ДАНСинг старс или Танцът на медиите с властта

Клиповете с политическо съдържание във VBox7 и YouTube, септември - ноември 2009
Автор: Юлия Роне

Автор: Юлия Роне

Котараци, изчезнали доклади и една външна министърка се завъртяха във вихъра на танца от септември до началото на ноември 2009. Във Vbox7 се забеляза значителен превес на материалите, свалени от медии, спрямо аматьорските клипове - така при Бойко Борисов имаме 17 аматьорски клипа спрямо 278 медийни за периода 1.09-15.11.2009. Всъщност медиите се оказаха така прелестно необективни, ангажирани и ентусиазирани в отношението си към премиера, че до голяма степен самите те заместиха аматьорското вдъхновение. Обстойните откъси от предавания, качени в българския Vbox7, позволиха на интернет потребителя сам да проследи драматичния пирует на нашата журналистика, който завърши с дълбок поклон пред властта. В новата българска политика всички танцуват: Румяна Желева танцува румба, Бойко Борисов – танца на победата, старото управление – нестинарски танц върху огън, при който на всеки няколко дни някой изгаря в поредния скандал. Най-интересен от всичко обаче е танцът на медиите, които се сработиха в брилянтен дует с управляващите. Дует, в който журналистите подскачат наоколо, покланят се, оставят се в добрите ръце на властта и дори поднасят цветя на сценичния си партньор. Дует, в който те са водени от начало докрай и умело играят по свирката на сигурния си партньор. Или както гласи заглавието на известната книга на Харуки Мураками: Танцувай, танцувай, танцувай.

Калина Петкова находчиво отбелязва в доклада си за месец септември, че истинските „господари на ефира” в Република България са управляващите. Феноменът, който тя наблюдава на телевизионния екран, а именно – засилване присъствието и популярността на лица от ГЕРБ – се наблюдава особено ясно и в българския видео сайт Vbox7. Румяна Желева има вече 12 клипа там, като най-популярно е изпълнението й във „Вип Данс”с 4444 гледания.

Последна румба във Вашингтон

Един от най-скандалните филми на Бернардо Бертолучи е „Последно танго в Париж”. Един от скандалните въпроси през изминалите месеци се оказа отзоваването на българските посланици във Вашингтон и Анкара от министър Румяна Желева. Всъщност оповестяването на отзоваването любопитно съвпадна по време с нейната румба въп „Вип Данс”. Оставяме без коментар факта, че външният министър на Република България се появи в предаване, където участници са Сашка Васева и Нед от Вип Брадър. В танца важно е движението, пластиката, а не думите:

dance_12
dance_22
dance_31

С оглед на отзоваването на посланиците обаче може би си струва да обърнем внимание и на текста на румбата, който е тревожно-симптоматичен: „Не казвай нищо, просто прегърни ме. Погледът ти ми е достатъчен, за да разбера, че си отиваш…” (Y no me digas nada, sólo abrázame. Me basta tu mirada para comprender que tú te iras…)

„Малката пица” или Money Makes the World Go Round

pizza1 dyankov

Sofia Dance - Йорданка Фандъкова

fandukova
Битката за кметското място на София е отразена в 14 клипа във Vbox7. От тях само един е предизборен и събира 79 гледания. Като цяло клиповете от кампанията не надвишават 100 гледания. Единствено гостуването на Фандъкова в предаването Модерно привлича повече посетители – 227. В клиповете Фандъкова дава усмихнато лице на здравата ръка на властта. Ако лицето на бюлетината е Фандъкова, то гърбът й е Бойко Борисов. При всички положения, това се оказва достатъчно здрав гръб. Голямата сила на партия ГЕРБ се оказва именно отборната игра, ансамбловото изпълнение, водено с увереност от премиера, който лансира цяла серия от партньори – образи, които стъпват на медийната сцена, за да останат. Танцуващи звезди, които получават своята светлина, отразявайки неговата.

Танго за двама

В последното тримесечие СДС и ДСБ останаха извън интереса на ъплоудърите във Vbox7. Единственият клип, свързан с избор на кмет на столицата – традиционен син бастион – беше репортаж от конференция на СДС, в който заместник-председателят на СДС-София Любен Петров споделя разочарованието си, че вместо широк десен проект е направена двойна коалиция - „танго за двама”, в което на СДС „се падна женската роля”. Кадрите от конференцията определено носят напрегнатата атмосфера на тангото, раздирано от страст, ревност и обвинения. Неспособността да се излъчи собствен кандидат за местните избори и раздорите в СДС може би са причина и за сериозния спад в популярността й в Интернет след възхода около парламентарните избори.

