Вестник 19’: „Бойко, подавай оставка!“

Мониторинг на вестник 19’, януари 2009
Автор: Рада Бетовска

Автор: Рада Бетовска

Газовата криза и националният протест са сред най-значимите събития, които белязаха началото на 2009 година у нас. Вестник 19’ обаче остави общественозначимите новини без адекватно отражение и не изневери на стила си. Сензацията и интерпретацията изпревариха фактите и „чистата информация“. В разгара на кризата медията наложи противоречив обществен ред и остави значимото на заден план. Уводни заглавия като: „Грабвайте раниците и юруш към Витоша“ (09.01.2009, бр. 86) и „Лили потроши ¼ милион на банка?“ (12.01.2009 г., брой 87) са малък пример за това.

Един голям дял от уводните заглавия за месеца обаче са насочени против столичния кмет Бойко Борисов. Критиката срещу него става все по-осезаема и като че ли още веднъж потвърждава хипотезата, че ако Градски вестник е по-скоро про-Борисов, то 19’ застъпва ролята на противник на столичния градоначалник. За пример могат да се дадат заглавията: „Няма ги новите автобуси на Бойко“ (05.01.2009 г., бр. 82), както и „800 съдят Бойко за непочистените улици“ (07.01.2009 г., бр. 84), като над това второ заглавие стои изображение на Бойко Борисов, заедно с цитата: „Огледайте се – улиците са излъскани до асфалт“.

Така за целия месец почти не липсва брой на вестник 19’, който да не съдържа поне една критическа публикация за Борисов. Облакът с етикети от уводните заглавия в изданието (създаден с помощта на Wordle) илюстрира честотата, с която неговото име се споменава:

Вестник 19’ - облак с етикети от уводни заглавия - м. януари 2009

Според редакцията всички проблеми в столицата, отразени на страниците на 19’, произтичат от недобре свършената работа на Столична община: „Оставят снега в кварталите“ (06.01.2009 г., бр. 83, стр. 7) и „Колите затъват в преспи при НДК и ‚Пирогов‘“ (09.01.2009 г., бр. 86, стр. 3) са някои от примерите. На същата страница в девети брой, в долния десен ъгъл, е поместено карето „Бойко, подавай оставка!“ с текст: „Вестник 19’ настоява за оставката на кмета на София Бойко Борисов, на зам.-кмета по чистотата Мария Бояджийска и на директора на Столичния инспекторат Веска Георгиева заради незапомнените от 30 години насам непочистени от снега улици!“ В този брой дори първата страница е анти-Борисов – на снимка, изобразяваща непочистените от снега улици в София, в горния десен ъгъл е изписано: „Бойко, ходи си в Банкя!!!“

Критиката срещу Борисов и Столична община се пренася и в рубриката „История“ (стр. 15), където в продължение на шест последователни броя върви подрубриката „Момичетата на кмета”. Тя е посветена на заместник-кметове в общината, които 19’ силно критикува и на места дори осмива. Сред тях са зам.-кметът „Инвестиции и строителство“ Ирина Савина, зам.-кметът „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Йорданка Фандъкова, зам.-кметът „Eвропейска интеграция, законност и обществен ред“ Юлия Ненкова, директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева и др.

Въпреки че голяма част от вътрешните новини във вестника са посветени на нападки срещу Борисов, облакът от етикети, получен от рубриката „България – новини“ (втора страница на изданието) показва, че присъствието на НДСВ на страниците на 19’ е водещо за месеца (за разлика от предходния декември, когато най-често споменаваното политическо движение е ГЕРБ).

Вестник 19’ - облак с етикети от рубриката "България-Новини" - м. януари 2009

Този факт може да се обясни със серията публикации във вестника, които  отразяват предложението на НДСВ за провеждането на парламентарни избори и на избори за европейски парламент в един ден.

БСП и ГЕРБ са другите политически движения у нас, които се споменават с най-голяма честота през януари, следвани от ДПС с едва забележимо присъствие. Нормално е обаче фокусът в рубриката „България – новини“ да е насочен към конфликта управляващи-опозиция, имайки предвид ключовите за януари събития, при които БСП трябваше да се защитава от критиката на опозицията, като че ли най-силно изразена в лицето на ГЕРБ.

В тази насока може да се разгледа съотношението между водещите политически фигури и броя публикации за тях, поместени във вестник 19’ през януари.

Личности

Бойко

Борисов

Сергей

Станишев

Ахмед Доган

Волен Сидеров

Иван

Костов

Симеон

Сакскобургготски

Брой публикации

30

31

8

5

8

4

 

Бойко Борисов

Както вече беше казано по-горе, столичният кмет подлежи на критика в почти всички публикации, които изданието му посвещава. Вестникът дори настоява за оставката на Борисов, а „изненадите“, които причини обилния снеговалеж в София, проблемите с трафика, улиците и градоустройството, посегателствата над зелените площи и др. са сред най-широко засегнатите теми на страниците на 19’ през януари.

Интересно е обаче, че визуални репрезентации на Борисов в печатния вариант на вестника липсват, за разлика от електронните публикации.

СнеговалежСтроителство

Сергей Станишев

Името на българския министър-председател се среща през януари толкова често, колкото и това на Бойко Борисов. То е обвързано най-вече с темите за световната финансова криза, както и за конфликта с газта. На протестите, които протекоха пред НС, вестник 19’ като че ли не отделя полагаемото внимание. Тонът в публикациите за Станишев обаче е доста различен от този, който редакцията използва за кмета – липсва острата критика, която е насочена срещу Бойко; отношението на медията е по-скоро неутрално.

Сергей СтанишевСергей Станишев

Останалите политически лидери у нас доста изостават по брой публикации, в сравнение с гореизброените фигури – в 19’ месец януари „принадлежи“ на Борисов и Станишев.

По отношение на партийните репрезентации, таблицата по-долу илюстрира кои партии имат най-широко покритие на страниците на вестника през миналия месец.

Партия

БСП

ГЕРБ

ДПС

АТАКА

НДСВ

СДС

ДСБ

Брой

публикации

9

8

6

1

8

3

4

 

Интересен тук е случаят с НДСВ, на която са посветени толкова публикации, колкото на БСП и на ГЕРБ. Материалите за НДСВ са обвързани основно с предложението й предстоящите избори да се проведат в един ден.

По отношение на темата за предсрочните избори, на 28.01.2009 г. 19’ излиза с публикацията „Не щем предсрочни избори“, в която се позовава на изследване на ГАЛЪП, според което „едва 25% от българите подкрепят идеята, докато 55% се обявават твърдо против нея“.

Изводи

  • - Сензацията и интерпретацията отново изпреварват фактите и „чистата информация“ – начин на поднасяне на новините, към който 19’ строго се придържа.
  • - Вестникът открито призовава Бойко Борисов да подаде оставка; критиката срещу него продължава да ескалира и през месец януари.
  • - Събитията около националния протест не са отразени адекватно.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!