КРИЗА 3 в 1 или как събитията през януари образуваха „неочаквано добра комбинация”

Мониторинг на Градски вестник, януари 2009

18 февруари 2009, Автор: Диляна Драгомирова
Публикувана в Анализи, Безплатни всекидневници, Лаборатория за медиен мониторинг

Автор: Диляна Драгомирова

Автор: Диляна Драгомирова

Криза. Финансова, газова, на доверие. Това бяха ключовите събития, които вълнуваха обществеността и медиите през изминалия месец. Те създадоха неочаквано добри предпоставки  за опозицията да отправя нападки, да критикува правителството, та дори и да си направи PR на техен гръб. Задълбочаването на финансовите и икономически проблеми в световен мащаб, спирането на газа и националните протести са основните теми за януари и в Градски вестник.

Градски вестник - уводни заглавия, януари 2009

Уводни заглавия

Анализът на уводните заглавия, направен с помощта на  Wordle, показва кои са най- често употребяваните в тях думи. И този път това са „София“, „столицата“, „Борисов“, което е типично за  Градски вестник, като се има предвид неговия регионален характер. За разлика от декември, когато ключовите думи бяха свързани предимно с теми, вълнуващи само столичани (като парното, трафика и боклука), този месец на преден план излизат таговете, обвързани с националните проблеми – „протест“, „студенти“, „еколози“, „фермери“ и „МВР“ са едни от най-често употребяваните думи във връзка с националните протести, „пари“ и „лева“ в контекста на финансовата криза, „газ“, „газове“ и „Русия“ с отразяването на газовата криза. Учудващо в облака се появява и „президентът“, който през изминалия месец беше извън обсега на медийния интерес. Присъствието му в уводните заглавия за януари се обвързва с опитите за решаване на газовия проблем и подкрепата му за провеждане на изборите през 2009 г. в един ден. Разбира се, таговете свързани с проблемите на столичани не отсъстват, макар и да са на по-заден план: „такса“, „задръствания“, „забавачки“.

Колонката на Бойко Борисов

Градски вестник - колонката на Бойко Борисов, януари 2009

Интересна за наблюдение и този месец е традиционната колонка на Бойко Борисов в Градски вестник. Едни от най-употребяваните от него думи са същите като през декември – „София“, „пари“, „криза“, „трябва“, „аз“. Столичният кмет продължава да използва повелителни глаголи и местоимения от 1 л., ед.ч., които подсилват неговите изказвания. През януари неговата колонка отново служи като трибуна за нападки към правителството. В статията „Извинявам се на софиянци за студеното вместо управляващите“ от 14-ти януари той открито отправя обвинения към президента и премиера за несправянето с газовата криза. В останалите си изказвания прави равносметка за постигнатото от общината през изминалата 2008 г. и сам се хвали за добре свършената от него работа. Положителният образ, който му изгражда Градски вестник обаче явно не се приема безрезервно от неговите читатели. На уеб страницата на ежедневника www.gradski.bg има опция за коментари на всяка публикация. Голяма част  от посетителите, които са изразили своето мнение, са настроени отрицателно към Бойко Борисов. Те открито изразяват своето недоволство, недоверие и използват груби нападки.

В броя от 7-ми януари Градски вестник публикува откъси от интервю на БНТ със столичния кмет, озаглавено „Аз ли съм виновен, че мога да свиря на пиано, а Станишев не може?!“ (може да се прочете на http://www.gradski.bg/show.php?storyid=609153). В него Бойко Борисов за пореден път отправя атаки към своя главен опонент. Независимо какъв въпрос му е зададен, той винаги успява да отклони същината на отговора така, че да изобрази себе си в позитивна светлина, а премиера в негативна. Начинът на изразяване на кмета обаче очевидно не допада на читателите. Вместо да постигнат предполагаемия положителен ефект, неговите изказвания предизвикват у тях гняв и  насмешка. В коментарите под интервюто много от потребителите намират несъответствия между тези и предишни негови твърдения.

Преекспонирането на медийния образ на столичния кмет и всевъзможните му PR акции (участие в сериала „Забранена любов“; участието в предаването „Това го знае всяко хлапе“, свиренето на пиано по време на коледно тържество) по-скоро изиграват лоша шега, отколкото да изграждат положителен имидж. Те може и да имат ефект върху населението от провинцията, но за аудиторията на Градски вестник, която ежедневно се сблъсква с проблемите в столицата, са по-скоро смехотворни.

Личности

Бойко Борисов

Сергей Станишев

Ахмед Доган

Волен Сидеров

Георги
Първанов
Симеон Сакскобурготски

Иван Костов

Брой публикации

15

14

1

0

6

0

1

 

Личности и брой публикации

Бойко Борисов

Инвазията на присъствие на Бойко Борисов в ежедневника се потвърждава и от броя публикации, свързани с него през януари. Също както миналия месец, той води класацията с общо 15 материала. Значителна част от тях са директни упреци към правителството и към Сергей Станишев. Интересни са разностранните ПР изяви на кмета: на 23-ти януари е публикувана статията „Бойко Борисов споделя с децата коя е книгата на живота му“, в която се съобщава, че децата са избрали именно него измежду известни личности, за да открие Клуб на писателя в Столична библиотека. След като през септември миналата година премиерът изнесе лекция в Харвард, неформалният лидер на ГЕРБ не остана по-назад  в надпреварата – на 26-ти януари в Градски вестник бе оповестено, че той също е поканен да чете в престижния университет. Не може да не отбележим и отличието, с което се сдоби Бойко Борисов – на 29-ти януари в ежедневника се съобщи, че за 2-ра поредна година той печели отличието на Дарик радио за „Политик на годината“. Още на следващия ден награденият изрази своето разочарование: „За първи път не се чувствам достатъчно щастлив от получената награда, защото съревнованието беше между мен и никой“. Самоизтъкването на столичния кмет и различните роли, в които се превъплъщава през януари отново допринасят за образа му на „всеможещ“ и „всезнаещ“. Той се допълва и от снимките в ежедневника, в които можем да го видим както облечен с  полуполо, комбинирано с любимата шапка LAPD (Los Angeles Police Department), така и в елегантен костюм, съчетан с тениска или риза, в зависимост от случая.

