един и същи интерес: този на България. Именно към това призоваха и гражданските гласове на протестите няколко месеца по-рано, които позаглъхнаха, но до кога? Както завършва разказът на Алеко Константинов, който винаги звучи актуално по време на избори: - Идеали? - Суета, вятър!…

Изводи

  • Организираните във Фейсбук протести, довели до оставката на правителството на ГЕРБ, повдигат въпроса за ролята на социалната мрежа в популяризирането и осъществяването на гражданските инициативи. При ескалация на социалното напрежение в страната, Фейсбук има ресурса да свърже и обедини гражданите, чиято мобилизация може да доведе до неочаквани последици.
  • Патриотичните символи доминираха визуализациите в групите за организация на протестите във Фейсбук.
  • Когато „политическото” е в криза, започва доминация на „гражданското”. Фейсбук е негова запазена територия.
  • Най-активни в предизборните кампании във Фейсбук бяха по-малките и новосформирани партии, които не се пребориха за представителство в парламента при реалния вот.
  • Предизборната кампания на политическите лидери във Фейсбук се проведе на принципа всеки срещу всеки или „с омраза към прогрес”. Липсва мотивът за общия интерес, който да обединява усилията на българската политическа класа, каквато беше повелята на гласовете от протестите.
  • Партията, която спечели избори 2013 във Фейсбук е Глас народен на Светльо Витков. Най-популярен политик в мрежата продължава да бъде Бойко Борисов.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!