Журналистите в България са все по-склонни да се отказват от свободата си

Няма как интернет медиите автоматично да стана по-демократични от останалите, казва доц. Орлин Спасов (интервю на Красен Николов, Mediapool.bg)

18 септември 2013, Автор: Орлин Спасов
Публикувана в За медиите в медиите

Публикация в Mediapool.bg, 2 септември 2013 г.

Защо България слиза в класациите за свободата на медиите, доцент Спасов?

Причините не са една или две, а и медиите не действат в изолирана сфера. В тях много ясно се оглежда общото състояние на обществото, на политиката, икономиката и културата. Сякаш има твърде малко области, в която България напоследък да не отбелязва регрес. Ето, тези дни, например, се появи информация от международно проучване, според което София е сред градовете по света, в които качеството на живот през последните пет години се е влошило най-много.

Сигурен съм, че подобни резултати в една или друга степен бихме отчели за състоянието на образованието, здравеопазването, в сферата на сигурността и т.н. Тези процеси са свързани, има нещо като мрежа от фактори, които действат паралелно и очертават общата рамка. Налице е и тревожен общ упадък на демократичната култура.

Състоянието на медиите е част от тази картина.

Скорошно изследване на Фондация “Медийна демокрация” ясно показа, че всички институции, които коментират медийната среда у нас, поставят на първо място проблема за политическия натиск върху средствата за информация. След това идват икономическите зависимости.

През последните години започнахме да говорим за олигархическа зависимост на българските медии, при която политическото и икономическото влияние са тясно преплетени. Има и други причини за упадъка – прекият натиск върху журналисти, който понякога е придружен и с физически заплахи, дефицитът на плурализъм и т.н.

Ключова особеност за България е, че влошаването на медийната среда дойде от частните медии, а не от работата на обществените телевизия и радио. БНТ и БНР успяха да се утвърдят като зона на обективност и независимост тъкмо във времето, в което България се срина в класациите. Така че все пак имаме поне два примера за сравнително добре работещи медии.

Има ли проблем с морала на самите журналисти? Защо те не протестират, както се случва навсякъде в Европа?

На този въпрос бих отговорил с въпрос. Защо почти нямаше недоволство в медиите по време на управлението на ГЕРБ? Именно през този период върху средствата за информация започна да се упражнява брутален натиск. Въпреки това нищо особено не се случи и повечето журналисти предпочетоха да кажат “пас”.

….
ВИЖ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!