Бойко Борисов - облекло

Сергей Станишев

Като отлика от декември, когато разликата между публикациите за премиера и кмета беше драстична, този път Сергей Станишев изостава само с 1 материал по-малко. 14-те статии обаче не му помагат за изграждането на позитивен образ. Напротив – по-голямата част от тях са свързани с невъзможността за справяне с газовата криза. На 7-ми януари Градски вестник излиза с уводно заглавие „(С)газени“ заедно със снимка на премиера на 1-ва страница. Интересното е, че на същата страница е публикувано и пиперливото заглавие на интервюто със столичния кмет „Аз ли съм виновен, че мога да свиря на пиано, а Станишев не може?!“. Комбинацията допринася за внушаване на негативно отношение към лидера на БСП. В следващия брой на Градски вестник от 8-ми януари ключовите статии отново са свързани с газовата криза. Публикувана е и снимка на премиера, хванал се за главата, която подчертава безизходната ситуация, в която се намираше страната и невъзможността за решаване на проблема.

Градски вестник - "(С)газени"

Георги Първанов

Първанов срещу БСПУчудващо на 3-то място според броя на публикациите се нарежда Георги Първанов, който през декември тотално отсъстваше от обсега на медиите и на безплатния ежедневник. Неговият образ се появява в контекста на проблемите с газа и идеята му за отваряне на 3-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Интересна снимка на президента с премиера публикува Градски вестник на първата си страница от 22-ри януари под уводното си заглавие „Първанов срещу БСП – иска 2 избора в един ден“. Тя изразява разминаването в мненията на държавния глава и партията. Първанови в ТокиоДруга новина, свързана с него е гостуването му в Япония, което е представено едновременно сериозно – в публикация от 27 Януари, подкрепено със снимка и комично – на 28 януари с материал, озаглавен „Анджелина Джоли, Брад Пит и Първанови в Токио“, който коментира по забавен начин едновременното присъствие на „двете звездни двойки“ в японската столица.

С по-малък брой публикации този месец е Иван Костов, който през декември се появяваше по-често около избора за лидер на СДС. Ахмед Доган също присъства само в един материал, свързан отново с проверката на неговите имоти. От медийната сцена напълно липсват Волен Сидеров и Симеон Сакскобурготски.

Партии и брой публикации

Партия

ГЕРБ

БСП

ДПС

АТАКА

СДС

ДСБ

НДСВ

Брой публикации

6

9

1

2

7

4

3

 

Тенденцията, която се забеляза през декември – партиите да се асоциират повече чрез своите лидери, остана валидна и през януари. С най-много публикации са БСП – 9, отново  обвързани с газовата криза, следвани от ГЕРБ – 6, които са представени с колебанията около таксата за смет. Отново значително внимание е отделено и на СДС – 7 публикации – главно на вълненията около избора на главен секретар на партията. НДСВ присъства чрез своите идеи за провеждането на изборите в 1 ден и с номинацията на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО. За ДСБ има 4 материала за януари, свързани с идеите им за предизборни коалиции. Най-малко представени са АТАКА и ДПС, съответно с по 2 и 1 публикации. Интересна е появата за 1-ви път на партията на Христо Ковачки – Движение НАПРЕД – в материал от 19-ти януари, във връзка с организирания от тях митинг за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй.

Кой щеше да влезе в Парламента, ако изборите бяха днес?

Такава статия публикува Градски вестник на 28-ми януари, в която представи данни от януарското социологическо проучване на „Галъп“. Според него, ако изборите бяха проведени този месец, 4 от партиите щяха да влязат в Парламента.

Кой щеше да влезе в Парламента, ако изборите бяха днес?

Изследването сочи, че за ГЕРБ в момента са готови да гласуват 24, 1%, за БСП – 20,3%, за ДПС – 8% и за „Атака“ – 6,2%. Шансове имат и СДС, за които са готови да пуснат бюлетина 2,8% от избирателите, и ДСБ – 1,9%.  Социолозите посочват също така, че кабинетът „Станишев“ е един от най-необичаните досега у нас – със 76% неодобрение и с едва 15% одобрение. За това имахме явни доказателства този месец – кризата на доверие даде своя отзвук в националните протести.

Изводи

1. Фокусът на събитията в Градски вестник се измества от регионалните към националните проблеми.

2. Преекспонирането на изказванията и PR изявите на Бойко Борисов предизвикат у читателите на ежедневника негативни реакции.

3. Кризата в доверието към властта ескалира в национални протести. Кабинетът „Станишев“ е един от най-необичаните досега у нас.

4. Според проучването на „Галъп“, ако изборите бяха проведени този месец, общественото мнение щеше да подкрепи невъзможната на пръв поглед коалиция ГЕРБ –  БСП.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!