Волна програмa

Във видео сайтовете се отчита спад в популярността и на друга партия. Неизменният лидер във Vbox7 в първата половина на 2009 – партия Атака – губи своята първа позиция за сметка на ГЕРБ. Вероятно това е свързано с подкрепата от страна на Волен Сидеров към управляващите и недоумението на симпатизантите на партията към новия курс в нейната политика. Значително намалява броят на клиповете за Атака на СКАТ. Всъщност известно е и обяснението на този феномен – ако до този момент СКАТ е била програмата на Волен, сега това става волна програма на независими депутати. Атака губи своята партийна телевизия, но за сметка на това зачестяват гостуванията на Волен Сидеров в традиционните медии. Съдейки по клиповете във видео сайтовете медийното табу върху личността на Волен започва да се вдига – можем да видим негови гостувания в „Панорама” и „Денят започва” по БНТ, в Станция Нова, На Барекадата, в ефира на Pro.bg. и телевизия Европа – безпрецедентно голям брой гостувания за лидера на Атака. Явно самият Волен Сидеров минава към по-свободна политическа програма, пренасочва се към гъвкава политика и готовност за компромиси. Разбира се, някой задължителни елементи остават – като критиката към ДПС и БСП и настояването за премахването на новините на турски език. Като цяло обаче не може да не се забележи тенденцията към отваряне на партията към медиите. Волността на Волен обаче преминава границата в най-известния клип с негово участие за изминалите месеци, а именно изказването, известно като Сергей, -гей, -гей.

volen

Най-тревожно за демокрацията в това изказване е фактът, че председателят на Народното събрание – Цецка Цачева, която отговаря за спазването на добрия тон в парламентарната зала, сама се смее. В танца на новата власт всички удари под кръста са позволени, а който е паднал не може да очаква нищо друго освен смеха на триумфиращите конкуренти. На преден план виждаме Волен Сидеров, който нарича бившия премиер на България „гей”, на втори план – председателя на Народното събрание, която се смее, на трети – знамената на Република България и на Европейския съюз.

Hello Loneliness – танцът на отпадащите

bsp

Няма милост към победения. В политичската игра всичко е позволено. Нападките към Сергей Станишев идват преди всичко от собствената му партия. Епична възстановка на конгреса на БСП предлагат „Господари на ефира”. Виждаме как последователно Младен Червеняков, Татяна Дончева и Румен Овчаров нападат бившия премиер, за да обвини после самият той на свой ред партията, че прилича „повече на банда негодници отколкото на съмишленици”.

sergei

Всъщност, като изключим два клипа с гостувания на екс-премиера съответно в „Нека говорят” и „Панорама” всички останали клипове за него (23 на брой) във Vbox7 за периода 1.09 -15.11 са негативни. Стига се дори до съществуването на клип със заглавие Сергей Станишев е педерас и комунист долен. Настроенията в Интернет обаче трудно могат да шокират повече от развихрилата се в официалните медии анти-Станишев вълна. Обидното изказване на Сидеров изглежда като небрежна закачка на фона на обсесивното внимание, което настоящият премиер отделя на своя предшественик. Бойко Борисов уличава Станишев в прикриване и изнасяне на информация от ДАНС и настоява за сваляне на имунитета му; обвинява го непрестанно в злоупотреби и некомпетентност : „той просто заличи и унищожи възможностите на държавата да се съпротивлява срещу организираната престъпност”. Ключовото обвинение на премиера отново засяга мъжествеността на Станишев – „човекът не е бил в казармата, не знае как се работи със секретни документи”.

Ключовите елементи в танцовия стил се оказват скандалите, които услужливо се разтръбяват. Музиката се поръчва, а медиите изпълняват. Любопитното е, че Станишев приема предизвикателството и се включва в медийното надиграване, което за него в така създалите се обстоятелства е по-скоро хроника на една предизвестена смърт. Бившият премиер настоява да се проведе разследване на кръг около настоящия премиер с кодово име „Котараците”. Политическата договореност у нас в стил „да не се дебнем, за да не се хващаме” е нарушена. Котараци и невестулка се дебнат взаимно в танца на смяна на властта. Но докато Борисов играе в ансамбъл, за Станишев остава соловото изпълнение.

cat

ДАНСинг старс

Скандалите в ДАНС закономерно намериха отражение и във Vbox7. Ситуацията в агенцията беше представена чрез серия от критични репортажи, копирани от телевизията, които могат да се подведат под общия знаменател: Бойко Борисов критикува предишното управление. От скандалните разкрития се премина към по-софистицирани форми на коментар, като например Лекция на ББ как се работи със секретни документи, за да се достигне до философско обобщение: В ДАНС много вожд, малко индианци. ДАНС се превърна в ябълката на раздора, фокус на медийното и обществено внимание, върховен източник на легитимация посредством отричане на старата власт. Дансинг звездите се оказаха именно новите управляващи, които заложиха на добре познатата схема – скандално разкритие, намиране на виновника, разрешаване на случая. И всичко това пряко по телевизията. Нещо като полицейски сериал, само че с реално действащи държавни служби.

Lord of the Dance

zhivkov

Вождът на танца е самият Бойко Борисов. Неговото всъмогъщество е отразено във Vbox7 не само в броя на клиповете (278 за наблюдавания период), но и в тяхното съдържание. Премиерът е въплъщение на всеприсъствието на властта. Със своята лека стъпка той е навсякъде. В българския видео сайт го виждаме да говори пред студенти, да посещава полигона в Ново село, да прави първа копка на фабрика за дрехи, да бъде възпяван от Сашка Васева. Всяко от тези действия на Вожда на танца се отразява от верния народ във видео трибуната.

