Статуквото на/в онлайн средата

3 февруари 2015, Автор: Гергана Куцева
Публикувана в Анализи, Годишен доклад 2014, Лаборатория за медиен мониторинг

Автор: Гергана Куцева

Автор: Гергана Куцева

Медиите след 25 години преход

Отбелязвайки 25 години от началото на прехода в България, темата за свободата на медиите продължава да е във фокуса на общественото внимание. Усещането, че има нещо счупено в политическия демократичен модел в България, съпътствано от недоволство срещу цялата политическа класа, естествено насочва вниманието към медиите, защото именно те са сред основополагащите инструменти за изграждане и поддържане на демокрацията.

Изострянето на обществените отношения и политическата нестабилност, следствие от двете протестни вълни през 2013 г. (февруарските – срещу високите цени на електроенергията и парното, и юнските, продължили и през 2014 г. – предизвикани от спорното назначение на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС) повишиха очакванията и критичността на гражданите към употребата на медиите като инструмент за влияние от страна на техните собственици и като обслужващ персонал от страна на властимащите.

Заключенията, че са подложени на политически и икономически натиск, че журналистите си налагат силна неофициална автоцензурата, избягват определени теми или ги отразяват тенденциозно, че съдействат за разпространение на дезинформация и пропаганда, че изданията се използват за разчистване на сметки с опоненти и пр., добиват все по-широка масовост. Настояването за качествено медийно съдържание и за разширяване на мерките за гарантиране на повече прозрачност на медийната собственост стана все по-актуално през изминалата година, но все още сме далеч от обществен консенсус относно ролята на медиите в/за една демократична държава.

През февруари 2014 г. изследване на фондация „Медийна демокрация” и на фондация „Конрад Аденауер” идентифицира критичен праг от само 14% (а в София едва 7%) вярващи, че пресата в България е независима и обективна. Загубата на доверие в медиите съвсем естествено тласна аудиторията към алтернативни онлайн източници и социални мрежи в търсене на информация. Разрастват се алтернативните канали за информация в интернет като блогове, независими информационни сайтове и Фейсбук като виртуална агора, където специалисти и обществено ангажирани потребители водят експертен дебат, предлагат анализи и/или споделят алтернативни гледни точки към актуални събития. Този по-същество частен дискурс все по-често се изнася на страниците на традиционните медии и алтернативната публичност добива все по-голяма роля при формиране на общественото мнение. Тяхното влияние обаче не бива да бъде надценявано, особено предвид факта, че по данни на НСИ за 2014 г. 37% от българите никога не са използвали интернет. Допълнителен проблем се явява властовото инструмен-тализиране на онлайн средата и появата на уж независими информационни канали, които съдействат за разпространението на дезинформация, пренебрегват базови професионални и етични стандарти, но, въпреки това, биват легитимирани от властовия елит като „качествени медии” (случаят с годишнината на информационна агенция „Пик”).

Тенденции, които си приличат

Година след година констатациите за медийната среда и качеството на журналистиката в България смущаващо силно си приличат. По сходен начин наблюдението на информационното съдържание в интернет (новинарски портали и сайтове, онлайн версии на печатни и електронни медии и на информационни агенции) през 2014 г. изисква преповтаряне на констатации, направени предходни години.

Видима тенденция е продължаващото политизиране на онлайн новините, особено силно изразена през 2013 г. Политическите теми за втора поредна година превъзхождат международните новини и любимите на медиите криминални сюжети и инциденти (фигура 1).

Увеличение на политическите теми се наблюдава и на ниво топ новини (фигура 2), където международните събития са изместени от традиционната си първа позиция. И то въпреки значителния отзвук от въоръжените конфликти, които белязаха 2014 година – кризата в Украйна, войната в Сирия и действията на Ислямска държава.

Единственото международно събитие, което оставя силен отпечатък върху отразяването, е Световното първенство по футбол в Бразилия, което, заедно с убедителния напредък в ранглистата на българския тенисист Григор Димитров, доведе до прецедент в процентното съотношение на категориите новини (от 2009 година насам) и изведе спортната рубрика до трета по обем категория, изпреварвайки международните теми.

Не е изненада и засиленият фокус върху икономическите теми в сравнение с 2013 г., продиктуван изключително от кризата в банковата система и фалита на Корпоративна търговска банка.

Фигура 1. Динамика на категориите новини, 2009–2014 г.

Фигура 1. Динамика на категориите новини, 2009–2014 г.

Горните наблюдения подсказват няколко възможни хипотези, насочващи към различни проблеми в медийната среда, които ще търсят своето потвърждение през 2015 г.

Българските (онлайн) медии са трайно политизирани. Нестабилният политически ландшафт държи и общество, и медии в очакване на предсрочни избори и де факто в постоянна предизборна ситуация, което води до инструментализиране на средствата за масово осведомяване за партийна агитация и пропаганда.

Българските (онлайн) медии се провинциализират. Парливите международни теми изискват добро познаване на геополитическата ситуация, както и изградена кореспондентска мрежа – ресурс, който вероятно онлайн изданията не притежават.

От друга страна, това може да е и сигнал, че новинарските сайтове се професионализират. От места, които акумулират предимно чуждо съдържание, излъчено от международни телеграфни агенции и световни медии, се превръщат в производители на собствени новини, макар и в един ограничен ареал.

Динамиката в категориите новини и по-конкретно значителното увеличение на спортните теми може да се тълкува като отстъпване от основната функция на медиите – да информират и да съдействат за обществения дебат по важни теми, за сметка на предимно развлекателната им функция, която позволява безопасна „неутралност”.

Фигура 2. Сравнение на категориите, в които попадат водещите новини,  2012–2014 г.

Фигура 2. Сравнение на категориите, в които попадат водещите новини, 2012–2014 г.

Политическите субекти в информационните потоци

Институционалното отразяване доминира при подбора на актуалните субекти в медиите, така че не е изненадващ изводът, че всяка смяна на властта в последните години води до динамика и промяна на политическите лица, върху които се концентрира медийният прожектор, а алтернативните субекти, както и бившите управляващи, са изтласквани в периферията на отразяването (фигура 3).

Фигура 3. Водещи субекти в новините в проценти. Сравнението е между политически фигури, които имат статистически значимо присъствие, и са изключени субектите, чието споменаване е епизодично.

Фигура 3. Водещи субекти в новините в проценти. Сравнението е между политически фигури, които имат статистически значимо присъствие, и са изключени субектите, чието споменаване е епизодично.

През 2014 г. най-висока честота на присъствие имат партийните лидери в качеството им на говорители на съответната политическа сила. Бойко Борисов, макар и да удържа първата позиция, все още не си е възвърнал ролята на вездесъщ коментатор на събитията и често е в позицията на обект на оценяване. Дясната му ръка Цветан Цветанов постепенно изпада надолу в класацията (9% за 2013 срещу 5% за 2014). Слабо е присъствието на други представители на ГЕРБ.

Росен Плевнелиев запазва втората си позиция – пряка функция от нарасналата тежест на фигурата на президента в политическата криза, назначаването на служебното правителство и трудното конструиране на новия кабинет.

Уверено на медийната сцена през 2014 г. се изправят Николай Бареков (като субект) и Делян Пеевски и Цветан Василев (като обекти на оценка).

Симптоматична е относително високата честота на присъствие на лидерите на националистическите партии Волен Сидеров и Валери Симеонов, доскоро неглижирани в информационните потоци, което опасно легитимира национал-популистката реторика.

Лидерите на АБВ Георги Първанов и Румен Петков пък присъстват почти наравно със своите колеги отляво – Сергей Станишев и Михаил Миков.

Дясното политическо пространство е слабо представено на субектно ниво, но заема трето място на ниво партии (фигура 4).

Валидно е заключението, че присъствието в новините на политическите сили отразява и утвърждава новото управленско статукво, където, освен Реформаторския блок, напред се придвижват АБВ и Патриотичният фронт.

Фигура 4. Процентно съотношение между партиите въз основа на всички, открити в заглавията на клъстерите в анализирания новинарски масив.

Фигура 4. Процентно съотношение между партиите въз основа на всички, открити в заглавията на клъстерите в анализирания новинарски масив.

През цялата 2014 г. се запази тенденцията отразяването на политиката да минава през речта на омразата. Самият политически дискурс наложи като норма взаимното дискредитиране и конфликтът като водещ код в отразяването. Скандалите и компроматите, обидата и клеветата бяха централни медийни сюжети не само в предизборните периоди, трайно нарушавайки екологията на публичния разговор. Все по-актуален става въпросът до каква степен ожесточената лична ненавист влияе върху политическите решения и може ли в подобна негативна публична среда да бъде постигнат консенсус относно жизненоважни за обществото ни реформи в сектори, които пряко влияят върху качеството на живот на българските граждани.

обратно към съдържанието

Comments are closed.