Но Бойко Борисов е не просто навсякъде, в народното съзнание той е и винаги. Той е живият медиатор на нашата политика, който свързва минало и настояще, здравата нишка, която гарантира приемствеността и обвързва настоящето с властта на Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски. Във връзка с 20-годишнината от 89 година особено популярни стават кадрите на настоящия премиер като охрана на Живков и Царя. 20 години след идването на демокрацията вестник „Гласове” предлага колаж, обсъден в студиото на Челюсти, на който виждаме сдвоения образ Живков-Борисов. Времевият аспект на властта в медийното й представяне се засилва и от факта, че на 9 ноември се навършват 100 дни от управлението на новото правителство. В интервю за Станция Нова Борисов отговаря на една усмихната и уклончива Диана Найденова. От ефира на БТВ пък Бареков със симптоматична фройдистка грешка коментира 100-годишнината на премиера начело на Държавата. Бойко Борисов не просто е бил, той и ще бъде. И ако някои коментират критично неговото амплоа на служител на Живков, то преобладаващата част от интернет потребителите се задоволяват с коментари от рода на „пич”, „Бойко на младини” и „много е готин”(http://www.vbox7.com/play:c600ce1c).

Ако трябва да очертаем мястото на Бойко Борисов в нашия преход, ще забележим, че той е не етически, а есетически феномен. Фантазъм, който кара жените да мечтаят, а мъжете да му подражават. Вождът на народа, който е толкова успешен, именно защото е толкова близо до народа. Тато е заменен с Бате.

boyko

Врагът на народа, както можем да предположим, се оказва предишната власт – корумпирана, престъпна и некомпетентна. Тя бива линчувана не на селския площад, а в медиите, които предоставят своите камери. Така един от най-любопитните клипове за премиера показва как той се кара на заместник-кмета на Благоевград като на провинило се дете:

boyko1

Но не само заместник-кмета на Благоевград пострада от гнева на Борисов, а и самият Първанов. В медиите се развихри спор между премиер и президент. Докато Първанов биваше обвиняван за агентурно минало, Бойко Борисов неппрестанно трябваше да изтъква, че управлението му не е авторитарно и репресивно. Високо вдигнати вежди, гневен поглед и агресивно заявяване на позиция – това са само някои от ходовете на премиера, които целят да покажат кой ще води танца оттук-нататък.

Изводи:

  • Настъпи затишие за ъплоудърите във Vbox7. Броят на авторските клипове рязко спадна за сметка на възпроизвежданите от медиите клипове. Качват се все по-големи откъси (над 15 мин.) в сравнение с предишните месеци. В периода 1.09 – 15.11 традиционните медии завзеха видеосоциалните мрежи.
  • Водещ е образът на Бойко Борисов с най-голям брой клипове, почти повсвеместно позитивни. Премиерът е представен в качеството му на вожд, който е навсякъде (Франция, полигона Ново село, откриване на детска градина в София) и винаги (от Живковово време чак досега и за 100 години напред). Качват се интервюта от медиите, в които липсва анализ, критика и множественост на перспективите. Възхвалата – закачливо-развлекателна - на Борисов в телевизията (с изключение на СКАТ) не се отличава особено от предишните клипове на фенове във Vbox7. Именно затова тя така умело ги замества.
  • Все по-голяма популярност придобиват министрите на Борисов, истински лъвове на властта, които следват подхода на заиграване с медиите (участие в шоу предавания като Вип Данс, Модерно, и пр.).
  • Волен Сидеров и Атака имат значително по-малко клипове отколкото в предишни месеци. Силно се усеща липсата на клипове за Атака на СКАТ. За сметка на това Волен Сидеров разширява и разнообразява своето присъствие в традиционните медии и във Vbox7 можем да проследим негови интервюта в националните телевизии.
  • БСП и СДС – традиционното ляво и традиционното дясно – са раздирани от скандали. Наблюдава се вълна на негативно отношение спрямо Станишев. На този фон ГЕРБ и Атака изплуват като все по-предпочитани медийни партньори.
  • Скандалите с ДАНС, с президента и Станишев позволяват на Борисов да скъса напълно с предишната власт. Новото е добро, справедливо и разумно. Старото – лошо, корумпирано и неопитно. Основното оръжие, с което новата власт доубива старата, са медиите.

Разгръщайки метафората на Калина Петкова за „господарите на ефира”, можем да отбележим, че новото българско правителство се е превърнало в предаване, което трупа популярност, като разкрива гафовете на останалите. И ако управляващите са всепризнатите „господари на ефира”, то нашите журналисти умело поемат ролята на адреналинките – те се усмихват и красят екрана. И разбира се, танцуват за властта и за всички нас – зрителите на държавата.

Напиши коментар

Ако искаш картинка, която да се показва към твоя коментар, иди вземи gravatar!